Plenković na prvoj sjednici Vlade u 3. mandatu: Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/20 svibnja/VRH_3688-01.jpeg

Na prvoj sjednici Vlade u trećem mandatu, premijer Plenković kazao je da je Program Vlade sinteza političkih programa stranaka koje su sudjelovale u izbornoj utakmici i sada su dio parlamentarne većine. Istaknuo je da je taj Program sadržajan, realan, ambiciozan i kvalitetan u pogledu zajedničkih ciljeva za Hrvatsku, hrvatske građane i gospodarstvo. "Sastoji se od pet programskih područja - uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska", naveo je premijer Plenković.

Otvarajući današnju, prvu sjednicu u trećem mandatu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković ukratko je ponovio glavne naglaske iz Programa Vlade, a osvrnuo se i na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
Zahvalio je većini u Hrvatskom saboru koja je njegovoj Vladi u petak izglasala povjerenje.
 
"To povjerenje hrvatskih građana na izborima 17. travnja, potvrđeno i u Hrvatskom saboru itekako obvezuje. Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku u sljedeće četiri godine", poručio je premijer Plenković. 
 
Pozdravio je nove članove Vlade - Josipa Dabru, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i šumarstva, Antu Šušnjara, ministra gospodarstva, Ivana Šipića, ministra demografije i useljeništva, te Tončija Glavinu, ministra turizma i sporta.
 
I ovom je prigodom još jednom zahvalio na doprinosu i radu bivšim kolegicama i kolegama iz prethodne Vlade - potpredsjednici Anji Šimpragi, ministrici Nikolini Brnjac i ministru Ivanu Malenici, zaželjevši im uspjeh na njihovim novim dužnostima u Hrvatskom saboru.
 
Govoreći o Programu Vlade, premijer je kazao da je on sinteza političkih programa stranaka koje su sudjelovale u izbornoj utakmici i sada su dio parlamentarne većine.
 
Istaknuo je da je taj Program sadržajan, realan, ambiciozan i kvalitetan u pogledu zajedničkih ciljeva za Hrvatsku, hrvatske građane i gospodarstvo.
 
"Sastoji se od pet programskih područja - uspješna, vitalna, održiva, pravedna i suverena Hrvatska", naveo je premijer Plenković.
 
Uspješna Hrvatska
 
Uspješna Hrvatska, kazao je, počiva na daljnjoj odgovornoj fiskalnoj politici, zdravim makroekonomskim osnovama, povoljnijem poslovnom okruženju,  kvalitetnijem obrazovanju, značajnim ulaganjima u znanost i inovacije te promicanju digitalizacije i izvoza.
 
Vlada želi nastavak stabilnog rasta BDP-a, dodao je, podsjetivši u tom kontekstu na zadnje procjene tog rasta za 2024. od 3,3 posto od strane Europske komisije koje je ocijenio itekako ohrabrujućima.
 
Kroz iduće četiri godine cilj je da razvijenost Hrvatske u odnosu na prosjek razvijenosti Europske unije dosegne između 80 i 82 posto.
 
Podsjetivši na rast kreditnog rejtinga u proteklim mandatima ove Vlade na najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga u povijesti Hrvatske, dodao je da je jedan od ciljeva i stvoriti preduvjete za njegov daljnji rast i prelazak u A kategoriju.
 
Jedan od ciljeva je i nastavak trenda smanjivanja stope inflacije.
 
"Želimo daljnje dinamiziranje tržišta rada, jasan okvir za rast prosječne, medijalne i minimalne plaće", kazao je premijer Plenković naglasivši da Hrvatska danas ima najviši broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih ikada.
 
Stvorit će se preduvjeti, dodao je, da prosječna plaća za četiri godine bude najmanje 1.600 eura, a minimalna bruto plaća najmanje 1.250 eura, kao i preduvjeti za otvaranje novih 125 tisuća radnih mjesta.
 
U tom je kontekstu naveo kako se za nove mjere aktivnog zapošljavanja planira izdvojiti 700 milijuna eura te time doseći zaposlenost na razini od 75 posto.
 
Vitalna Hrvatska
 
Govoreći o dijelu Vladina Programa koji se odnosi na vitalnu Hrvatsku, premijer je naglasio kako je to prije svega ona Hrvatska koja zaustavlja negativne demografske trendove i okreće se prema revitalizaciji.
 
Upravo je zato, naglasio je, među prvim članicama Europske unije koja je osnovala ministarstvo demografije.
 
Uz to, ovaj dio programa podrazumijeva i brigu o umirovljenicima, brigu o ravnomjernom regionalnom razvoju i stvaranje pretpostavki za jednaku kvalitetu života, obrazovanja i zapošljavanje u svim krajevima Hrvatske.
 
Najavio je udvostručivanje jednokratnih novčanih potpora za novorođeno dijete, a za svako rođeno dijete majka e dobiti godinu dana mirovinskog staža i snižavanje dobne granice za odlazak u mirovinu.
 
Povećat će se i novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja.
 
Do kraja mandata mirovine će se povećati za 30 posto, a prosječna mirovina će iznositi najmanje 750 eura.
 
Socijalne naknade također će se povećati za 30 posto.
 
Pravedna Hrvatska
 
Što se tiče dijela Programa koji se odnosi na pravednu Hrvatsku, premijer je istaknuo kako to znači kvalitetniji život svih hrvatskih građana, vladavinu prava, brigu o ljudskim pravima, zaštitu nacionalnih manjina, osnaživanje institucija, borbu protiv korupcije te dostupnije i učinkovitije zdravstvo.
 
Najavio je i izradu novog Zakona o kaznenom postupku s ciljem ubrzavanja kaznenih postupaka, osobito onih kaznenih djela s obilježjem korupcije.
 
"Želimo jačati borbu protiv korupcije i općenito transparentnost te jačati sve institucije koje se time bave", naglasio je.
 
U roku od 60 dana, najavio je, donijet će se novi operativni programi vezane za nacionalne manjine, po uzoru na one iz prva dva mandata Vlade.
 
Nastavit će se pokrenuta reforma zdravstva, s pacijentom u središtu brige i sustava te povećati održivost zdravstvenog sustava.
 
Održiva Hrvatska
 
Održiva Hrvatska podrazumijeva poduzimanje koraka u zelenoj tranziciji, kazao je predsjednik Vlade.
 
To je i Hrvatska koja će biti regionalno energetsko čvorište, dodao je premijer podsjetivši na ogromna ulaganja u povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku, kao i u plinovode koji će se u budućnosti moći koristiti i za vodik.
 
Jačat će se i poljoprivreda, osobito u kontekstu osiguranja samodostatnosti u proizvodnji hrane.
 
Putem modernizacijskog fonda hrvatskim poduzetnicima osigurat će se pristup financijskim sredstvima većim od milijardu eura.
 
Radit će se i na tome da se vrijednost poljoprivredne proizvodnje poveća za dodatnih 20 posto i dosegne vrijednost od 3,8 milijardi eura.
 
Suverena Hrvatska  
 
"Želimo i suverenu Hrvatsku koja predstavlja nastavak ostvarivanja međunarodnoga utjecaja Hrvatske, daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku, brigu o hrvatskim braniteljima, brigu o hrvatskoj policiji, povezanost domovinske i iseljene Hrvatske upravo u skladu s našom politikom i koncepcijom modernoga suverenizma", kazao je premijer Plenković.
 
Čuvat ćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i u svijetu kroz međunarodne, europske i regionalne organizacije i kroz bilateralne odnose, dodao je.
 
U tom je kontekstu naveo da će se u manje od dvije godine realizirati i članstvo Hrvatske u OECD-u, što je jedina velika, relevantna preostala organizacija kojoj Hrvatska još treba pristupiti.
 
Posebno će se, istaknuo je predsjednik Vlade, voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske, jačati položaj i ravnopravnost hrvatskog naroda kao konstitutivnog u Bosni i Hercegovini te svih hrvatskih manjina u drugim zemljama.
 
Što se tiče napora koji se ulažu u sve politike na europskoj razini, premijer Plenković naglasio je da će se voditi računa o tome da hrvatski međunarodni položaj bude dodatno osnažen kroz dublju integraciju koja je realizirana u prošlom mandatu članstvom u europodručju i Schengenskom prostoru.
 
Unatoč protuustavnom ponašanju Milanovića i nekih stranaka koje su ga podržavale, većina hrvatskih građana podržala je našu politiku
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se potom na parlamentarne izbore koji su održani prije nešto više od mjesec dana, 17. travnja.
 
Kazao je kako su oni, zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Republike Zorana Milanovića i nekih oporbenih stranaka koje su ga podržavale, bili na rubu regularnosti.
 
"No, unatoč tome, većina hrvatskih građana podržala je smjer zemlje upravo onakav kakav smo mi željeli i politiku koju smo vodili i dali su nam povjerenje da u tom pogledu nastavimo raditi i u budućnosti", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je kako od svih članica i članova Vlade, kao i dosad, očekuje maksimalan angažman i trud u ostvarivanju Programa Vlade, gospodarskog rasta i očuvanja socijalne kohezije.
 
Uz jasnu i nedvosmislenu osudu zločina svih totalitarnih režima, gradimo društvo tolerancije i međusobnog poštovanja
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je obilježavanje 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta, iskazavši poštovanje prema žrtvama koje su stradale bez suda u kolonama smrti.
 
"Jasna je poruka naše Vlade - nedvosmislena osuda zločina svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma", naglasio je.
 
"Želimo u budućnosti da Hrvatska na temelju istine i kvalitetnog obrazovnog sustava gradi društvo u kojem će ozračje biti tolerantno, u kojem će postojati međusobno poštovanje, a podsjećamo da je temelj moderne i suverene hrvatske države Domovinski rat i zato su najzaslužniji hrvatski branitelji koji su za hrvatsku slobodu dali najviše", poručio je predsjednik Vlade.
 
Plenković i Zelenski potvrdili izvrsne odnose Ukrajine i Hrvatske
 
Premijer Plenković izvijestio je da je jutros razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, koji mu je čestitao u povodu početka rada njegove treće Vlade.
 
Dogovorili su sudjelovanje na prvom mirovnom summitu koji će se organizirati u Švicarskoj sredinom lipnja.
 
"Potvrdili smo izvrsne odnose Ukrajine i Hrvatske i našu daljnju potporu Ukrajini i prijateljskom ukrajinskom narodu u njegovoj borbi za slobodu i obranu od ruske agresije", kazao je premijer Plenković.
 
Sućut iranskom narodu u povodu tragične pogibije predsjednika Raisija
 
Predsjednik Vlade izrazio je žaljenje u povodu tragične nesreće u kojoj su život izgubili iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i ostali visoki dužnosnici. Uputio je izraze sućuti njihovim obiteljima i iranskoj Vladi.
 
Najavio je da će danas Vlada na sjednici utvrditi nove cijene naftnih derivata koje će od sutra biti niže.



Pisane vijesti