Plenković o epidemiološkoj situaciji: Sada je vrijeme za jedan signal optimizma, ali i za vrlo visoki stupanj opreza

Slika /Vijesti/2021/siječanj/28 siječnja/VRH_1026.JPG

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će se od 1. veljače popustiti epidemiološke mjere u dva segmenta – djeca od 5. do 8. razreda krenut će u škole, a dopustit će se i veći broj sportskih aktivnosti, osobito onih na otvorenom. Mjere će se ponovno revidirati 15. veljače. "Cilj nam je prebroditi ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje naših sugrađana. Sada je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo, vrlo visoki stupanj opreza", poručio je.

Otvarajući današnju, 40. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.
 
Jučer je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, a premijer Plenković poručio je da se radilo o neizrecivom zločinu i najvećem moralnom ponoru u povijesti čovječanstva te najvećem stradanju židovskoga naroda.
 
Govoreći o situaciji s pandemijom koronavirusa, kazao je da je u Hrvatskoj situacija i dalje povoljna, u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana.
 
"U proteklih sedam dana imali smo 3.652 potvrđena slučaja, a prosjek je 522 dnevno, što je čak 7 puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada, što je dobro, premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih", izvijestio je.
 
"Sve nam ovo govori da moramo nastaviti s naporima i s osobnom odgovornošću", poručio je i dodao da je ovoj temi bio posvećen i sastanak Europskoga vijeća krajem prošloga tjedna.
 
Naglasio je da situacija s novim sojevima virusa upućuje na izniman oprez svih država članica i želju da se daljnjem ili postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa u najvećoj mogućoj mjeri koordinirano.
 
Popuštanje mjera u dva segmenta od 1. veljače, 15. veljače novo revidiranje
 
Istaknuo je da je Hrvatska trenutno, zahvaljujući odgovornosti građana i mjerama koje su dosad poduzete, u poziciji da od 1. veljače popusti mjere, ali u samo dva segmenta.
 
Jedan se odnosi na osnovne škole, odnosno da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju vani.
 
Najavio je da će se mjere revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.
 
"Cilj nam je prebroditi ove zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje naših sugrađana. S obzirom da su nastali određeni zastoji i usporavanja u distribuciji cjepiva, sada je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo, vrlo visoki stupanj opreza", poručio je premijer Vlade.
Objavljeni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu nakon potresa
 
Što se tiče aktivnosti nakon potresa koji je pogodio središnju Hrvatsku u prosincu, najavio je da će se sutra u Saboru glasati o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa.
 
"Mislim da smo našli dobre okvire za kompromis. Prihvatit ćemo i neke amandmane koji će poboljšati tekst i riješiti neke nedoumice", istaknuo je i dodao da je pritom tekst osobito jasan što se tiče Siska, s obzirom da se radi o jedina jedinica lokalne samouprave u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je na višem stupnji indeksa razvijenosti.
 
"Predloženo rješenje je dobro i povoljno te zaokružuje smisao i intenciju Zakona, osobito s obzirom na razmjere šteta", dodao je.
 
Još je jednom zahvalio svim službama i volonterima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa.
 
Vezano za potres u Zagrebu, uoči sjednice Vlade održana je konferencija za medije u povodu objave poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.
 
Radi se o 683 milijuna eura, a Ministarstvo kulture, Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo znanosti i obrazovanja kompletirali su javne pozive koji su danas objavljeni. Finaliziraju se i javni pozivi u nadležnosti Grada Zagreba.
 
Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama šteta nakon potresa na Banovini pa će u dogovoru s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU pripremiti novi zahtjev za Fond solidarnosti, dodao je premijer Plenković.
 
Sutra službeno puštanje u rad LNG terminala na Krku
 
Od ostalih tema izdvojio je Konferenciju o energetici u 2021., na kojoj se raspravljalo o pravcu transformacije hrvatskoga gospodarstva, osobito vezan za zelenu tranziciju.
 
Nastavno na tu temu, najavio je da će se sutra obilježiti službeno puštanje u rad LNG terminala na Krku, ocijenivši to važnim događajem za hrvatsku energetiku i diversifikaciju dobave plina.
 
"Realizirali smo projekt o kojem se govorilo dugi niz godina, a sada je Hrvatska u poziciji da ima veću i snažniju poziciju na energetskoj karti Europe", poručio je predsjednik Vlade te dodao da zakup kapaciteta, koji će dovesti do smanjenja cijene plina, potvrđuje da je projekt bio isplativ, smislen i koristan.
 
Na kraju se osvrnuo i na jučerašnju raspravu u Hrvatskome saboru o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030.
 
Istaknuvši da su i on i ministrica Tramišak jučer nastojali objasniti sve što je u tom dokumentu važno za razvoj Hrvatske u sljedećih deset godina, izrazio je žaljenje što oporba nije pokazala dovoljno razumijevanja za relevantnost toga dokumenta te dodao da smatra strateškom pogreškom to što ga, kako se sada čini, oporba neće podržati.
 
"Riječ je o uključivom dokumentu, koji se odnosi na sve, i biti dio onih političkih opcija koje će propustiti podržati ovaj dokument, po meni, nije osobito mudro. No svatko odabire svoj put i šalje poruke oko ovakvih dokumenata koji bi trebali značiti smjer razvoja cijele zemlje u sljedećem desetljeću", poručio je podsjetivši da su za taj razvoj osigurane poluge od više od 24,2 milijarde eura.



Pisane vijesti | Andrej Plenković