Plenković u Krapinsko-zagorskoj županiji: Ovdje vidimo poduzetni duh Hrvatskog zagorja

  • Slika /Vijesti/2019/09 rujan/01 rujna/zgz-pvrh-2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, obišao je u Donjoj Stubici poduzeće Salvus d.o.o., te gradilište spojne ceste Zabok-Krapina u Svetom Križu Začretju. Posjet je završio u Krapini, obilaskom 27. Zagorskog gospodarskog zbora i prisustvovanjem 54. Festivalu kajkavskih popevki.

Vlada pomogla razvoju kompanije sa 230 zaposlenih u Hrvatskoj i susjednim zemljama

"Drago mi je da smo kao Vlada mogli pomoći razvoju ove kompanije koja je krenula sa dva zaposlena, a danas u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, zapošljava više od 230 ljudi. Moje iskrene čestitke, ovo je sjajna investicija i sjajna vijest za ovaj dio Hrvatskoga zagorja," rekao je predsjednik Vlade nakon obilaska tvrtke Salvus d.o.o. koja je ovoga tjedna otvorila svoje novo sjedište, zajedno s proizvodnim pogonom za proizvodnju lijekova.

Zahvalio je predsjedniku Uprave i direktoru Teodoru Švaljeku i njegovim suradnicima na prezentaciji poslovanja ove uspješne tvrtke koja je uspješno iskoristila mogućnost razvoja te se od jednoga štanda u Mariji Bistrici razvila do kompanije koja posluje ne samo u Hrvatskoj, nego u nekoliko država jugoistoka Europe.

Plenković je istaknuo kako mu je drago da je ova Vlada pomogla u razvoju ove kompanije, jer je tvrtka ovaj projekt vrijedan 50 milijuna kuna aplicirala i sredstva ostvarila za vrijeme ove Vlade.

"Ovo je jedna sjajna investicija i sjajna vijest za ovaj dio Hrvatskog zagorja", rekao je.

Planovi za daljnji razvoj

"Osobito mi je drago što smo čuli daljnje planove ne samo za širenje zastupstva, nego i ulaganja u istraživanje, gdje bi Salvus, fokusirajući se na svoje aktivnosti koje se odnose i na dodatke prehrani, bezreceptne lijekove i medicinske proizvode, dobio jednu novu nišu i na taj način, sjećajući se postignuća gospodina Fellera, brendirao svoje aktivnosti, ali i jedan poduzetni duh Hrvatskog zagorja'', rekao je premijer Plenković.

Spojna cesta Zabok-Krapina

Svoj posjet Krapinsko-zagorskoj županiji predsjednik Vlade Plenković, u pratnji ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, nastavio je u Sv. Križu Začretju obilaskom gradilišta spojne ceste Zabok-Krapina, vrijednosti 60 milijuna kuna, kao  27. Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini, a nazočio je i 54. Festivalu kajkavskih popevki – retrospektivni koncert "Popevke zanavek".

Kako je rekao  ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković  koji je bio u pratnji premijera riječ je o radovima jedne od dionica ceste Zabok-Krapina, druge dionice ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.  "Za dvije godine ćemo završiti drugu fazu, ostaje nam još nekoliko  kilometara do Krapine, to se projektira. Drago mi je da radovi idu'', rekao je ministar.

Podsjetio je i na druge investicije u cestovnoj infrastrukturi u Krapinsko-zagorskoj županiji. Najavio je da će se 24. ovog mjeseca obaviti tehnički pregled za cestu do Zlatar Bistrice.

"Otvorit ćemo tu dionicu ukupne vrijednosti 144 milijuna kuna. Obnova ceste prema Konjščini je završena i provodi se trenutno ovdje najveći željeznički projekt u ovoj županiji rekostrukcija pruge Zaprešić-Zabok koji se financira iz EU fondova tako da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi zaista velike projekte ovdje'', zaključio je Butković.

Nakon Donje Stubice i Svetog Križa Začretje Plenković se u Krapini susreo s članovima stranke na sastanku Županijskog odbora HDZ-a.

Potom je obišao Zagorski gospodarski zbor, jednu od najvećih manifestacija te vrste u Hrvatskoj, a posjet je  završio retrospektivnom večeri festivala Kajkavske popevke.

"Redovito ovdje dolazim. Zaista uvijek oduševljen  jednom sjajnom energijom i velikim poštovanjem prema našoj kulturi, ovdje konkretno kulturi Hrvatskog zagorja , izjavio je prije koncerta predsjednik Vlade.

HDZ s partnerima odlučuje o većini

Prigodom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, premijer Plenković komentirao je istup vodstva HVIDR-e koja je na konferenciji za medije ustvrdila da je SDSS u Hrvatskoj nepoželjna stranka. Kazao je da HDZ s partnerima odlučuje o tome tko će biti u većini i kako će ona funkcionirati.

Na pitanje je li istup vodstva HVIDR-e udar na njega osobno, obzirom na to da je na njenom čelu Josip Đakić, HDZ-ov zastupnik, premijer odgovora da nije.

''Rekao sam da je gospodin Pupovac na svoj način i u svom stilu reterirao od onih stavova koje smo imali prigodu čuti prije dva tjedna, a koje smo jasno odbacili i ja i svi drugi akteri na političkoj sceni. Treba pažljivo slušati što tko kaže i što kako tko može reći, pa je vjerojatno tako i gospodin Periša danas rekao nešto što nije tako kako ste svi rekli, nego nešto drugačije'', rekao je Plenković i dodao da će se Đakić i dalje ''ponašati kao lojalan član klub HDZ-a, to je 100 posto''.

Plenković kaže da HVIDR-a u petak nije rekla da traži da HDZ raskine koaliciju. ''Oni su na svoj način rekli stvari koje su rekli prije. Ali to je njihov stav, a ne naš'', poručio je premijer. 

Za pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila Miloradu Pupovcu rekao je kako je njemu bitno da je on situaciju oko Pupovca protumačio kako to zaista jest i podsjetio da je jučer artikulirao sve, te da je to stav stranke.

"Koga god čujete da govori drugačije govori u svoje ime, a ne u ime stranke", dodao je.

Sva ostala pitanja koja se tiču predsjednice treba postaviti njoj, kazao je premijer. 

Njegova je da smanjuje tenzije u društvu, osudi nasilje, a podsjetio je da je i policija brzo reagirala kod napada u Uzdolju.

Ponovio je da je Hrvatska riješila sva svoja strateška pitanja te je nabrojao postignuća zemlje od Domovinskog rata do danas.

"Ako danas u 2019. ima političkih snaga na rubovima političkog spektra to je njihov problem, to nije politika ni HDZ-a ni Vlade. Ja sam rekao smanjiti spiralu i to će biti konstanta i to je jedino što je normalno i ispravno, sve ostalo je krivo," dodao je Plenković.

Most na putu irelevantnosti

Za Mostovu potporu Miroslavu Škori kazao je da je Most priča koja je propala i da su dva puta imali šansu nešto napraviti. "Oni su na putu u irelevantnost i očito gospodin Škoro želi ići s njima istim putem", kazao je Plenković.

Prosvjedna nota Italiji

Upitan a komentar jučerašnjih događaja u Rijeci i postavljanje spomenika D'Annuziju u Trstu, predsjednik Vlade kazao je da je jučer pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova pozvala veleposlanika Republike Italije i uručila mu prosvjednu notu.

"Vidjeli ste kako smo ekspeditivno reagirali na provokatore u Rijeci koji su htjeli s malim avionima dolaskom na Krk nastaviti svoje provokacije. To je vrlo čvrsto i jasno. Pratimo, vidimo, lovimo. Odbacujemo, rješavamo. Možete ići kući provocirati, a ne ovdje", kazao je Plenković.

Izvor: Vlada RH / HINA



Pisane vijesti | Andrej Plenković