Plenković: Opozicija u očaju nema drugu strategiju nego svaki dan izbaciti neku ne-temu

Slika /Vijesti/2023/Veljača/2 veljače/VRH_1470.jpg

Premijer Plenković ustvrdio je danas da oporba koja je, kako je kazao, na koljenima jer je sve važne teme za Hrvatsku riješio HDZ, koji je prema zadnjim anketama na 30 posto, u godini prije izbora nema druge strategije nego iz očaja svaki dan u eter izbacuje neku ne-temu. Počelo je s lažima o policijskoj intervenciji u novogodišnjoj noći, pa lažima o namjeri krađe plaža kroz Zakon o pomorskom dobru, a nastavlja se navodnim aferama s porukama. Pritom, naglasio je, slijede poglavicu Milanovića i njegovu katastrofalnu politiku koja ruinira vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije i odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Osvrnuo se na najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o kretanju inflacije, istaknuvši da ide prema dolje, što je u skladu s prognozama Ministarstva financija i Vlade i Europske komisije.
 
"Vjerujemo da će se situacija sa cijenama stabilizirati te da ćemo u ovo doba dogodine govoriti o godišnjoj stopi inflacije od oko šest posto", dodao je naglasivši kako bi to bio jako dobar rezultat s obzirom na krizne okolnosti.
 
Što se tiče obnove od potresa, najavio je da će novi zakon biti idućeg tjedna na sjednici Vlade, kao i plan zbrinjavanja.
 
Istaknuo je da je u najvećoj kriznoj godini Vlada uspjela ostvariti dva najvažnija strateška cilja – članstvo u eurozoni i Schengenskom prostoru.
 
Jedina zadaća Vlade je da radi u korist građana i u korist gospodarstva -  mi smo je  itekako ispunili
 
Pritom je, dodao je, Vlada poduzela mjere koje su i za građane i za gospodarstvo regulirale cijenu struje i plina, smanjile cijene naftnih derivata te donijela pakete potpore vrijedne 3,6 milijardi eura.
 
"Ostvariti strateške ciljeve, u momentu najveće zaposlenosti ikada i najmanje nezaposlenosti ikada, investicijskog kreditnog rejtinga po sve tri agencije, sjajnoj turističkoj sezoni, rastu koji će biti oko 6 posto i još uspjeli dovršiti ono što neke druge zemlje, koje su to isto htjele, nisu uspjele", poručio je govoreći o kontekstu vremena u kojem se nalazimo.
 
Naglasio je da je pritom održana socijalna kohezija, dodajući da, za razliku od drugih zemalja članica EU-a, u Hrvatskoj nije bilo nikakvih prosvjeda jer je Vladinom politikom osiguran socijalni mir i maksimalno moguće, u uvjetima rekordnog globalnog rasta cijena energenata i hrane, očuvan standard građana.
 
U tom kontekstu, dodao je, zaključak Vlade koji se odnosio na neopravdano dizanje cijena nakon uvođenja eura, nije svađa nego korektno ponašanje.
 
"Očekujemo da se ne koristi kontekst globalne krize i kontekst zamjene kune eurom za neopravdano dizanje cijena", kazao je dodajući da će Vlada na to jako paziti.
 
"Jedina zadaća Vlade je da radi u korist građana i u korist gospodarstva. Mi smo tu zadaću u prošloj godini, a i u cijelom mandatu s obzirom na broj kriza, itekako ispunili. I zato očekujemo da se i svi drugi u ovakvom kontekstu ponašaju odgovorno", poručio je.
 
Opozicijska strategija kreiranja kaosa u medijskom prostoru
 
Osvrnuo se potom na temu poruka koje su zadnjih nekoliko dana izlazile u javnost. Upitan je li ga ikada zbog tih poruka kontaktirao USKOK, ustvrdio je da nije i dodao da, koliko on zna jer o tome ni ne razgovara s kolegama, nije kontaktiran ni nitko drugi od njegovih suradnika.
 
Međutim, kazao je, treba kontekstualizirati što se točno s objavom tih poruka zbiva. 
 
Nakon nedavno objavljene ankete, prema kojoj HDZ ima 30 posto, a SDP 11,6 posto podrške, nastaje totalni politički kaos u opoziciji, podsjetio je premijer.
 
"Opozicija je na koljenima, sve bitne teme je riješio HDZ – ušli u europodručje, ušli u Schengen, imali 3,6 milijardi eura paketa za građane i gospodarstvo, suzbili krizu, dosegli investicijski kreditni rejting, imamo najveći broj zaposlenih, najmanji broj nezaposlenih, prosječna plaća je bila prije dva mjeseca 1.050 eura odnosno 7.914 kuna", naveo je.
 
Sada, pojasnio je, oporba nema što i ovo što se sada događa je dio strategije da se kreiraju svaki dan neke ne-teme kako bi se u medijskom ozračju kreirao kaos.
 
Kao primjer te strategije oporbe naveo je Zakon o pomorskom dobru koji niti je još donesen, niti ima ikakve skrivene namjere, ići će u drugo čitanje i analizirat će se svi prijedlozi.
 
"Ali, ne! Okvir je – HDZ krade plaže! Pa ljudi, molim vas, kakve su to gluposti", dodao je istaknuvši zanimljivim da je predvodnik toga Možemo iz Zagreba, koji su sad najedanput postali glavni.
 
Nakon toga, podsjetio je, profesor Sakoman izlazi u jednom mediju s temom  u kojoj doslovno ide optužiti sina ministra Medveda koji je u policiji da je navodno došao na intervenciju u novogodišnjoj noći i zajedno s kolegama nudio ljudima koji remete javni red i mir drogu.
 
"Da bi kasnije ispalo – joj, sorry, lagao je taj čovjek mamu, pa je mama rekla meni krivo, pa sam ja to tri dana trubio po televiziji", kazao je premijer Plenković, podsjetivši da su i onda neki koji se i danas javljaju kao komentatori na slučaj s porukama govorili da se sigurno nekoga štiti.
 
"To su ovi izvanredni pravnici – Nobilo, da nema nikakve dileme. Isti taj kredibilni Nobilo koji ide u eter tada i govori da se sto posto štiti nekog X dužnosnika, danas ponovo to radi. Pazite danas teze! Teza je da su pukle mjere u vezi Rimac jer se netko od ovih ljudi našao u nekakvim spisima. Smiješno! ", poručio je premijer Plenković pojašnjavajući poantu o strategiji kreiranja kaosa neistinitim informacijama.
 
Politički tjednik potpuno ignorira Milanovićeve sramotne izjave iz Petrinje, istodobno izvlači iz gliba zagrebačkog gradonačelnika, pokušavajući prebaciti pozornost na HDZ
 
U ponedjeljak, dodao je premijer, dolazimo do najvažnije stvari – "opozicijski poglavica Milanović" u Petrinji brutalno izvrijeđa jednog novinara, koji kasnije tu izjavu okarakterizira kao 40 minuta torture.
 
Posljedica te izjave jest, kazao je premijer, da Milanovićevi savjetnici zovu veleposlanike, recimo jedne zemlje koja je spomenuta, i govore da se radili o lapsusu.
 
"I onda jedan politički tjednik, tu večer kad izlazi, ignorira Petrinju, nema ni retka, ni jedne rečenice o nastupu poglavice u Petrinji i sramotnih stavova koji ruiniraju vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske. Nego ide operacija spašavanja našega poglavice. Kako da iz fijoke izvučemo poruke, koje jedna druga medijska kuća ima pet mjeseci i koja je to provjeravala i nije objavila ništa", kazao je premijer Plenković ustvrdivši da su čak i u tom političkom tjedniku vidjeli da je "lapus" tako velik da se to nikako ne može spasiti nego da se pokuša prebaciti pozornost na HDZ.
 
Istodobno, taj isti tjednik, dodao je, izvlači iz gliba gradonačelnika Zagreba u komentarima.
 
"Dakle, operacija da ne može bit preciznija. Ništa o napadu na vašeg kolegu u Petrinji, sve baci glib na HDZ, a izvlači iz Čistoće gradonačelnika. I sad se mi, kao eto, neiskusni, naivni moramo loviti za taj parangal. Pa naravno da nećemo!", dodao je.
 
Sve se to radi, ustvrdio je, kako bi se skrenula pozornost s uspjeha Vlade – od rasta minimalne i prosječne plaće, ulaska u Schengenski prostor i europordučje, do izgradnje Pelješkog mosta, Koridora Vc, kupnje borbenih aviona, investicijskog rejtinga i tako dalje.
 
"Nije im lako u godini dana pred izbore", dodao je. Pritom svjesno slijede poglavicu u politici koja je katastrofalna u pogledu Ukrajine i Rusije.
 
"To je jedan očaj opozicije koja nema druge strategije nego svaki dan izbacit neku ne-temu. To moramo reći otvoreno. O tome se tu radi, mi se s time borimo", poručio je.
 
Nitko ne problematizira konstantni pritisak Milanovića na DORH
 
Osvrnuvši se na upit novinara o tim porukama koje su objavljene u tom tjedniku, premijer je naglasio da su glasnogovornik Vlade i Hrvatske šume pojasnili o čemu se radi do najsitnijih detalja, međutim i dalje se nastavlja s tom temom jer "tu kao nešto ima".
 
Isto tako, upozorio je, u jednom članku gotovo da nije napisana i "sudska presuda" predstojniku njegova Ureda koji je zapravo proslijedio službeni dopis i zatražio objašnjenje, a čiji je zapravo i posao da djeluje kada primi neku pritužbu po bilo kojoj temi.
 
Iako se to ne vidi, pojasnio je premijer Plenković, tko god ima kakav problem dolazi Vladi, koji se onda nastoji riješiti – dopis se zaprimi, urudžbira, pita resor, odgovori.
 
Pritom, podsjetio je, nitko ne problematizira konstantan pritisak na DORH od strane Milanovića koji stalno šalje "DORH na Banožića", a to se, ustvrdio je, u demokraciji ne smije raditi.
 
"Bitan je tajming, kontekst, trenutak, način, okvir, oprema. Dakle novina koja ima u šest godina 1.500 članaka u svakom broju direktno protiv mene, a politički je tjednik, koja vadi ovoga iz Čistoće da ga opere sa šmrkom, ovoga ne spominje, i ima 150 stranica protiv HDZ-a. To je bit, jer to nije nikakvo nepristrano novinarstvo, to je politička agenda spašavanja jataka koji je počinio "lapsuse" u Petrinji i koji nas sramoti vanjskopolitički da nam se svi smiju", poručio je.
 
Mi smo u političkoj bitci u kojoj oporba koristi sve, a oni koji su za njih im pomažu
 
Naglasio je kako on nije ni policija ni DORH te ne može presumirati što će oni činiti ili ne činiti niti će im davati naloge, kao što im daje Milanović, Grbin, Grmoja i Benčić.
 
Po istoj bi logici, dodao je, trebali dati nalog ŽDO-u u Splitu da vide kako se na natječaju u Splitu baš zaposlila Maja Đerek, koja politički radi protiv ministra u Vladi.
 
"Mi smo u političkoj bitci. U toj političkoj bitci oporba, koja je na podu, koristi sve, apsolutno sve. A oni koji su za njih im pomažu. Pa nismo mi baš vesla sisali da to nećemo rastumačiti ljudima niti ćemo gledati kako da tu šutimo i ne reagiramo. Reagiramo", dodao je.
 
Upitan je li znao za te poruke, kazao je kako bi on to znao, a upitan je li mu normalno da se takve poruke šalju kazao je kako nije važno je li njemu to normalno, važno je jedino je li tu sve čisto ili nije.
 
"Ja mogu jedino politički reći je li nešto stvarna tema ili ne. Stvarna tema je Zakon o obnovi. Stvarna tema je da inflacija ide dolje. Stvarna tema je da se mi borimo s time da se građanima neopravdano ne dižu cijene i ruše im ekonomski standard, u odnosu na sve što mi činimo da se digne", dodao je opisujući tu ogromnu razliku između vladajućih i oporbe.  
 
"U svim tim porukama je sasvim jasno da nitko od njih ne trguje utjecajem, kao što se stvara okvir, nego ljudi pitaju. I to je to", ustvrdio je.
 
To što Milanović iznosi vojne tajne nije tema, tema su neke porukice i inicijali
 
USKOK, dodao je, treba pojašnjavati svoje stavove.
 
"Ja niti ih pritišćem, niti ih pitam, niti znam što rade ni na koji način. Naprotiv. Borba protiv korupcije podrazumijeva neovisnost pravosudnih institucija, a one ne mogu biti neovisne ako će raditi pod pritiskom predsjednika, oporbenih stranaka ili nekakvog ozračja da oni sad nešto moraju napraviti", istaknuo je poručivši da oni moraju djelovati u okviru svojih nadležnosti i zakonskih ovlasti.
 
U kontekstu napora nekih medija i oporbe da "izbave poglavicu iz gliba", upitao je i kako to da nije tema to što Milanović, koji docira o sudskom epilogu, iznosi vojne tajne o stanju zaliha i naoružanja, koje netko tko možda ima pretenzije prema Hrvatskoj može iskoristiti.
 
"Umjesto da se svi uhvate komentirati je li moguće da ovaj iznosi tajne podatke koje dobije na brifinzima s Glavnim stožerom, to nije tema! Tema su neke porukice i inicijali", zaključio je poručivši da se nitko iz Vlade neće izuzimati od svog posla.  
 

Pisane vijesti