Plenković: Podizanje izgleda iz stabilnih u pozitivne korak je prema vraćanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/23 rujna/PVRH izjave.jpg

​Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na izvješće Standard & Poor’s agencije za kreditni rejting te na proces restrukturiranja Agrokora.  

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne.
 
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je ovo drugi put u mandatu ove Vlade da Standard & Poor’s podiže izglede kreditnog rejtinga Hrvatske.
 
,,Prije devet mjeseci imali smo podizanje izgleda iz negativnih u stabilne kreditne rejtinge, sada imamo podizanje iz stabilnih u pozitivne. To je izvrstan korak prema onome što želimo, a to je vraćanje kreditnog rejtinga na investicijsku razinu”, rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade tom je prilikom napomenuo kako gospodarski rast, pametna fiskalna konsolidacija i smanjivanje proračunskog deficita te ostvarivanje suficita na razini opće države potvrđuju kako Hrvatska ide dobrim smjerom, poručivši kako će Vlada ustrajati na smanjivanju javnog duga.
 
“Od nas se očekuje, a to je i Standard & Poor’s rekao, nastavak strukturnih reformi i kvalitetno restrukturiranje kompanije koja je bila u poteškoćama”, kazao je Plenković.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja na temu restrukturiranja Agrokora, predsjednik Vlade Plenković pojasnio je kako je zadnjih pet i pol mjeseci od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štite jednog čovjeka te da na porezne obveznike žele prebaciti dug jedne kompanije – no sada je jasno da te optužbe nisu točne.
 
“Naš glavni i jedini cilj bio je zaštita interesa hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. U tome smo uspjeli zahvaljujući zakonu koji smo donijeli te mjerama svježe likvidnosti. Održana su radna mjesta i zaposlenost, kao i opskrba Hrvatske u najuspješnijoj sezoni. Onaj temeljni cilj koji smo imali, mi smo ostvarili, nije bilo domino efekta”, istaknuo je Plenković.
 
Kazao je kako sama kompanija prije donošenja novog Zakona nije uspjevala doći u poziciju da dobije potrebnu likvidnost za funkcioniranje kompanije.
 
 “Mi smo Vlada koja poštuje pravnu državu, ne miješa se u rad pravosudnih tijela i to je ono što nas, kao i HDZ pod mojim vodstvom, čini drukčijom nego neke druge aktere na sceni”, zaključio je Plenković.
 
Na pitanje je li Ivica Todorić pod pritiskom potpisao aktivaciju “Lex Agrokora” kao što on to tvrdi, predsjednik Vlade Plenković kazao je da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati tek ukoliko kompanija želi da se zakon primjeni.
 
,,Nikakvog pritiska nije bilo, naročito ne od strane Vlade'', potvrdio je Plenković.
 
Plenković je naglasio kako Vlada želi da restrukturiranje Agrokora ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo i način poslovanja, a novinare je zanimalo i treba li osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor.
 
,,Što se nas tiče, mi smo apsolutno otvoreni da se sve istraži. Ono što ne želimo je da bilo kakav rad istražnog povjerenstva utječe na temeljni rad pravosudnih tijela”, naglasio je Plenković.
 
Na upit o ocjeni ustavnosti tog zakona, predsjednik Vlade je podsjetio kako je Vlada u očitovanju bila vrlo jasna te da je zakon donesen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Kazao je kako nije zabrinut zbog tužbe koju najavljuje Ivica Todorić, dodavši kako je interes Vlade stabilnost domaće ekonomije, gospodarstva i dobrobit svih građana.
 
“Ono što smo napravili u tom trenutku je bilo jedino ispravno i moguće. Vodite računa da nismo mi došli do Agrokora, nego je Agrokor došao do nas”, komentirao je Plenković.
 
Na upit vezan uz dio govora predsjednika Vlade na 72. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u kojem se osvrnuo na odnose sa Slovenijom, predsjednik Vlade odgovorio je kako pozicija Hrvatske prema Sloveniji ostaje otvorena.
 
“Želimo bilateralnim putem riješiti pitanje granice i na kopnu i na moru. Slovenija bi htjela provesti implementaciju arbitražne presudu koju Hrvatska ne priznaje. MI smo iz arbitražnog procesa izašli zbog kompromitiranja od slovenske strane”, poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade zaključio je kako jedino razgovori i dijalog preostaju kao mogućnost da se riješi otvoreno pitanje, napomenuvši kako se u svom govoru dotaknuo svih ključnih tema relevantnih za hrvatsku vanjsku politiku, mirovne napore te Ujedinjene narode.
 
“Izabran sam da bih zastupao Hrvatsku”, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković