Plenković: Pelješki most i projekt Zračne luke Dubrovnik odvijaju se zahvaljujući članstvu Hrvatske u Europskoj uniji

  • Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/2 veljače/HN20190202019930.jpg

U povodu blagdana svetog Vlaha i Dana Grada u subotu je u Dubrovniku održana svečana sjednica dubrovačkog Gradskog vijeća na kojoj je sudjelovao i  predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

U svom izlaganju, premijer Plenković podsjetio je na povijest i tradiciju obilježavanja Dana svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, koja seže u 10. stoljeće - u vrijeme vladavine hrvatskoga kralja Stjepana Držislava. Posebnu zahvalnost uputio je hrvatskim braniteljima koji su Grad obranili u Domovinskom ratu.
 
"Festa Svetog Vlaha podsjeća nas na uspjeh, izvrsnost, hrabrost, vjeru i zajedništvo Dubrovčana kroz povijest. Mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom i ljubavlju prema slobodi, Dubrovnik je kroz stoljeća postao predvodnik na mnogim područjima", rekao je Plenković.
 
Počast dubrovačkim velikanima i braniteljima
 
Prisjetio se i odao počast brojnim dubrovačkim velikanima koji su zadužili Hrvatsku te podsjetio na važne povijesne činjenice. "Dubrovačka Republika prva je u Europi, ukinula ropstvo još 1416. godine, uspostavila jedan od prvih sustava kanalizacije još u 13. stoljeću, patentirala koncept karantene, otvorila prvo sirotište u Europi i donijela prvi pomorski zakon o osiguranju", naveo je.
 
Osvrnuo se na jučerašnju Vladinu sjednicu koja je održana u jednom od najljepših spomenika kulture i najposjećenijem povijesnom muzeju – Kneževom dvoru. 
 
Vladina podrška gospodarskom rastu Dubrovnika i županije
 
"Ovom sjednicom dali smo podršku gospodarskom rastu dubrovačko-neretvanske županije i gradu Dubrovniku. O tome svjedoči činjenica da su donesene odluke i potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo 4,5 milijarde kuna. Na prvom mjestu su nam, prije svega, naši građani, njihov bolji i kvalitetniji život. Predani smo ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske, smanjivanju nejednakosti i stoga svakodnevno radimo na realizaciji strateškim projekata diljem zemlje", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Govoreći o rekordnim turističkim rezultatima u 2018. godini: milijun i 312 tisuća dolazaka, 8% više nego 2017. i 4 milijuna i 421 tisuća noćenja, 5% više nego 2017., Plenković je kazao da Dubrovnik iz godine u godinu ostvaruje stalan rast u broju dolazaka i noćenja turista, čemu doprinosi i kontinuirana prilagodba turističkih sadržaja i izgradnja smještajnih kapaciteta hotelskog smještaja. 
 
Razumije, kazao je, potrebu gradonačelnika i njegovih suradnika da turizam, koji nosi ekonomsku i financijsku snagu bude održiv, uređen i upravo onakav kakav zaslužuje ovaj biser povijesti i kulture. 
 
Očuvanje kulturne baštine i potpora Dubrovačkim ljetnim igrama
 
Naglasio je dio kulturne baštine zbog kojih je Dubrovnik jedan od najprepoznatljivijih svjetskih gradova, svjetska turistička i kulturna destinacija. 
 
"Stoga mi je drago da naša Vlada, i to naša Dubrovkinja ministrica Nina Obuljen Koržinek, u zadnjih tri godine za grad izdvaja više 36 milijuna kuna čime je financirano preko 200 programa u kulturi. Uvjereni smo da će taj iznos i narasti kada se donesu sve odluke za financiranje za 2019. godini," rekao premijer Plenković.
 
Istaknuo je da Vlada sa 4 milijuna kuna godišnje podržava i Dubrovačke ljetne igre koje će ove godine biti u 70. izdanju te, Državnog arhiva u Dubrovniku, koji je također posjetio danas u obnovljenom prostoru, rađenom po najvišim standardima arhivske struke. 
 
Partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave
 
Premijer Plenković podsjetio je na ključno načelo njegove Vlade: partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i to na način kako to ni jedna vlada dosad nije učinila.
 
"Omogućili smo da, ne samo decentraliziramo funkcije, na čemu dodatno radi ministar Kuščević, nego smo reformom zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, mnogim našim jedinicama osigurali veće prihode, a time i veće mogućnosti za realizaciju svojih programa i projekata", rekao je predsjednik Vlade te dodao: "Na području Dubrovačko-neretvanske županije, suradnja je posebno istaknuta u razvoju vodno-komunalnog gospodarstva, kulturnoj i turističkoj ponudi, gospodarenju otpadom, unapređivanju zdravstveneskrbi, prometnoj infrastrukturi i javnom prijevozu te demografskoj politici."
 
Posebno je pozdravio komplementarnost mjera lokalne i nacionalne razine u pogledu provedbe demografskih mjera, kojima će se osigurati bolji život hrvatskim obiteljima, pogotovo mladima. Spomenuo je, jutros otvoreni, nadograđeni dio dječjeg vrtića Palčica, jednog od 500 projekata izgradnje, obnove ili nadogradnje dječjih vrtića u mandatu ove Vlade. 
 
Vlada je podržala izgradnju Osnovne škole Montovjerna, prvu novoizgrađenu školu u Dubrovniku od 1985. godine, te projekt izgradnje kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku u ukupnoj vrijednosti od 216 milijuna kuna, koji će pridonijeti poboljšanju studentskog standarda i povećati smještajne kapacitete za studente, prvenstveno one u težem socio-ekonomskom položaju. 
 
"Pozdravljam i  93 milijuna kuna u izgradnju dvije stambene zgrade u Mokošici sa ukupno 108 stanova, od kojih će 43 stana zajedno sa dodatnih 20 garažnih i parkirnih mjesta pripasti Gradu Dubrovniku, dok će  65 stanova biti dodijeljeno stradalnicima iz Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, kojima na taj način iskazujemo zahvalnost za njihovu nesebičnu žrtvu", rekao je u nastavku svoga govora predsjednik Vlade. 
 
Realizacija projekata zahvaljujući članstvu u EU
 
Posebno se osvrnuo na Pelješki most i projekt Zračne luke Dubrovnik te istaknuo činjenicu da se oba projekta odvijaju zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.
 
"Bez toga, bez nepovratnih 357 milijuna eura projekt Pelješkog mosta bilo bi teško realizirati," kazao je. 
 
"To je važno shvatiti", nastavio je premijer, "kada na hrvatskoj političkoj sceni ima onih koji su iskreni zagovornici razvoja Hrvatske u Europi, a to je ova Vlada - i onih koji na populistički i demagoški način  žele zasuti informacijama o tome da je, primjerice, dobro izići iz EU. Kako bi onda oni financirali Pelješki most tolikim sredstvima, kako bi obnovili Zračnu luku koja će moći primiti godišnje 4,9 milijuna putnika”, istaknuo je Plenković.
 
Sastanak na vrhu Kina + 16
 
U nastavku obraćanja predsjednik Vlade Plenković najavio je veliki sastanak na vrhu između 16 država srednje i istočne Europe, na razini predsjednika Vlada, te kineskog premijera, s druge strane.
 
"Za nas je to bitan, jedan od najvećih međunarodnih skupova koji smo organizirali od naše neovisnosti. U županiji, odakle potječe Marko Polo, spojit će se nekadašnji Put svile i današnji odnosi između Kine i država srednje i istočne Europe, a Hrvatskoj se daje prigoda za dodatni gospodarski razvoj", najavio je premijer.
 
"Nastavit ćemo suradnju, ovakvu partnersku, iskrenu, komplementarnu, uvažavajući ono što je bitno za grad, za Dubrovačko-neretvansku županiju. Osobito smo razumjeli ključne poruke o cestovnoj povezanosti, jer samo na taj način jug Hrvatske bit će ravnopravan s drugim krajevima zemlje", kazao je na kraju predsjednik Vlade. 
 
Živio nam sveti Vlaho!
 
Zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu, čestitao onima koji će dobiti javna priznanja za svoj angažman u Gradu Dubrovniku, a svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima čestitam Dan Grada u ime Vlade i u svoje osobno, riječima "Živio nam sveti Vlaho!"
 
Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Vlade Plenković susreo se s dubrovačkim biskupom, msgr. Matom Uzinićem te obišao obnovljenu Biskupsku palaču.
 
Poslijepodne je sudjelovao i  na otvaranju Feste svetog Vlaha i na Večeri od Kandelore. 

Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković