Plenković: Novska je krenula ka industriji budućnosti i ucrtala se u gaming kartu Europe

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/04_lipnja/VRH_9592.JPG

Premijer Plenković nazočio je danas potpisivanju ugovora o financiranju prve faze gradnje Gaming centra Novskoj, prvog te vrste u Europi. Ujedno, prvi je to projekt koji se financira iz novog europskog Fonda pravedne tranzicije. Prva faza financirat će se bespovratno s 26,3 milijuna eura, a financiranje cijelog projekta dosegnut će iznos od 100 milijuna eura.

U Novskoj je danas potpisan ugovor za projekt “Centar gaming industrije” - faza I. Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ Andreja Šeperac, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, župan Ivan Celjak te gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.
 
Projekt Centra gaming industrije, svojevrsni kampus, nastavak je uspješnog gaming inkubatora Sisačko-moslavačke županije. Centar, prvi takav u Europi, prostirat će se na gotovo 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska, a uključuje inkubator i akcelerator gaming industrije, infrastrukturu za sveučilišne studijske programe u području gaming industrije te sve pripadajuće studentske i sportske sadržaje.

U budućem gaming campusu provodit će se petogodišnji visokoobrazovni studij s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program za 24 učenika.

U prvoj fazi projekta gradit će se prometnice, sportski tereni, zgrade fakulteta i studentski dom i energana. Građevinski radovi počinju ove, a njihov završetak i otvorenje gaming centra očekuje se 2027. godine.

Fond pravedne tranzicije transformirat će tradicionalne u industrije budućnosti

Sisačko-moslavačka županija nakon Domovinskog rata, deindustrijalizacije, poplava i potresa pokazala je otpornost i u svim nedaćama koje su je zadesile vidjela je svoju priliku, rekao je tom prigodom premijer Plenković.

Zadovoljan je što će se izgradnja centra financirati iz EU-ova fonda pravedne tranzicije.

"Smisao fonda je područja tradicionalnih industrija transformirati u područja industrija budućnosti", istaknuo je.

Dodao je kako se i u srednje škole u Novskoj uveo program za tehničare za video igre, a Inina zgrada se adaptirala u učenički dom u kojem žive učenici ne samo iz ovog kraja, već iz cijele Hrvatske.

„Pokrećemo jednu novu fazu gaming industrije ovdje u Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Izuzetno mi je drago da ste svojom kreativnošću i idejama pridonijeli jednoj velikoj transformaciji Sisačko-moslavačke županije koja je bila poznata po industriji. Ovo područje Hrvatske, koje je pripadalo nekadašnjoj industriji, sa snagom i aktivnošću pretvara se u industriju budućnosti, a to je digitalna transformacija. Ovakav projekt će biti jedinstven i privući će mlade ljude u Novsku“, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Novskoj počinje gradnja gaming centra, ali i nova razvojna era, rekao je ministar Erlić.

"Strateški je ovo hrvatski projekt, jer smo napravili iskorak ka važnoj industriji budućnosti, digitalizaciji i stvorili novo okruženje. Ovdje će se školovati kadrovi za zanimanja budućnosti. Ovaj projekt, kao prvi koji se financira iz Fonda pravedne tranzicije, primjer je njegova smisla. Područje tradicionalne, tehnološki zastarjele i ekološki neprihvatljive industrije transformirat će se u centar industrije budućnosti kakvi je zasad malo i u Europi", rekao je Erlić.


Izvor: Vlada/Hina/HRT
 

Pisane vijesti