Plenković: Nadam se da ćemo po završetku EXPO-a staviti odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima na jednu novu razinu

  • Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/5 ožujak/SAVE_20220305_180024.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je danas u Dubai gdje će sudjelovati na obilježavanju Nacionalnog dana Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.   

Po dolasku u Dubai, susreo se sa šeikom Muhammedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom Vlade i potpredsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata te ministrom obrane i vladarom Emirata Dubai, u čijem je društvu obišao Hrvatski paviljon na EXPO-u.

''Drago mi je da nas je odmah posjetio vladar Dubaija, potpredsjednik Emirata i premijer te ministar obrane šeik Muhammed Bin Rashid Al Maktoum, s kojim ću večeras imati prigodu detaljnije razgovarati'', kazao je Plenković dodavši da je šeik Al Maktoum impresioniran porukama nakon obilaska hrvatskog paviljona.

''Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove, to je poruka Hrvatske na ovoj svjetskoj izložbi. Zahvaljujem svima koji su se trudili u pripremi izložbe, a i proteklih 6 mjeseci koliko traje sam EXPO.  Svakoga dana sve je veći broj posjetitelja u našem paviljonu gdje mogu dobiti informacije o Hrvatskoj, vidjeti kako zemlja bogata svojom poviješću i tradicijom gleda na budućnost. To je jedna sinteza Hrvatske jučer i Hrvatske sutra ovdje na EXPO-u'', poručio je premijer.

Sutra se u okviru Nacionalnog dana RH na EXPO-u održava veliki gospodarski forum koji predstavlja, u poslovnom smislu, priliku za Hrvatsku da s gospodarske strane profitira od sudjelovanja na EXPO-u.

''Ovaj dio svijeta – Emirati, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija – sve su to zemlje kojima trebamo posvetiti veliku pozornost. To su zemlje koje imaju ogromna ulaganja, a zahvaljujući svojim nalazištima nafte, među najbogatijima su u svijetu. Sigurno da je sutrašnji gospodarski forum, koji će biti suorganiziran od strane HGK i Komore Dubaija, prigoda da više od 80-ak hrvatskih kompanija i njihovih predstavnika uspostave kontakte sa svojim potencijalnim partnerima'', rekao je Plenković.

Poručio je da Hrvatska želi povećati trgovinsku razmjenu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima te izrazio uvjerenje da će se ta razmjena vratiti na one brojeve od prije pandemije Covida-19 – na oko 95 milijuna dolara, kao i da bi se gospodarska suradnja mogla unaprijediti.

''Smatram da ovako brzo rastuće ekonomije, pogotovo Dubai, koji je centar održivoga razvoja, turizma i inovacija te Abu Dhabi, gdje je 90 posto nalazišta nafte, imaju svoju važnu ulogu u razvoju ekonomske suradnje s Hrvatskom. Nadam se da ćemo, nakon što EXPO završi, staviti naše odnose na jednu novu razinu, 30 godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa s Emiratima.''

Sutra se na EXPO-u obilježava hrvatski Nacionalni dan, a također i Nacionalni dan Sjedinjenih Američkih Država.

''To je dan kada smo koncentrirali zbivanja ovdje u Hrvatskom paviljonu te prigoda da se predstavimo i s kulturnim programom. Bit će tu Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO koji će pokazati hrvatsku baštinu, folklor i kulturu te poslovni forum i politički susreti koje ćemo održati i večeras i sutra u ovom kratkom posjetu Dubaiju'', pojasnio je premijer.

Tijekom večeri i sutrašnjeg dana hrvatsko državno izaslanstvo na EXPO-u  očekuje nekoliko bilateralnih susreta.

''Večeras ćemo razgovarati s prestolonasljednikom u Abu Dhabiju te s vladarom Dubaija, kao i s investitorima koji žele jačati suradnju s Hrvatskom, koji su zainteresirani za ulaganja, a sutra ćemo razgovarati s njihovim ključnim ljudima koji su organizirali ovaj EXPO. Budući da je ovdje i američka ministrica energetike organizirali smo i jedan bilateralni susret s najvišom predstavnicom američke Vlade ovdje u Dubaiju'', zaključio je Plenković.

Uz predsjednika Vlade u posjetu Dubaiju su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac.

Pisane vijesti