Plenković: Ponosan sam na Vladina postignuća, a oporba je napravila razdjelnicu od povijesno pravih odabira

  • Slika /Vijesti/2023/Veljača/23 veljače/VRH_6941.jpg

"Traženje glasanja o povjerenju premijeru je demokratska praksa. Ovdje smo danas iz poštovanja prema visokom predstavničkom domu da pokušamo odgovoriti na ono što oporba stavlja na teret odgovornosti meni i Vladi", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku svojeg izlaganja na saborskoj raspravi o prijedlogu za opoziv predsjednika Vlade.

Dodao je da je dosadašnja rasprava bila zamorna i dosadna, očekuje da će biti još napornija, ali to je demokracija, rekao je, poručivši da se ne osjećaju izdajnicima, kako ih oporba naziva, ali se osjećaju odgovorni za sve što je dosad učinjeno.
 
Iz izbornog poraza slijedi erupcija nezadovoljstva
 
Podsjetio je da je trenutačna parlamentarna većina dosad dvaput dobila povjerenje na demokratskim izborima, a oni koji su ostali u poziciji da ne mogu utjecati na formiranje parlamentarne većine nastojali su ucjenjivati i tijekom izborne noći, nesvjesni poraza u koji su sami sebe doveli.
 
"Iz te večeri i ta dva poraza slijedi ova erupcija nezadovoljstva, pa čak i mržnje, prema Vladi, HDZ-u i prema meni osobno," dodao je premijer.
 
Plenković je nabrojio za što se sve osjeća odgovornim i jako ponosnim.
 
"Za rezultate koji su iza nas. Ovih, gotovo 7 godina na čelu hrvatske vlade prošlo je, u kontekstu vremena prije nas, s napretkom u svim područjima", kazao je, dodavši da je Hrvatska ostvarila svoje temeljne strateške nacionalne ciljeve koji su bili definirani izbornim programima Vlade
 
Ostavština dviju Vlada – velika i korisna za građane i gospodarstvo
 
"Ostavština rada ove dvije Vlade bit će dugoročna, velika, dugotrajna, dobra, korisna, pozitivna za građane i za gospodarstvo", poručio je Plenković.
 
"Prvo u smislu suverenističkih poteza – spojen je hrvatski teritorij, izgrađen je Pelješki most, za mjesec i pol dana bit će dovršene pristupne ceste i imat ćemo veliko zadovoljstvo da je jug Hrvatske spojen na moderan, učinkovit i funkcionalan način s ostatkom zemlje", nastavio je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je također da su, tijekom 2022. godine, u najvećoj krizi u Europi i svijetu, državnim intervencijama, reguliravši cijenu plina, struje i naftnih derivata, pomogli svima – socijalno ugroženima, ribarima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, nezaposlenima, braniteljima, onima koji primaju dječji doplatak, svim vrtićima, školama, fakultetima, institutima, bolnicama, domovima za starije, općinama, gradovima i županijama, nevladinim udrugama, svim građanima i cijelom gospodarstvu, nabrojio je Plenković.
 
3,6 milijardi eura za građane i gospodarstvo
 
"Izdvojili smo 3,6 milijardi eura za građane i gospodarstvo i premostili smo i jesen i zimu u vremenu kada energetska kriza prijetila egzistencijalnom ugrozom hrvatskim obiteljima", naglasio je.
 
Plenković je istaknuo da je tako spriječen val stečajeva i otkaza, a nije došlo ni do manjka bilo kojeg energenta.
 
Poručio je da smo, pritom, u toj godini, jedina zemlja do sada kao nova članica Unije, postali i članica Schengenskog prostora i europodručja.
 
"To smo postali zahvaljujući našem radu i trudu, reformama i ozbiljnom državničkom radu s našim partnerima", kazao je dodavši da će to ostati na dobrobit svih nas.
 
Naglasio je da će korist od Schengena i europodručja za građane biti pozitivna i dobra.
 
"Omogućit će nam rast BDP-a, bolji i kvalitetniji životni standard. Hrvatska će ponosno biti među onih 15 država koje su i u NATO-u, EU, europodručju i u Schengenu", istaknuo je Plenković, dodavši da tu činjenicu treba stalno ponavljati i o njoj govoriti.
 
Govoreći o kontekstu sigurnosne krize, naglasio je da će ova Vlada ostaviti Hrvatskoj sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
 
"U ovo doba dogodine nad hrvatskim nebom letjet će Rafalei, višenamjenski borbeni avioni koji će nas učiniti, između Grčke i Njemačke, najsnažnijom vojskom kada je riječ o ratnom zrakoplovstvu", poručio je predsjednik Vlade, najavivši daljnji kontinuitet ulaganja u vojsku, policiju i hrvatske branitelje", poručio je.
 
Ni sto minuta ne bi bilo dovoljno za nabrojiti sva postignuća
 
Osim toga, Hrvatskoj će ostati i veliki infrastrukturni projekti povrh Pelješkoga mosta, primjerice druga cijev tunela Učka, prometnica u Rijeci, mostovi Svilaj i Gradiška na Savi – poveznica s Bosnom i Hercegovina.
 
"Ostat će toliko tih postignuća da mi ni sto minuta ne bi bilo dosta da govorim zbog čega smo mi zadovoljni i ponosni u odnosu na ovo što radimo, a svjesni da možda netko od vas nije zadovoljan što nije dobio povjerenje na izborima", poručio je Plenković.
 
Dodao je da oporba treba biti svjesna da će, nastave li ovako, tako biti i na sljedećim izborima za godinu i pol dana.
 
"Pružili smo vam ruku odmah, prvog dana drugog mandata naše vlade da vodimo dijalog u vremenu krize bez presedana. Svi ste odbili doći u Vladu", nastavio je.
 
Razdjelnica od povijesno pravih odabira
 
Kazao je da su time pokazali da ne žele dijalog, kao što su pokazali i 16. prosinca.
 
"Pokazali ste što ste i tko ste, napravivši razdjelnicu od onih koji imaju povijesno prave odabire i onih koji nemaju", naglasio je premijer, dodavši da to neće nikada isprati.
 
"Primite ukrajinsku manjinu u Hrvatskoj, neka vam oni kažu što misle o takvoj politici i potezima i politici vašeg glavnog sponzora koji sramoti Hrvatsku u vanjskopolitičkom smislu svakoga dana", poručio je Plenković kazavši da je to razdjelnica nakon koje nema nazad.
 
"Vi ste s jedne strane a mi smo s druge strane i tako će ostati. Toga trebate biti svjesni, a toga su svjesni i birači", zaključio je predsjednik Vlade, poručivši da će tijekom rasprave biti prigode govoriti o rezultatima rada ove Vlade.

Pisane vijesti