Plenković: Nakon sastanka s predstavnicima Izraela donijet ćemo odgovarajuću odluku o borbenim zrakoplovima

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/9 siječnja/PVRH izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima kazao je da će se prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak na sutrašnjem sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke.

Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru zrakoplova od postojeće četiri ponude od kojih je ona izraelska bila najbolja.

"Ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, onda ćemo odluku o odabiru poništiti", kazao je.

Premijer je naglasio da je pravno stvar vrlo jasna i nikakva šteta nije nastala.

"Nema kupoprodajnog ugovora, on nije potpisan. Što se tiče naših odluka, imamo sve konce u svojim rukama. A što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a, to je nešto drugo", pojasnio je.

Strateško opredjeljenje za zadržavanje ratnog zrakoplovstva

Napomenuo je kako na sutrašnjem sastanku želi jasno znati zašto je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada su poslane posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije.

"Cijeli smo proces vodili transparentno i tražili više puta provjeru svih informacija. Odluka je donesena na temelju informacija koje smo tada znali. Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate", kazao je.

Izdvojio je da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.

"Stvar je tehnologije odabira i onoga što je financijski priuštivo", zaključio je predsjednik Vlade.          

Pisane vijesti | Andrej Plenković