Plenković s von der Leyen i Rutteom u posjetu BiH: Poruka ohrabrenja na europskom putu

  • Slika /Vijesti/2024/Siječanj/22 siječanj/vrh_7004-01.JPEG

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković doputovao je u Sarajevo. Tijekom dvodnevnog radnog posjeta predviđeni su sastanci s državnim vrhom i predstavnicima institucija, visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom i civilnim sektorom. U razgovorima s bosanskohercegovačkim dužnosnicima pridružit će mu se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte.

„Šaljemo poruku podrške i ohrabrenja za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja pomagati BiH na europskom putu, koji jamči stabilnost i prosperitet“, poručio je hrvatski premijer po dolasku u Bosnu i Hercegovinu.

Podupiremo projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata u BiH

Večeras se sastao odvojeno s predstavnicima najvećih vjerskih zajednica u toj zemlji, vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem, poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem i mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

„Nastavljamo podupirati aktivnosti Katoličke Crkve u BiH i ostvarivati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata u BiH. Privrženi smo boljitku čitave BiH!“, kazao je Plenković nakon susreta s mons. Vukušićem i kardinalom Puljićem.

U razgovoru s Huseinom ef. Kavazovićem, reis-ulemom Islamske zajednice u BiH, zajednički su ocijenili kako je potrebno nastaviti jačati dijalog Hrvata i Bošnjaka te ostvariti ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. 

Važnost europskog i reformskog puta za boljitak čitave BiH i skladne odnose triju konstitutivnih naroda

„Gradimo prijateljske i dobrosusjedske odnose i snažno podupiremo europski put BiH“, poručio je Plenković. 

Sastao se i s Hrizostomom Jevićem, mitropolitom dabrobosanskim s kojim je razmijenio mišljenja o situaciji u BiH. 

„Istaknuli smo važnost europskog i reformskog puta za boljitak čitave BiH i skladne odnose triju konstitutivnih naroda“, ocijenio je premijer nakon sastanka.

Predsjednik hrvatske Vlade u utorak će zajedno s Von der Leyen i Rutteom imati odvojene susrete s članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i njenim zamjenicima te s čelnicima zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Plenković, Von der Leyen i Rutte stižu u BiH kako bi vlasti te zemlje potaknuli na provedbu reformi koje su preduvjet da bi Europsko vijeće u ožujku odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.



Pisane vijesti