Plenković: Ostaje niži PDV na isporuke plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječke

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/09 ožujka/A. Plenković 1.jpg

Izmjenama Zakona o PDV-u  zadržat će se najniža stopa PDV-a od 5 posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, za naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki, najavio je premijer Plenković otvarajući današnju sjednicu Vlade. Dodao je i kako će se izmjenama Zakona o doprinosima dodatno poboljšati položaj umirovljenika, jer će se ukinuti dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje, što konkretno znači povećanje mirovina za 32 tisuće umirovljenika koji taj doprinos plaćaju sami iz mirovine.

Otvarajući današnju, 199. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
U povodu Međunarodnog dana žena, osvrnuo se na ulogu žena u društvu.
 
"Međunarodni dan žena, koji je obilježen jučer, podsjeća nas na trajnu borbu žena za ravnopravnost i za jednakost te na njihovu nezaobilaznu ulogu u društvu", poručio je istaknuvši da se svim Vladinim mjerama i politikama želi osigurati jednakost, ravnopravnost i njihov kvalitetan položaj.
 
Osvrnuo se i na nekoliko aktualnih političkih tema, poput jučerašnje rasprave o Zakonu o trgovini u Hrvatskom saboru.
 
Naglasio je da je ideja zakona regulirati rad nedjeljom na način da se ostane na 16 radnih nedjelja tijekom godine.
 
Kako turizam i s njime povezane djelatnosti predstavljaju vrlo važan segment ekonomije, kazao je premijer Plenković, trebalo je naći pravu ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života.
 
Vjeruje, dodao je, da će kroz nekoliko mjeseci prilagodbe od 1. srpnja do 1. siječnja 2024. u ostati dovoljno vremena da se organiziraju na način kako bi ovaj novi sustav u potpunosti funkcionirao i kako bi se ostvarilo ono što očekuje ogromna većina hrvatskih građana i što je, u konačnici, obećano u programu Vlade.
 
Projekt renesanse hrvatske obale
 
Uoči sjednice Vlade premijer Plenković boravio je u Omišu gdje je spojen most preko rijeke Cetine.
 
Riječ je o dijelu projekta brze ceste koja će spojiti Solin, Split, Stobreč, Dugi Rat i Omiš i rasteretiti najgušći dio jadranske magistrale tijekom ljetnih mjeseci.
 
"Ta će cesta u potpunosti promijeniti vizuru tog dijela Dalmacije i Splitsko-dalmatinske županije", dodao je.
 
Ujedno, obišao je i radove na projektu luke u Omišu, projekt vrijedan gotovo 13 milijuna eura, a omogućit će komunalne i nautičke vezove te promet između Omiša i Postire na Braču.
 
"Još jedna sjajna investicija koja se u potpunosti uklapa u projekt renesanse hrvatske obale i širih ulaganja u morske prometne i ribarske luke na cijelom Jadranu", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Hrvatska postaje istinsko prometno i energetsko čvorište  
 
Od ostalih tema izdvojio je i radni posjet danske premijerke Mette Frederiksen Rijeci i Zagrebu.
 
Zagrebački dio posjeta, pojasnio je, imao je političku dimenziju, ali i dimenziju posjeta Centru za nadzor granice, gdje je vidjela kako Hrvatska ulaže napore u kontroliranje svoje granice prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a osobito mehanizme u suzbijanju nezakonitih migracija, što je ključna europska tema.
 
Druga, izrazito važna gospodarska tema posjeta bilo je i ulaganje u kritičnu infrastrukturu – kontejnerski terminal u Rijeci, gdje je partner danska kompanija Maersk, jedna od najvećih logističkih kompanija na svijetu.
 
Riječ je o ulaganju od 500 milijuna eura koje će donijeti 1.300 novih radnih mjesta i koje će svojim kompletiranjem, uz cestu D-403 i izgradnju nizinske pruge od Rijeke do mađarske granice, Hrvatsku, a osobito taj dio Kvarnera pretvoriti u istinsko prometno i energetsko čvorište.   
 
Zadržat će se najniža stopa PDV-a na plin i određene vrste energenata
 
U posjetu Hrvatskoj bila je i kosovska ministrica vanjskih poslova, a teme razgovora bile su bilateralni odnosi, osobito briga o Hrvatima koji žive tamo.
 
Od točaka s današnje sjednice Vlade izdvojio je izmjene Zakona o PDV-u, kojima će se zadržati najniža stopa PDV-a od 5 posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, za naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki.
 
"Na taj način omogućujemo svima da se po najnižoj stopi koja je moguća na vrijeme opskrbe ovim vrstama energenata. A što se tiče plina, mislim da je logično da u uvjetima energetske krize donosimo ovako važnu poruku", dodao je.
 
Dodatno poboljšavamo položaj hrvatskih umirovljenika  
 
Što se tiče izmjena Zakona o doprinosima, premijer je pojasnio da se time poboljšava položaj umirovljenika u Hrvatskoj.
 
Tim se izmjenama ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje koji obuhvaća oko milijun umirovljenika kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32 tisuće koji sami plaćaju doprinos iz mirovine.
 
"Na ovaj način, uz izmjenu Zakona o posebnim mirovinskim režimima, ukidamo još jednu mjeru iz onih kriznih mjera koje su se donosile 2009. i 2010. godine i idemo u prilog naših umirovljenika, konkretno povećanja za njih 32 tisuće koji će onda, ovo što su dosad uplaćivali, zadržati za sebe kao dio svoje mirovine", kazao je premijer Plenković.
 
Danas su na sjednici spremni i zakoni iz područja reforme zdravstva za drugo čitanje u Saboru, čime se zaokružuje još jedna izborna točka iz Izbornog programa, a riječ je o strukturnim reformama, u ovom kontekstu u domeni zdravstva.
 
Uspješno izdavanje tzv. narodnih obveznica pokazuje ogromno povjerenje u državu
 
Naveo je i jučerašnji posjet Zagrebačkoj burzi, gdje je dovršen proces prvog izdanja državnih obveznica, čime je počela sekundarna trgovina obveznicama.
 
"Riječ je o zaista uspješnom projektu. Ukupno milijarda i 850 milijuna eura upisanih obveznica. To je najveća ovakva transakcija do sada, kad je riječ o financijskom volumenu. Broj građana koji je sudjelovao je oko 44 tisuće. Oni su ukupno uplatili milijardu i 350 milijuna eura, a ostatak su uplatili institucionalni investitori, kod kojih je interes bio još veći, ali je država u ovom trenutku procijenila da ne treba ići preko ovog iznosa", rekao je premijer Plenković.  
 
Aktivirano je tržište kapitala, dodao je, pokazano je ogromno povjerenje u financijsku i ekonomsku reputaciju hrvatske države i njenih obveznica i to predstavlja jednu sjajnu operaciju gdje će oni koji su uložili imati mogućnost da dobiju bolje kamate nego što bi dobili štednjom u komercijalnim bankama, zaključio je premijer Plenković.
 
Na kraju je kazao da se ubrzava i dinamika obnove te najavio da će se na današnjoj sjednici Vlade usvojiti i novi program mjera.


 
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti