Plenković: Osnivamo alimentacijski fond, a za svako dijete država će plaćati 200 eura

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/26_lipnja/A. Plenković sjednica 13.jpg

U uvodnom dijelu današnje sjednice Vlade, premijer Plenković kazao je da će se novim Zakonom o privremenom uzdržavanju osnovati alimentacijski fond, što je i najavio prije nekoliko mjeseci. Istaknuvši da je u Hrvatskoj trenutno 1.470 djece korisnika toga prava, pojasnio je da će država kroz alimentacijski fond plaćati iznos od stopostotnog zakonskog minimuma, što će biti 200 eura, umjesto dosadašnjih 100 eura. Najavio je da će ministar financija sutra predstaviti izdavanje još jedne državne obveznice za građane i institucionalne investitore, a osvrnuo se i na postupak arbitraže koji je MOL pokrenuo protiv Hrvatske podsjetivši da je Vlada u jeku najveće energetske krize koja je uzrokovana brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu poduzimala sve mjere kako bi osigurala sigurnost opskrbe plinom za hrvatske građane i poduzeća.
 

Otvarajući današnju, 9. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je usvajanje Prijedloga zakona o privremenom uzdržavanju, kojim se osniva alimentacijski fond.
 
Podsjetivši da je Vlada osnivanje tog fonda najavila prije nekoliko mjeseci, premijer je kazao da je u Hrvatskoj trenutno 1.470 djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, što znači roditelj ne plaća uzdržavanje ili ga ne plaća u cijelosti.
 
"Država će kroz alimentacijski fond plaćati iznos od stopostotnog zakonskog minimuma, što će biti 200 eura, umjesto dosadašnjih 100 eura", rekao je predsjednik Vlade.
 
Izdvojio je i Zaključak u vezi s provedbom otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2024.
 
Najavio je da će sutra ministar financija Marko Primorac predstaviti izdavanje još jedne državne obveznice, s trogodišnjim rokom i ciljem prikupljanja 750 milijuna eura, a bit će otvorena i za građane i za institucionalne ulagače.
 
"Smatramo da je to itekako dobar i koristan način i za ulaganje naših građana i investitora te poruka povjerenja u smjer naše ekonomske i fiskalne politike", istaknuo je.
 
Za projekt autonomnih vozila Vlada osigurala 180 milijuna eura iz NPOO-a
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je predstavljanje projekta tvrtke Rimac, Verne autonomnog vozila, u potpunosti okrenutog budućnosti.
 
Riječ je o velikom ulaganju u inovacije i zelenu i digitalnu tranziciju kojeg je Vlada poduprla sa 180 milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.
 
Dodao je da će Vlada stvoriti i pravne pretpostavke odnosno pravni okvir za sigurnost vožnje.
 
Na taj će se način, kazao je premijer, omogućiti i kvalitetniji gradski prijevoz.
 
Zaštitit ćemo interese Hrvatske u arbitražnom postupku s MOL-om
 

Osvrnuo se i na obavijest o novom arbitražnom postupku koji je MOL pokrenuo protiv Hrvatske.
 
Postupak je pokrenut zbog mjera koje se donesene u rujnu 2022. godine radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energenata, u ovom slučaju tržištu plina.
 
U tom razdoblju, zbog izvanrednog rasta cijena plina na tržištu, za više od 122 tisuće krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo i preko 9 tisuća kupaca iz kategorije izvan kućanstva, među kojima je veliki broj škola, dječjih vrtića i bolnica prijetila je situacija da ostanu bez ugovora o opskrbi plinom, podsjetio je predsjednik Vlade.
 
Hrvatsku će u tom arbitražnom postupku zastupati Državno odvjetništvo, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Hrvatske.
 
Podsjetio je da je Vlada u jeku najveće energetske krize koja je uzrokovana brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu poduzimala sve mjere kako bi osigurala sigurnost opskrbe plinom za hrvatske građane i poduzeća.
 
Naglasio je da se radilo o plinu iz hrvatskih polja.
 
Europsko vijeće u Bruxellesu o čelnicima ključnih europskih institucija
 
Sutra i prekosutra premijer Plenković sudjelovat će na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a glavne teme sastanka bit će situacija u Ukrajini i na Bliskom Istoku, pitanja sigurnosti, obrane, konkurentnosti, migracija, hibridnih prijetnji te imenovanje ključnih novih dužnosnika glavnih europskih institucija.
 
Tijekom vikenda održat će se Dubrovnik Forum, najavio je predsjednik Vlade.
 
Uime cijele Vlade, premijer Plenković zahvalio je izborniku Zlatku Daliću, kapetanu Luki Modriću i cijeloj nogometnoj reprezentaciji na sudjelovanju na Europskom prvenstvu.
 
Ovoga puta nedostajalo je nešto sportske sreće, kazao je premijer čestitajući na igri i borbenosti.


 

Pisane vijesti