Plenković obećao nastavak potpore Hrvatske BiH, cilj stabilnost i jednakopravost tri naroda

Slika /Vijesti/2021/ožujak/18 ožujka/Neum_1.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako će Hrvatska nastaviti podupirati Bosnu i Hercegovinu na njezinu euroatlantskom putu sa željom da taj proces dovede do trajne stabilnosti te zemlje i uređenja odnosa u njoj u kojima će svima biti zajamčena jednaka prava.

Sudjelujući u online formatu na konferenciji pod nazivom "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH" u Neumu, predsjednik Vlade Plenković je poručio da je BiH bila i ostala prijatelj i susjed Hrvatske, a veze između dviju zemalja neraskidive su.

Zbog toga, kao i zbog činjenice da su Hrvati u BiH jedan od konstitutivnih naroda, postoji logični interes Hrvatske za stanje i odnose u toj zemlji i želja da se koliko god je to moguće pomogne u njezinu napretku i očuvanju stabilnost, rekao je.

"Europski put BiH najbolji je način za preobrazbu", kazao je premijer Plenković.

Hrvatska će snažno poticati proces proširenja Europske unije

Sve odluke koje su za to bitne ipak treba donijeti unutar BiH i kroz dogovor ljudi koji u njoj žive, a Hrvati u svemu tome moraju biti ravnopravno zastupljeni.

Hrvatska je već pružila pomoć BiH pri podnošenju zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU 2016. godine, podsjetio je te naglasio da takvu vrstu pomoć Hrvatska planira nastaviti te istodobno snažno poticati proces proširenja Unije na cijeli zapadni Balkan.

Plenković se nada da će BiH uz potporu Hrvatske sustići druge zemlje regije koje su na putu europskih integracija do sada ostvarile veći napredak.

Neumsku konferenciju organiziralo je Sveučilište u Mostaru uz potporu Rektorskog zbora Hrvatske, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, jedan od uvodničara, podsjetio je da je ovo već četvrti skup takve vrste na kojoj se uz pomoć akademske zajednice pokušavaju ponuditi odgovori na brojna otvorena pitanja u BiH.

Akademska zajednica otvorena za pomoć BiH

Cilj je iskoristiti potencijal koji nudi proces nužne preobrazbe zemlje, a pri tom temeljem iskustva drugih izbjeći greške koje su oni počinili, rekao je.

"U slučaju BiH nema alternative članstvu u EU i NATO-u", kazao je Čović pa dodao da taj put treba ostvariti uvažavajući specifičnosti BiH.

Rektor mostarskog sveučilišta  Zoran Tomić opisao je konferenciju kao dio nastojanja da se pomogne rješavanju problema u BiH koja je danas duboko podijeljeno i nefunkcionalno društvo, a u svrhu izgradnje povjerenja u situaciji u kojoj je mnoštvo različitih pogleda no dominiraju tri isključujuća monologa.
 
"Uvjeren sam kako je bosanskohercegovačko društvo sposobno naći rješenja temeljena na europskim vrijednostima kojima svi težimo, a do tada potrebne su nam promjene i izgradnja međusobnog povjerenja", kazao je Tomić.

Predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Marin Milković kazao je da akademska zajednica ostaje otvorena pomoći BiH na svaki način kako bi ona riješila svoje probleme ne ulazeći u unutarnja pitanja te zemlje nego to želi činiti temeljem općeprihvaćenih načela i želje svih u BiH za europskom perspektivom.

"Mi državljani EU imamo obvezu pomoći našim prijateljima u BiH", kazao je Milković

Tridesetak sudionika

Neumska konferencija okupila je tridesetak sudionika iz te zemlje, regije i zapadnih država, uglavnom iz akademske zajednice te političare poput ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Najavljeno je i izlaganje povjerenika EU za proširenje Olivera Varhelyja i posebnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka. 


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković