Plenković u Bjelovaru: Činimo maksimalne napore da se u ovom kraju Hrvatske živi bolje i kvalitetnije

  • Slika /Vijesti/2022/09 rujan/29 rujna/VRH_3592.jpg

Vlada će nastaviti pomagati s otplatom kredita za bjelovarsku bolnicu, kao i s radovima na brzoj cesti od Farkaševca do Bjelovara, najavio je premijer Plenković sudjelujući danas na obilježavanju Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, kojima je odao počast istaknuvši da su dali važan doprinos u Domovinskom ratu diljem bojišta u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, koje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Policijske uprave.

Uoči početka tradicionalnog Mimohoda pobjednika od centralnog gradskog parka do Spomen-obilježja Barutana, premijer Plenković odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima, a potom je održao prigodni govor. 

Istaknuo je da se danas, kada se prisjećamo bjelovarskih heroja, trebamo prisjetiti i strateškog značaja oslobađanja vojarne u Bjelovaru za tijek Domovinskog rata jer je upravo količina naoružanja, koja je tada prešla u ruke Hrvatske vojske, strateški promijenila odnose snaga i omogućila hrvatskim braniteljima da se u tim prijelomnim trenucima opreme.

Posebno je zahvalio pripadnicima 105. brigade Hrvatske vojske i braniteljima iz Bjelovarsko-bilogorske županije na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, ne samo na tom području nego diljem bojišta u cijeloj Hrvatskoj.

U mandatu ove Vlade za projekte u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2 milijarde kuna

Govoreći o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji danas, istaknuo je kako se ona dobro razvija, kao i Grad Bjelovar i dodao da ih vode odgovorni, mladi i agilni čelnici koji su kontinuirano u intenzivnoj komunikaciji s Vladom.

"Nastavimo svi zajedno činiti maksimalne napore da se u ovom kraju Hrvatske živi bolje i kvalitetnije", poručio je naglasivši da je Vlada u tom procesu partner i prijatelj.

U mandatu ove Vlade, iz europskih fondova za to područje Hrvatske povučeno je 2 milijarde kuna za razne projekte.

Najavio je da će Vlada nastaviti pomagati s otplatom kredita za bjelovarsku bolnicu.

Također, nastavit će se s radovima na brzoj cesti od Farkaševca do Bjelovara, projektu vrijednom više od 250 milijuna kuna koji će omogućiti puno bolje povezivanje cijelog tog dijela Hrvatske u prometnu infrastrukturu.

Partnerski sporazum s EK vrijedan 9 milijardi eura za projekte u svim dijelovima Hrvatske

U kontekstu razvojnih projekata najavio je i današnju sjednicu Vlade na kojoj će sudjelovati i povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

Tom prigodom, dodao je, potpisat će se Partnerski sporazum između Republike Hrvatske i Europske komisije vrijedan 9 milijardi eura, što je dio sredstava osiguranih za razvoj Hrvatske u ovom desetljeću.

"To će nam omogućiti da ulažemo u sve dijelove Hrvatske", naglasio je.

Od tih 9 milijardi eura, pojasnio je premijer Plenković, 1,5 milijardi usmjerit će se upravo za konkretne projekte u županijama i gradovima.

Paket pomoći od 21 milijardu kuna pomoći će građanima i gospodarstvu

Sve se to čini u kontekstu globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, koja je ugrozila naš način života. No, kao i u niz slučajeva do sada, Vlada je postupila  kako jedino može postupiti pokazavši još jednom snagu i ulogu države – jedinoga aktera koji u ovakvim okolnostima može stati uz svoje građane i poduprijeti svoje gospodarstvo, općine, gradove, županije, javni sektor i nevladine organizacije.

Paketom pomoći građanima i gospodarstvu vrijednim 21 milijardu kuna, podsjetio je predsjednik Vlade, pomoći će se svima da kroz krizu prođemo zajedno, svjesni da ona podrazumijeva i određena odricanja, ali sigurni da imamo gospodarske i financijske snage i političke volje koje će omogućiti da kroz jesen i zimu prođemo s mirom i sigurnošću. 

Na kraju svoga govora svim je Bjelovarčankama i Bjelovarčanima čestitao Dan Grada.

Predsjednik Vlade potom je u društvu gradonačelnika Hrebaka i dožupanice Marije Jungić obišao novi gradski stadion, a prije povratka u Zagreb na sjednicu Vlade obišao je i radove na brzoj cesti Farkaševac – Bjelovar.

Na službenom početku radova na preostalih 12 kilometara prometnice, koja bi u roku 30 mjeseci trebala spojiti Zagreb i Bjelovar, rečeno je da Bjelovarsko-bilogorska županija do kraja godine više neće biti jedina u Hrvatskoj bez ijednog kilometra brze ceste.

Butković: Dovršetak brze ceste Zagreb – Bjelovar za 30 mjeseci

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako je riječ o investiciji od 400 milijuna kuna, a brza ceste neće završiti u Bjelovaru, nego će se nastaviti preko Virovitice do granice s Mađarskom u Terezinom Polju.

Što se tiče Bjelovara, brza cesta bit će dvotračna, a ne četverotračna te će imati dva izlaza, jedan u prigradskom naselju Gudovac, a drugi u prigradskom naselju Korenovo.

Butković očekuje da u listopadu počnu radovi na dionici brze ceste prema Kloštru Vojakovačkom, na podravskom kraku brze ceste.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak posebno je istaknuo značaj izlaza brze ceste u prigradskom naselju Korenovo, gdje je upravo u tijeku projektiranje 80-ak hektara velike poduzetničke zone, koja bi trebala biti u funkciji 2025. godine paralelno s dolaskom brze ceste u Bjelovar.

„Stavljanjem poduzetničke zone u funkciju očekujem da se u Bjelovaru otvori tisuću - dvije novih radnih mjesta, što je izuzetno značajno za ovaj kraj”, poručio je Hrebak dodavši kako se na projektu brze ceste prema Bjelovaru nije napravilo ništa od 2011. do 2016. godine, a od tada je dinamika puno bolja.

Pisane vijesti