Plenković: Projekti za Rome utjelovljenje su politike uključivosti

  • Slika /Vijesti/2023/Rujan/21 rujna/VRH_8523-01.jpeg

Premijer Plenković istaknuo je da je dodjela ugovora iz programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine utjelovljenje provedbe politike njegove Vlade uključivosti i suradnje s nacionalnim manjinama. Riječ je o ukupno 17 projekata vrijednih 730.000 eura, a obuhvaćaju prometnu i komunalnu infrastrukturu, izgradnju društvenih domova i dječjih igrališta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Načinjanoj i sveučilišnoj knjižnici na svečanosti uručivanja ugovora iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim romskom nacionalnom manjinom.

U svom govoru, premijer je istaknuo je da je dodjela ugovora iz programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine utjelovljenje provedbe politike njegove Vlade uključivosti i suradnje s nacionalnim manjinama.

Također, unaprjeđenja kvalitete života romske nacionalne manjine kroz proračunska, nacionalna sredstva u pogledu ulaganja u infrastrukturu u gradovima i općinama u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine, naglasio je Plenković.

Konkretni rezultati unaprjeđenja života i sve veće uključenosti romske manjine

To je, kako je dodao, dio Vladine kontinuirane politike u oba mandata, kroz operativne programe za nacionalne manjine, a posebno romsku, koji je pokazao konkretne rezultate unaprjeđenja njihova života i sve veće uključenosti.

Plenković je posebno istaknuo dovršenje kulturnog centra Roma Baranje vrijedan 123.000 eura te izgradnju 87 stambenih jedinica u Dardi i (Belišću), prostore Kali Sare, Kulturno- edukacijski centar, Središnju knjižnicu Roma u Hrvatskoj, sufinanciranje Memorijalnog centra u Uštici i Zida boli te niz drugih projekata infrastrukture koji, kako je rekao, govore da je Vladina politika ne samo čvrsta i snažna u smislu partnerstva i političke volje, već i operacionalizirana u suradnji.

Zahvalio je ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću i njegovom timu te čelnicima uključenih jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi koja koordinira provedbu svih operativnih programa za nacionalne manjine i nacionalnog programa uključenosti.

"Izgrađeni infrastrukturni objekti nisu samo za pripadnike nacionalne manjine, nego za sve građane koji žive na područjima gdje i pripadnici romske nacionalne manjine", dodao je Plenković.

Riječ je o ukupno 17 projekata vrijednih 730.000 eura, a obuhvaćaju prometnu i komunalnu infrastrukturu, izgradnju društvenih domova i dječjih igrališta.

Erlić: Stvaramo uvjete za podizanje kvalitete života u romskim naseljima

Ministar Erlić rekao je da stvaraju društveni okvir u kojem se i pripadnici romske nacionalne manjine mogu integrirati na kvalitetan način.

"Držimo da se to kroz program postiže i namjera je s time nastaviti i u budućnosti. Stvaramo uvjete u naseljima i općinama koje nemaju dovoljno kvalitetnu infrastrukturu da se podigne kvaliteta života", dodao je.

Kajtazi: Vlada kontinuirano povećava sredstva za ostvarenje projekata

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da su taj i brojni drugi projekti ostvareni razumijevanjem premijera Plenkovića i suradnjom od 2016., odnosno gotova dva puna mandata.

"Vlada kontinuirano povećava sredstva za ostvarenje projekata i nadam se da će to činiti i dalje", rekao je dodavši kako je cilj smanjiti razlike.

Izrazio je uvjerenje da će programi dati rezultate i biti zalog za budućnost romske zajednice u Hrvatskoj u smislu jednakosti i suzbijanja negativnih pojava. Podsjetio je da postoji 70-ak lokacija na kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine gdje nisu ni ušli u 21. stoljeće.

Odgovarajući na novinarski upit o diskriminaciji i segregaciji, Kajtazi je rekao da se radi na njihovu smanjivanju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti