Plenković: Nove mjere pomoći građanima vodit će računa o najugroženijima, a bit će prilagođene novim okolnostima

Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/22_kolovoza/HN_20240822670489.jpg

Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković najavio je usklađivanje mirovina iznad sedam posto od 1. srpnja te zakonske izmjene kojima će se promijeniti formula izračuna mirovina i uvesti godišnji dodatak. Vlada ovime nastavlja politiku kvalitetnog položaja i materijalnih prava umirovljenika, istaknuo je. Izvijestio je da se turistička sezona odvija u skladu s očekivanjima, da su od početka godine porasli dolasci turista i noćenja i da će prihodi od turizma biti veći nego lani. Najavio je novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, kazavši kako će on i dalje voditi računa o najugroženijim skupinama, a bit će prilagođen novim okolnostima. Naglasio je da su dosadašnji paketi mjera ostvarili svoj primarni cilj očuvanja socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, prvu nakon kraće ljetne stanke, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko tema koje su u proteklim danima bile u fokusu.
 
I ovom je prigodom još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih pomoraca Jadrolinije u nesreći koja se dogodila na Lošinju, zaželjevši oporavak ozlijeđenome pomorcu koji je zbrinut u KBC-u Rijeka.
 
Žalimo zbog strašne tragedije na trajektu Lastovo i očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice
 
"Izražavamo žaljenje zbog ove strašne tragedije i naravno da očekujemo da istraga utvrdi sve činjenice oko ove nesreće na trajektu Lastovo kako bi se mogla utvrditi i odgovornost za nesreću", poručio je.
 
Zahvalio je Upravi Jadrolinije na odlukama o potpori obiteljima poginulih pomoraca.
 
Govoreći o protupožarnoj sezoni, premijer Plenković zahvalio je svim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Civilnoj zaštiti, policiji i vojsci te svim sastavnicama Domovinske sigurnosti i jedinicama lokalne samouprave na zalaganju, požrtvovnosti i reakciji na niz požara. Posebno je zahvalio i pilotima kanadera i air-traktora koji su imali ogroman broj letova.
 
Najvažnije je da nakon ovakve intenzivne požarne aktivnosti nema ozlijeđenih i da su objekti sačuvani, istaknuo je i dodao kako se sve one koji podmeću požare treba najstrože sankcionirati.
 
Rezultati turističke sezone svjedoče o realizaciji koncepta cjelogodišnjeg i održivog turizma  
 
Što se tiče turističke sezone, premijer Plenković kazao je da se ona odvija u skladu s očekivanjima.
 
Od početka godine, naveo je, ostvareno je 15,3 milijuna dolazaka i 79,3 milijuna noćenja, što je tri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Pritom je u obalnim županijama ostvareno dva posto više noćenja i jednak broj noćenja, dok kontinentalne županije bilježe pet posto više dolazaka i četiri posto više noćenja.
 
Istaknuvši da je predsezona bila rekordna te da se očekuje odlična posezona, premijer Plenković poručio je kako itekako vidljiv koncept cjelogodišnjeg i održivog turizma.
 
Prema inicijalnim podacima fiskalizacije, dodao je, i prihodi od turizma bit će viši nego što je to bilo lani.
 
Obilježen je 12. kolovoza Svjetski dan mladih, a premijer je u tom kontekstu naveo da su mladi važan segment svakog društva te da će Vlada svim svojim politikama nastojati i dalje pridonositi razvoju mladih, njihovom uključivanju na tržište rada, obrazovanju, demografskoj politici i politici standarda, mentalnog zdravlja i stambenoj politici.
 
Svim hrvatskim olimpijcima još jednom je čestitao na sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Parizu kao i na osvajanju medalja, a sportašicama i sportašima koji će sudjelovati na Paraolimpijskim igrama zaželio je puno uspjeha u natjecanjima.
 
Vlada i službeno predložila Dubravku Šuicu za članicu Europske komisije
 
U utorak je pred Odborom za europske poslove u Hrvatskom saboru predstavljena kandidatkinja Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, Dubravku Šuicu, koja je i trenutna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, a na današnjoj sjednici Vlada će donijeti i formalnu odluku o njezinoj kandidaturi.
 
Od ostalih aktivnosti na kojima su članovi Vlade sudjelovali tijekom ljeta izdvojio je proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te obljetnice Oluje, Sinjsku alku, Maraton lađa te proslavu Velike Gospe.
 
Nakon rezimea ljetnih aktivnosti, premijer Plenković najavio je nekoliko krupnih tema kojima će se Vlada baviti u sljedećim tjednima.
 
Rebalans proračuna, novi krug porezne reforme i usklađivanje mirovina
 
Najavio je rebalans proračuna, kazavši da se radi o redovitoj aktivnosti s ciljem da se sve važne političke aktivnosti nastave realizirati i financirati te da istodobno proračunski okvir bude takav da se održi glavna odlika ove Vlade, a to je odgovorno upravljanje javnim financijama koje je u konačnici Hrvatskoj dalo i izuzetno visok međunarodni kredibilitet što je dovelo do najvišeg investicijskog kreditnog rejtinga u povijesti zemlje.
 
Predstavit će se i novi krug porezne reforme kao i Nacionalni plan stambene politike, što je najvažnije pitanje za priuštivo stanovanje hrvatskih obitelji, a osobito mladih.
 
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijet će odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja, kazao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će ta stopa usklađivanja biti iznad sedam posto, naglasivši da će Vlada nastaviti s politikom kvalitetnijeg položaja i materijalnih prava umirovljenika.
 
Zakonskim izmjenama uredit će se formula izračuna mirovina sa 70:30 na 85:15 te osigurati i godišnji dodatak na mirovine.
 
Dosadašnji paketi mjera ostvarili glavni cilj - očuvanje socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize
 
Što se tiče paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu, premijer Plenković kazao je kako Vlada razmatra iduće korake.
 
Uvažavat ćemo i promijenjene okolnosti, jer su mjere koje imamo na snazi već dvije i pol godine, rekao je pojasnivši kako će nove mjere biti prilagođene novim okolnostima.
 
"Vodit ćemo računa o najugroženijim skupinama, ali jednako tako uzet ćemo u obzir i činjenice da je širi kontekst politike Vlade, ali i situacija na tržištu i gospodarstvu, kao i  europski kontekst, takav da se postupno ide ka smanjenju mjera i paketa koji su do sada donošeni", kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da su dosadašnji paketi mjera uspjeli ostvariti cilj zbog kojeg su donošeni, a to je očuvanje socijalne kohezije u vremenu najveće energetske krize.
 
Prosječna neto plaća u lipnju 1.315 eura, čak 75 posto viša nego na početku mandata Vlade 2016. godine
 
Nastavit će se i aktivnosti usmjerene ka smanjenju inflatornih pritisaka, dodao je.
 
U tom je kontekstu naveo da je u lipnju prosječna neto plaća iznosila 1.315 eura, što je 11,6 posto više nego u lipnju prošle godine, a čak 75 posto više nego 2016. godine.
 
Nastavljaju se i aktivnosti vezane za članstvo Hrvatske u OECD-u, a taj bi se proces trebao okončati za otprilike godinu i pol dana.
 
Rješavanje pitanja kratkoročnog najma u stambenim zgradama
 
Što se tiče današnje sjednice Vlade, izdvojio je tri zakona. Prvi se odnosi na upravljanje i održavanje zgrada, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života stanara stambenih zgrada.
 
Uvodi se pojam zajednice suvlasnika, koji će imati pravnu osobnost, dobit će i svoj OIB, a time će se ubrzati upravni i sudski postupci, olakšati prijava za fondove za obnovu i niz drugih ulaganja, a uvodi se mogućnost ugradnje liftova.
 
Taj će zakon regulirati i pitanje kratkoročnog najma u stambenim zgradama te najam za radnike, za što će ubuduće biti potrebno prikupiti suglasnost 80 posto suvlasnika, uključivši i suglasnost neposrednih susjeda.
 
Tu su i izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji i Zakona o komunalnom gospodarstvu.
 
Sutra će se obilježiti Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima odajući poštovanje nacističkog, fašističkog i komunističkog režima, kazao je premijer.
 
Na kraju je kazao da će Vlada dati pokroviteljstvo za košarkašku utakmicu između hrvatske reprezentacije i svjetskih zvijezda, posvećenu rođendanu Dražena Petrovića, koja će biti održana u Zagrebu 5. rujna.



Pisane vijesti