Odgodili smo primjenu uredbe pa nema potrebe za dizanjem cijena vode u Zagrebu i drugim gradovima

Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/01 prosinca/VRH_5871.jpg

Vlada će danas odgoditi primjenu Uredbu o visini naknade za korištenje voda za godinu dana, a premijer Plenković poručio je da stoga onda nema potrebe za dizanjem cijena vode u Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima. To je sve na tragu politike Vlade da udar na građane, u kontekstu ove energetske i prehrambene krize, drži na minimalnoj razini, dodao je, podsjetivši da je već ranije Vlada limitirala cijene plina i struje. Što se tiče izmjena Zakona o radu i Zakona o trgovini, premijer je istaknuo da se modelom od 16 radnih nedjelja osigurava balans između profesionalnog i privatnog život, a oni koji rade nedjeljom iznos cijene rada povećat će se na 50 posto više.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema otvarajući današnju, 171. sjednicu Vlade.
 
Izrazio je zadovoljstvo sastankom s austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, koji je za službenog posjeta Hrvatskoj dao čvrstu podršku za članstvo u Schengenskom prostoru. Dodao je da se konačna odluka Europskog vijeća o tome očekuje za osam dana.
 
Podsjetio je da je s austrijskim kancelarom Nehamerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom obišao LNG terminal na Krku, s obzirom na jasan interes te dvije zemlje za suradnju s Hrvatskom kao regionalnim energetskim čvorištem.
 
Prošloga tjedna premijer Plenković sudjelovao je na otoku Rabu na otvaranju nove sportske dvorane, a taj je projekt, kazao je, dio Vladine politike ulaganja u otoke i kvalitetniji život otočana.
 
Rast BDP-a od 5,2 posto u trećem kvartalu među najvećim u EU

 
Istaknuo je i sudjelovanje na Forumu hrvatskih manjina, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Kao što se Vlada zalaže da se sve manjine u Hrvatskoj dobro osjećaju i da se poštuju sva njihova prava, tako se zalaže i poštivanje prava Hrvata u zemljama u kojima žive kao manjinske zajednice.
 
Osvrnuo se i na podatke DZS-a o rastu BDP-a u trećem kvartalu od 5,2 posto, koji je među najvećim kada je riječ o zemljama EU-a.
 
To je, kazao je, rezultat na tragu Vladinih projekcija da će rast na godišnjoj razini biti oko 6 posto, čime će se stvoriti kapaciteti djelovanja za iduću godinu.
 
U tom je kontekstu naveo da je na vrijeme donesen i proračun, a istaknuo je da je prihvaćanjem amandmana i zastupnika parlamentarne većine i zastupnika oporbe pokazana otvorenost, sluh i prepoznavanje dobrih inicijativa.
 
Održan je i redoviti polugodišnji sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, na kojem su se članovi Vlade i HBK međusobno informirali o svim važnim temama u društvu, osobito o pomoći države i crkve najpotrebitijima u ovom trenutku.
 
Interventnim mjerama država nakon potresa u Banovinu uložila 1,8 milijardi kuna
 
Razgovore sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji je boravio u oproštajnom posjetu Hrvatskoj prije nego napusti tu dužnost, ocijenio je kvalitetnim, a očekuje da se odnosi Hrvatske i Slovenije i dalje dobro razvijaju u svakom pogledu.
 
Ranije ovoga tjedna premijer Plenković posjetio je Banovinu, a na sastanku Stožera dobio je uvid u dinamiku procesa obnove. Izrazio je zadovoljstvo tijekom nekonstrukcijskog procesa obnove istaknuvši kako su nužna ubrzanja konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća.
 
Država je do sada, svojim interventnim mjerama, dala oko milijardu i 800 milijuna kuna za potporu Banovini nakon potresa.
 
Izdvojio je i dvije važne obljetnice obilježene protekloga tjedna, a to su 30 godina Hrvatske turističke zajednice i 30 godina institucije pučkog pravobranitelja.
 
Najavio je da će danas popodne sudjelovati u Opatiji na Danima regionalnoga razvoja, a istaknuo je da je vrlo važno jednom godišnje okupiti sve aktere važne za provedbu projekata i apsorpciju europskih sredstava i iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost i iz Višegodišnjeg financijskog okvira, a cijeli taj proces, dodao je, ide dobro. Podsjetio je da je Hrvatskoj u ovome desetljeću na raspolaganju 25 milijardi eura.
 
Odgoda Uredbe o visini naknade za korištenje voda
 
Od točaka sa sjednice Vlade izdvojio je Uredbu o visini naknade za korištenje voda.
 
"Naime, odgodit ćemo primjenu te uredbe za godinu dana i na taj način omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave, osobito Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima, da nema potrebe za dizanjem cijena vode", najavio je predsjednik Vlade.
 
To je sve na tragu politike Vlade da udar na građane, u kontekstu ove energetske i prehrambene krize, drži na minimalnoj razini, dodao je, podsjetivši da je već ranije Vlada limitirala cijene plina i struje.
 
Izdvojio je i dva međusobno povezana zakona – Zakon o radu i Zakon o trgovini.
 
Izmjene Zakona o radu i Zakona u trgovini za balans između profesionalnog i privatnog života
 
Zakon o trgovini upućuje se u prvo čitanje u Hrvatski sabor, a premijer Plenković istaknuo je kako je namjera tog zakona da reguliranjem rada nedjeljom omogući radnicima, osobito u trgovini, da nedjelju mogu provesti sa svojim obiteljima.
 
Model koji se predlaže, istaknuo je premijer, baziran je na nekim sličnim modelima u drugim zemljama, ali i primjeren Hrvatskoj s obzirom da smo zemlja koja je izrazito vezana za usluge, osobito turizam.
 
Napravljen je model, pojasnio je, od 16 radnih nedjelja, čime se napravio dobar balans, kazao je premijer Plenković.
 
S druge strane, kako bi se onima koji rade nedjeljom omogućilo da za to budu adekvatno plaćeni, u Zakonu o radu povećava se iznos cijene rada nedjeljom na 50 posto više nego nekim drugim danom.
 
"Želimo da ovaj novi Zakon o radu, uz niz drugih iskoraka, uz preuzimanje ključnih elemenata iz europskih pravnih akata, napravi bolji balans između profesionalnog i privatnog život te veću predvidljivost i transparentnost kad je riječ o uvjetima za rad", poručio je zahvalivši na sugestijama i sindikata i poslodavaca.
 
Najavio je i nastavak rada na cjelovitom novom Zakonu o radu.
 
Za svu djecu u osnovnim školama besplatni obroci, udžbenici i prijevoz
 
Što se tiče izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, premijer je pojasnio da se njima osigurava besplatan školski odnos za sve učenike u osnovnim školama. Riječ je o više od 310 tisuća djece, a mjera će koštati oko 544 milijuna kuna godišnje.
 
Kombinacijom besplatnih obroka i besplatnih udžbenika te praktički besplatnoga prijevoza, stvarano preduvjete za hrvatske obitelji i najmlađe da se koncentriraju na učenje i ishode obrazovnoga procesa, koji je ovime znatno olakšan.
 
Premijer Plenković danas će sudjelovati na Svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom, a sutra na obilježavanju Dana Grada Osijeka.
 
Na kraju je uime Vlade Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji poželio uspjeh u utakmici protiv Belgije i da se plasira u daljnju fazu natjecanja.




Pisane vijesti