Plenković o "zelenim putovnicama": Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta

Slika /Vijesti/2021/travanj/12 travnja/14.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da bi se pitanje u vezi sa "zelenim putovnicama" moglo riješiti do ljeta te procijenio da će, s dozama cjepiva koje trebaju stići, biti procijepljena polovica stanovništva do kraja lipnja.

Plenković je, komentirajući dogovor Hrvatske i 12 članica Europske unije oko kriterija za izdavanje tzv. zelene putovnice koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, istaknuo da je riječ je o jednom poticaju da se ubrzaju procesi.

"A da li će ta procedura zbog ove inicijative trajati kraće od onih predviđenih tri, četiri mjeseca, to je u ovom trenutku teško reći", rekao je.

Ciljani plan je da to bude do lipnja, a Plenković je na to komentirao da u ovom trenutku ne može reći da će to tako biti. 

"Te procedure imaju svoje vrijeme, to je zakonski tekst, prema tome, on mora proći sve ono što je uobičajeno", rekao je Plenković, a na upit bi li se zbog trajanja procedure moglo dogoditi da te putovnice "preskoče" ovu sezonu. iznio je uvjerenje da bi se to moglo do ljeta riješiti.

Uvjerenje da će mjere u priobalnim županijama donijeti rezultate

Vezano za turističku sezonu, ocijenio je da smo još daleko od prave pune turističke sezone u ovom trenutku, te izrazio uvjerenje da će mjere koje poduzimaju stožeri u svim priobalnim županijama donijeti rezultate.

Procjena je, kaže premijer, da ćemo, s ovim dozama cjepiva koje su u narudžbi i trebale bi stići prema planu, procijepiti oko 55 posto odrasle populacije, dakle iznad 18 godina, do kraja lipnja.

"Da je sve stiglo od AstraZenece što je trebalo stići prema planu, to bi bilo 70 posto i sad bi bili na većem postotku, kao i mnoge druge članice EU", dodao je.

Covid dodatak umirovljenicima nije dio predizborne kampanje

Ponovno je odbacio tvrdnje da covid dodatak umirovljenicima dio predizborne kampanje. "Ne miriše na predizbornu kampanju", poručio je, dodavši da bi po toj logici "po kojoj oporba uvijek traži sve moguće negativno, orkestrirano, pristrano, sve unaprijed dogovoreno" - HDZ trebao dobiti jedno 85 posto glasova na svim izborima.

Plenković je pritom podsjetio da je Vlada tijekom ove godine i prošle omogućila poslodavcima da osiguraju plaće za 680.000 radnika i 120.000 poslodavaca. "Ako je to logika, onda ne znam da li treba izbore organizirati s tih 680.000 radnika i 850.000 umirovljenika", dodao je.

Upitan postoji li mogućnost suradnje s HSU-om na nekim zajedničkim projektima, novinare je uputio da o tome upitaju samog čelnika HSU-a Veselka Gabričevića.

"Razgovore koje vodimo sa strankom, udrugama i sindikatom umirovljenika nisu isključivo vezani uz temu covid dodatka. To su nama partnerske organizacije s kojima razgovaramo. HSU je i u prošlom mandatu u nizu tema bio s nama", rekao je.

Traže se rješenja za dug veledrogerijama

Za pitanje duga države prema veledrogerijama, Plenković je naveo da se traže rješenja te da je dijalog nastavljen.

"Svima je jasno da tražimo rješenja. Isplata od 980 milijuna kuna dovela je do toga da su neke od veledrogerija normalno nastavile distribuciju lijekova ustanovama", rekao je.

"Uvjeren sam da će rezultat tih razgovora otkloniti nedoumice kod drugih koji eventualno do kraja nisu pustili u dostavu proizvode kojima omogućuju opskrbu naših zdravstvenih ustanova", dodao je.

S obzirom na to da je HNB revidirao projekciju gospodarskog rasta s 4,9 na 5,9 posto za ovu godinu, Plenković je podsjetio da su procjene HNB-a, Ministarstva financija te različitih međunarodnih financijskih institucija bile "manje- više" negdje oko pet posto, te izrazio uvjerenje da će Hrvatska ostvariti taj rast.

"Vjerujem da ćemo taj rast ostvariti u ovoj godini. Naravno, puno toga će ovisiti o turističkoj sezoni i okolnostima koje će dinamizirati prihode, pa i rast BDP-a", istaknuo je.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti