Plenković: Saboru ću predložiti Ivana Anušića za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane

Slika /Vijesti/2023/Studeni/13 studenog/VRH_8260-01.jpeg

Nakon što je u subotu zbog teške tragedije i nesreće razriješio ministra obrane Marija Banožića, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je na konferenciji za medije u Banskim dvorima da će za novog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Hrvatskom saboru predložiti Ivana Anušića, dosadašnjeg župana Osječko-baranjske županije.

Jutros su, kazao je, održane konzultacije na razini užeg vodstva Hrvatske demokratske zajednice te, nakon toga, s predstavnicima parlamentarne većine, a Anušiću je dana puna, konsenzualna potpora.
 
Sada slijedi procedura u Hrvatskom saboru pa će premijer Plenković predsjedniku Hrvatskoga sabora uputiti pismo u kojem predlaže imenovanje Ivana Anušića za potpredsjednika Vlade i ministra obrane.
 
"Ivan Anušić je već šest i pol godina Osječko-baranjski župan, prije toga je bio načelnik Općine Antunovac, hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskoga rata, a kao jedan od četvero potpredsjednika HDZ-a bio je u istom timu "Odvažno za Hrvatsku" 2020., kada smo dobili 80 postotnu potporu članica i članova HDZ-a", rekao je premijer Plenković o kandidatu za ministra obrane istaknuvši kako vjeruje da će Anušić kvalitetno obavljati svoju novu dužnost.
 
Očekujemo da će Sabor izglasati povjerenje novom ministru u četvrtak
 
Upitan kada, s obzirom na potrebnu proceduru u Hrvatskom saboru, očekuje izglasavanje povjerenja novom ministru obrane, premijer je kazao da pretpostavlja kako će se nadilaženi Odbor za obranu sazvati u srijedu, a s obzirom na značaj resora obrane, osobito u ovakvim globalnim okolnostima, vjeruje da bi se glasovanje moglo održati na plenarnoj sjednici već u četvrtak.
 
Novinare je zanimalo i što će biti s vodstvom Osječko-baranjske županije, a premijer je kazao da će Anušića u preostalom dijelu mandata mijenjati zamjenik župana Mato Lukić.
 
Na pitanje kakvu suradnju očekuje s novim ministrom obrane, premijer je podsjetio da su njih dvojica izabrani u istom timu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici u ožujku 2020. U tom su timu još i Tomo Medved, Oleg Butković i Branko Bačić te gospođa Zdravka Bušić.
 
"To što možda ponekad imaju različita stajališta o pojedinim pitanjima, ne znači da nismo dio istoga tima i dio najužega vodstva HDZ-a i logično je da Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo koje sada ima i u političkom angažmanu i na općinskoj i na županijskoj razini, ali i u nacionalnom djelovanju kao bivši saborski zastupnik i kao hrvatski branitelj ima sve reference da bude ministar obrane i uklopit će se u tim", poručio je.
 
Kakav odnos očekuje između novog ministra obrane i predsjednika Republike, premijer je kazao da će se tek vidjeti kakav će biti taj odnos.
 
Što se tiče odnosa s bivšim ministrom obrane Marijom Banožićem premijer je podsjetio da ga je Milanović na najvulgarniji mogući način i najgrubljim kvalifikacijama vrijeđao, kao uostalom i premijera i cijeli HDZ te je stoga odgovornost za taj odnos bila na Milanoviću.
 
Za razliku od onih koji komentiraju, a ne čine ništa, u Vladi kontinuirano radimo u korist hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj
 
Odgovarajući na pitanja novinara o drugim temama, osvrnuo se kratko i na situaciju s hrvatskim državljanima pritvorenim u Grčkoj nakon navijačkih nereda u Ateni u kolovozu.
 
Kako grčki mediji danas pišu da je na nožu kojim je ubijen jedan grčki navijač pronađen DNK drugog grčkog navijača, novinare je zanimalo jesu li to dobre vijesti za hrvatske navijače koje je premijer najavio prije nekoliko dana.
 
"Ne. Dobre vijesti će doći", ustvrdio je.
 
Naglasio je da, za razliku od svih drugih koji komentiraju to pitanje, a ne čine ništa niti mogu išta, u Vladi na tome rade kontinuirano, a uskoro će se čuti i te dobre vijesti za pritvorene hrvatske državljane i njihove obitelji.
 
Što se tiče slučaja maloljetnika osuđenih za terorizam, premijer Plenković novinarima je kazao kako nema ništa drugačije za dodati u odnosu na ono što je već o tom slučaju govorio jučer.
 
"O tome mora komunicirati hrvatska policija koja je, zajedno s drugim policijama članica Europske unije i Europolom, i radila na ovom slučaju", kazao je.
 
Novinari su ga pitali smatra li taj slučaj razlogom, kao što to govori predsjednik Milanović, za održavanje sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, a premijer je ustvrdio kako se zbog tog slučaja sigurno ne treba sazivati Vijeće.
 
Danas počinje izdavanje trezorskih zapisa za građane s godišnjim prinosom od 3,75 posto
 
Govoreći o financijskim temama, premijer Plenković podsjetio je na izvješće agencije Moody's kojim je Hrvatskoj potvrđen najviši kreditni rejting do sada od strane te agencije, a ujedno su izgledi sa stabilnih povišeni u pozitivne.
 
U tom je kontekstu naveo da je danas, prvi puta, u tijeku izdavanje trezorskih zapisa za građane i to po godišnjem prinosu od 3,75 posto, što je puno više nego što su kamate na bilo koju vrstu štednje u bilo kojoj od komercijalnih banaka u Hrvatskoj.
 
I to, dodao je, u istoj godini u kojoj je uspješno izdana državna obveznica za građane koji su uložili čak milijardu i 350 milijuna eura.
 
"Sada dajemo novu prigodu građanima da za godinu dana imaju prinos od 3,75 posto pa oni koji to žele imaju od danas do idućeg ponedjeljka vremena da putem Financijske agencije uplate odgovarajući iznos. To govori o ekonomskoj i financijskoj snazi Hrvatske, kao i o povjerenju hrvatskih građana u državne financije", poručio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti