Plenković: U izgradnju novih cesta u Krapinsko-zagorskoj županiji u tri godine uloženo gotovo 400 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak su u promet pustili novoizgrađenu cestovnu dionicu Zlatar Bistrica – Andraševec, duljine 6,4 kilometara, ukupne vrijednosti gotovo 145 milijuna kuna.
 
 

Zadovoljan još jednom dovršenom investicijom, premijer je naglasio važnost te prometnice jer će ona značiti brži protok ljudi iz Zlatar Bistrice i brži dolazak do jednog od najpoznatijih svetišta u Hrvatskoj - Marije Bistrice.
 
"Ovdje u blizini vidimo crkvu u Mariji Bistrici, samo tri kilometra su ostala do svetišta. Protok ljudi, brži dolazak hodočasnika, ali i opći doprinos kvaliteti života u Hrvatskom zagorju, u Krapinsko-zagorskoj županiji", izjavio je Plenković.
 
Dodao je da su Hrvatske ceste samo u izgradnju novih cesta u protekle tri godine na području Krapinsko-zagorske županije investirale oko 400 milijuna kuna, a dodatnih 100 milijuna kuna utrošeno je u održavanje postojećih cesta.
 
U infrastrukturne prometne projekte trenutno se ulaže više od milijardu kuna
 
"To znači da su jedan veliki dio sredstava Hrvatske ceste alocirale upravo u Krapinsko- zagorsku županiju i Hrvatsko zagorje. Mislim da je ovo sjajan uvod u daljnje pripreme predstojeće sjednice Vlade, koju ćemo održati u Krapini", rekao je Plenković.
 
Najavio je nastavak gradnje prometnice prema Kašini, a potom sve do Popovca, čime bi se, zaključio je, stvorio pravi zagrebački prsten.
 
Ministar Butković pobrojao je sve investicije u prometnoj infrastrukturi u Krapinsko-zagorskoj županiji.
 
"Trenutno ulažemo više od milijardu kuna u infrastrukturne prometne projekte ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Znači, uz svu ovu cestovnu infrastrukturu i ovu cestu koju smo danas otvorili, tu je veliki projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje pruge Zaprešić- Zabok, koja ide jako dobro. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura koji se financira od strane EU 85 posto", izjavio je Butković.
 
Još jedan u nizu kapitalnih projekata aktualne Vlade
 
Što se tiče nastavka gradnje ceste prema Mariji Bistrici, Butković je najavio da će Hrvatske ceste sredinom sljedeće godine imati građevinsku dozvolu, raspisat će se javni natječaj i slijedi nastavak gradnje prema Mariji Bistrici, odnosno prema Popovcu.
 
Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je da je otvorenjem dionice do Zlatar Bistrice realiziran još jedan u nizu kapitalnih projekata aktualne Vlade.
 
"Ovo su generacijski projekti, projekti koje Hrvatsko zagorje zaslužuje, i sve nepotrebne političke polemike koje su se vodile oko toga hoće li ili neće ti isti projekti biti realizirani, bile su potpuno nepotrebne i promašene", poručio je Tušek.
 
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je danas otvorena dionica Andraševac-Zlatar Bistrica, ali je izrazio sumnju u brzi nastavak izgradnje prema Mariji Bistrici. Bio je uvjeren u držanje dinamike gradnje, ali ga brine što je dionica prema Mariji Bistrici tek u fazi projektiranja.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković