Plenković na Memorijalnoj utakmici u sjećanje na Dražena Petrovića: Bio je jedan, jedinstven i najveći

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/05_rujna/Memorial_Drazen_Petrovic.jpeg

U zagrebačkoj Areni održao se veliki košarkaški spektakl u čast legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića koji bi ove godine slavio 60. rođendan. Pokrovitelj događaja bila je Vlada, uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog košarkaškog saveza. ''Draženovi uspjesi zauvijek ostaju dio povijesti hrvatskog sporta i naroda. Hvala obitelji Petrović na inicijativi za ovaj događaj, koji je Vlada svesrdno podržala!'', kazao je tom prigodom Plenković.

''Dražen je bio jedan, jedinstven, najveći i 31 godinu nakon što nas je napustio, ispuniti Arenu na ovaj način, s ovoliko zvijezda hrvatske, europske, svjetske i američke košarke koje su mu došle odati počast, samo po sebi govori koliko je Dražen bio briljantan'', kazao je premijer nakon sinoćnje spektakularne revijalne utakmice te dodao kako je neponovljivo to što je Dražen učinio za hrvatsku košarku.
 
''Cijeloj našoj generaciji, koja je voljela košarku, iznimno je žao što nas je tako rano napustio. Da se to nije dogodilo, bilo bi još puno medalja za Hrvatsku u devedesetima'', ustvrdio je premijer.
 
Memorijalna utakmica u čast „košarkaškog Mozarta“, prerano preminulog u 28. godini, bila je razlog što su Zagreb posjetile brojne nekadašnje i sadašnje hrvatske, europske i svjetske košarkaške zvijezde.
 
Spektakl pred ispunjenom Arenom,, započeo je kratkim filmom o Draženu Petroviću i putu koji je krenuo u rodnom Šibeniku, a nastavljen je preko Cibone, madridskog Reala, Portlanda do New Jerseyja. Nezaobilazni su bili i trenuci s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine kada je Hrvatska igrala finale i izgubila od američkog Dream Teama.
 
„Dražen bi volio igrati u ovakvom, predivnom ambijentu“, rekao je Aleksandar Petrović nakon čega su na centar parketa izašle dvije hrvatske NBA zvijezde Bojan Bogdanović i Dario Šarić te velika svjetska zvijezda, Slovenac Luka Dončić.
 
Središnji događaj bila je revijalna utakmica između Hrvatske i tima Dražen kojeg su popunjavala brojna sadašnja euroligaška ugledna imena, a iz prvog reda sve su pratile brojne nekadašnje zvijezde ovog sporta. U pitanju su bili Draženovi suigrači iz hrvatske reprezentacije i generacije ’92. Svemu su svjedočili i suigrači Dražena iz reprezentacije bivše Jugoslavije te brojne druge nekadašnje košarkaške zvijezde iz svakog kutka svijeta.
 
Hrvatsku koju je vodio izbornik Josip Sesar predstavljali su Goran Filipović, Martin Junaković, Krešimir Radovčić, Antonio Jordano, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Mario Hezonja, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Krešimir Ljubičić, Roko Prkačin i Danko Branković, dok su za Tim Dražen igrali Marcelinho Huertas, Shane Larkin, Nenad Dimitrijević, Džanan Musa, Andre Obst, Vanja Marinković, Jaka Blažič, Tornike Šengelia, Dyshawn Pierre, Walter Tavares, Mathias Lessort i Boban Marjanović.
 
Tim Dražen je izbornički vodio legendarni Željko Obradović uz prvu pomoć hrvatskog stratega Nevena Spahije.
 
Utakmica je bila isključivo revijalnog karaktera, a svaki prekid iskorišten je za prisjećanje na Draženov put.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti