Plenković: Povećani proračun za obranu usmjeren je poboljšanju uvjeta života i rada pripadnika hrvatskih oružanih snaga

  • Slika /00 Foto mobitel/foto/919CE0EC-FBCD-42D1-B254-053FF35E95EC.jpeg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova, posjetio vojarnu Croatia u Zagrebu te je potom nazočio potpisivanju ugovora o nabavi vojne opreme.

U vojarni Croatia, predsjednik Vlade razgledao je novi restoran za pripadnike Oružanih snaga u čiju je obnovu uloženo 12 milijuna kuna. Predsjednik Vlade Plenković također je odao počast poginulim braniteljima paljenjem svijeće kod Spomen obilježja 1. GB „Tigrovi“ u krugu vojarne.

Obišavši Taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja  u  Ministarstvu obrane, predsjednik Vlade prigodno se obratio nazočnim  predstavnicima ponuditelja i proizvođača  vojne opreme s kojima je Ministarstvo potpisalo ugovore vrijedne 280 milijuna kuna. 

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo pozitivnim signalima ministarstava obrane diljem Europe zainteresiranih za proizvode hrvatske vojne industrije koju promoviraju pripadnici naših Oružanih snaga u misijama i operacijama NATO-a, UN-a i Europske unije širom svijeta.

Kazao je da da bi hrvatska obrambena industrija trebala postati  jednim od hrvatskih brendova. 

„Pri tome je važna povezanost onih koji osmišljavaju i proizvode te proizvode te onih koji ih koriste, sa znanstvenim istraživanjima i inovacijama“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da će upravo taj spoj ojačati hrvatsko gospodarstvo i hrvatski izvoz. 

„Mislim da smo napravili velik iskorak, da se, u duhu onog što se radi na razini Europske unije, posebnim Akcijskim planom i posebnim fondom koji se odnosi na obrambenu industriju, aktivnostima Europske obrambene agencije, suradnjom i plasiranjem proizvoda u okviru Sjevernoatlantskoga saveza te zbog jačanja obrambene suradnje na najvišoj razini sastanaka šefova država i Vlada, Hrvatska jako dobro profilirala. Nakon 15 mjeseci mandata, možemo biti zadovoljni, jer smo praktički odmah realizirali temeljne ciljeve koje smo postavili u domeni obrane i sigurnosti“ , istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, posebno izdvojivši novu Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, kvalitetniju koordinaciju umrežavanja svih dionika te uloge Oružanih snaga u zaštiti od prirodnih katastrofa. 

„Jačanje stalne strukturirane obrambene suradnje na razini Europske unije, prigoda je i za obrambenu industriju. Mi smo izvukli nekoliko područja – zaštitu od kibernetičkih napada, pitanje razmjestivosti snaga, sudjelovanja u zaštiti od prirodnih katastrofa kao dobro izabrane niše od 17 područja stalne strukturirane suradnje u kojima Hrvatska želi biti među predvodnicima daljnjega jačanja ove suradnje na razini Europske unije“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Podsjetio je da je Vlada povećala proračun za obranu i za prošlu i za ovu godinu. 

Predsjednik Vlade smatra da je pristup, u kojem je u fokus stavljen čovjek u okviru sustava Oružanih snaga u kojem je 15.000 pripadnika, takav da se osjeća pozitivan duh i poštovanje dostojanstva hrvatskoga vojnika. 

„Mislim da ste ovim mjerama koje ste poduzeli ostvarili prave učinke u zadnjih godinu dana. Na tome tragu trebamo nastaviti. Partnerstvo koje je razvijeno s hrvatskim gospodarstvom, odličan je put koji spaja interese države i interese privatnoga sektora, i vjerujem da činjenica da u prošloj godini niste imali niti jednu nabavu koja bi imala klasifikaciju tajnosti govori o načinu na koji se bavite ovim segmentom aktivnosti Ministarstva obrane“, zaključio je predsjednik Vlade svoj govor, čestitavši svim sudionicima na potpisivanju ugovora o nabavi vojne opreme. 

Nakon svečanosti potpisivanja, predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević dali su izjave za medije.

Krstičević je zahvalio Vladi Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori za unaprjeđenje obrambenog sustava i povećanju obrambenog proračuna. 

„Dobivena sredstva usmjerili smo u jačanje spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske, koja je jamac sigurnosti“, poručio je i najavio da će se za dva mjeseca potpisati novi ugovori u vrijednosti od 200 milijuna kuna.  

„I to je dokaz da Ministarstvo obrane pomaže razvoju obrambene industrije“, kazao je Krstičević, istaknuvši da će se u 2018. godini potpisati ugovori u ukupnoj vrijednosti od gotovo  pola milijarde kuna.  

U svojoj je izjavi predsjednik Vlade  kazao da današnje potpisivanje ugovora predstavlja sinergiju aktivnosti Ministarstva obrane, hrvatskih Oružanih snaga, Glavnog stožera i hrvatskoga gospodarstva, poglavito izvozno orijentirane obrambene industrije. 

 „Činjenica da smo u Afganistan uputili kontingent naših vojnika, uz ukupno 400 pripadnika hrvatske vojske u svim misijama širom svijeta, koji su u cijelosti opremljeni hrvatskom opremom od domaćih proizvođača i ponuditelja, predstavlja prigodu za promociju naše obrambene industrije. Izrazio je zadovoljstvo time što su svi postupci javne nabave u prošloj godini bili otvoreni i transparentni te ih smatra dobrim signalom za sve postupke  nabave u ovoj i u idućim godinama. 

Ponovio je da je povećanje proračuna za obranu usmjerilo fokus na pripadnike Oružanih snaga, kao i na bolju razmjestivostHrvatske vojske i  njezinu prisutnost među hrvatskim građanima. 

Predsjednik Vlade spomenuo je i nabavu novih borbenih aviona, za koje je u tijeku proces evaluacije ponuda, nakon čega će biti donesena i ta odluka. Također je izrazio zadovoljstvo provedbom koncepcije u području obrane i sigurnosti, kakva je obećana tijekom kampanje, a koja je osobito bila vidljiva u snažnom angažmanu pripadnika Oružanih snaga prigodom intervencija u povodu različitih prirodnih katastrofa koje su Hrvatsku pogodile u 2017. godini.  

Predsjednik Vlade Plenković još je jednom zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Krstičeviću, Glavnom stožeru i pripadnicima Oružanih snaga na požrtvovnosti i zalaganju, zaželivši da takvim tempom i dinamikom nastave svoj rad i u budućnosti. 

 

 



Pisane vijesti | Andrej Plenković