Plenković: Odnosi s Korejom su za diverzifikaciju vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti

  • Slika /Vijesti/2023/Listopad/12 listopada/VRH_7264.jpg

Razvoj odnosa s Republikom Korejom važan je za diverzifikaciju hrvatskih vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Zagrebu s premijerom Han Duck-soom. “Važan je ovaj posjet, ne samo zato što je prvi, već zato što je Republika Koreja deseto gospodarstvo svijeta. Odnosi između Hrvatske i Koreje su itekako važni za diverzifikaciju naših vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti, kao i ulaganja i energetske suradnje”, istaknuo je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s predsjednikom Vlade Republike Koreje Han Duck-soom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Tim je povodom danas objavljena i Zajednička izjava predsjednika vlada Republike Hrvatske i Republike Koreje o podizanju bilateralnih odnosa na razinu sveobuhvatnog partnerstva usmjerenog prema budućnosti.

Premijer Plenković kazao je da je cilj te izjave pokazati privrženost intenziviranju političkog dijaloga koji postoji između dvije zemlje te produbiti gospodarsku suradnju, u kontekstu zelene tranzicije i digitalnog razvoja, produbiti suradnju u područjima znanosti i tehnologije, kulturne i obrazovne razmjene te turizma.

Osvrnuo se i na danas potpisani Sporazum o suradnji između Luke Rijeka i Luke Busan, kazavši da će time sigurno doći do unaprjeđenja trgovinske razmjene te daljnjeg pozicioniranja Luke Rijeka unutar ovog dijela Europe kao destinacije za transport dobara iz Južne Koreje i uopće iz Azije.

Naveo je i da je jučer jedna od najvećih korejskih kompanija SK E&S Co potpisala dva memoranduma o suradnji, jedan s tvrtkom LNG Hrvatska, a drugi s Jadranskim naftovodom, što je ocijenio važnim signalom suradnje u području energetike.

Premijer je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj boravio korejski ministar gospodarstva te da su tom prigodom potpisani sporazumi o industrijskoj suradnji.

"Želimo da ovaj današnji posjet premijera Hana bude poticaj daljnjoj suradnji Hrvatske gospodarske komore i korejske agencije KOTRA te da se naši odnosi razvijaju dobrim ritmom", poručio je premijer Plenković.

Naglasio je da je Koreja sudjelovala i na velikoj donatorskoj međunarodnoj konferenciji za humanitarno razminiranje Ukrajine, a i inače je jedna od snažnih ekonomija i zemlja s plemenitim i miroljubivim vanjskopolitičkim ciljevima koja jako puno ulaže u razminiranje.

Već je, dodao je, alocirala za Ukrajinu više od 140 milijuna eura. Dio tih sredstava korišteno je i za kupnju strojeva za razminiranje koje proizvode hrvatske kompanije.

Premijer Han Duck-soo predstavio je danas hrvatskoj strani kandidaturu Koreje i grada Busana za domaćinstvo EXPO-a 2030., kazao je premijer Plenković.

Razgovarali su i o sigurnosnim pitanjima, prije svega o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, te u području jugoistoka Europe, kao i o širim odnosima između Europske unije i Republike Koreje.

Ovaj posjet premijer Plenković ocijenio je važnim, ne samo zato što se radi o prvom službenom posjetu, već i zato što je Koreja deseto gospodarstvo svijeta, a odnosi između Hrvatske i Koreje važni su za diverzifikaciju vanjskopolitičkih i vanjskotrgovinskih aktivnosti.

Han Duck-soo: Novo partnerstvo između dvije zemlje sklopljeno u povijesnoj godini za Hrvatsku

Premijer Han Duck-soo naglasio je da se radi o povijesnom posjetu, s obzirom da prvi puta jedan korejski predsjednik vlade posjećuje Hrvatsku od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine.

U posljednjih 30 godina, kazao je, Hrvatska i Koreja tijesno su surađivale na gospodarskom i međunarodnom planu, a ta se suradnja temeljila na univerzalnim vrijednostima poput liberalne demokracije, tržišnog gospodarstva i vladavine prava.

Napomenuo je i kako se bilateralna trgovinska razmjena između dvije zemlje brzo vratila na razinu prije pandemije covida-19.

Novo partnerstvo između Hrvatske i Koreje, naglasio je, utoliko je značajnije jer je sklopljeno u ovoj povijesnoj godini u kojoj se obilježava deseta obljetnica hrvatskog članstva u Europskoj uniji kao i članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru.

U okviru te sveobuhvatne suradnje, dodao je, vjeruje da će se i bilateralni odnosi još više produbiti kroz tijesnu suradnju u području zelene tranzicije, održivog razvoja, znanosti i tehnologije.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji na korejskom poluotoku, premijer Han kazao je kako su obje strane na sastanku izrazile zabrinutost zbog kontinuiranih provokacija Sjeverne Koreje te se složile o potrebi jasnog i ujedinjenog odgovora međunarodne zajednice na taj problem. Potrebni su, dodao je, kontinuirani napori kako bi se postigla potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje.

Izrazili su i zabrinutost zbog dugotrajnog sukoba i humanitarne situacije u Ukrajini te su posvećeni međunarodnim naporima prema ponovnoj uspostavi mira.

"Cijenim napore hrvatske Vlade kada je riječ o preuzimanju glavne uloge u međunarodnim inicijativama za potporu Ukrajini", istaknuo je korejski premijer.

 



Pisane vijesti