Plenković: Provokacije ovdje ne prolaze, ne dopuštamo kršenje pravnog poretka niti rušenje državnog digniteta

"Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko na bilo koji način krši pravni poredak i ruši dignitet ozbiljne, odgovorne države," poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je u četvrtak u Rijeci izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i u Trstu na 100. godišnjicu okupacije Rijeke podignut spomenik D'Annunziju.

Ponovio je da smo dali prosvjednu notu i podsjetio da je ministar Gordan Grlić Radman je imao medijski nastup u kojem je bio sasvim jasan.

"Osudili smo te odluke lokalnih vlasti bez obzira što se talijanska vlada od toga distancira, smatramo da je to neprimjereno. Isto ako i niz provokacija koje su se dogodile danas u Rijeci", kazao je Plenković.

Na novinarsko pitanje da Republika Hrvatska ima problema skoro sa svim susjedima, premijer je kazao da to nije baš tako. "Ne vidim da su se nešto dobro proveli, mogu probati pa dobiju odbijenicu", poručio je predsjednik Vlade.

Novinari su premijera podsjetili na nedavne provokacije bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija.

"Nije to isto, ovo je bilo orkestrirano baš za stotu obljetnicu, ovo je nešto što smo odmah primijetili osudili i predali formalnu notu. Koliko sam ja razumio odgovor talijanske strane, to nema veze s njihovom politikom vlade", zaključio je Plenković.

 

Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković