Plenković u Sisku i Petrinji: Dobro je da nitko nije stradao u potresu, pomoći ćemo u saniranju šteta

  • Slika /Vijesti/2020/12 prosinac/28 prosinca/Petrinja_6.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te ministre Medveda, Božinovića, Banožića, Horvata i Beroša, u ponedjeljak prijepodne posjetio je Sisak i Petrinju, nakon snažnog potresa koji je jutros pogodio Sisačko-moslavačku županiju. 

Plenković je izrazio zadovoljstvo što u gradu nitko nije stradao u potresu te najavio kako će nastale štete nastojati čim prije sanirati.

"Došli smo podržati sugrađane u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Sisku, Petrinji, ostalim gradovima i općinama koje je pogodio jutrošnji potres“, rekao je Plenković u Sisku te dodao: "Kakva je godina bila, tako je na neki način i završila“.

Naglasio je da će građanima biti na raspolaganju sve službe. Ovdje je i Civilna zaštita, a ukoliko u Petrinji, gdje je smještena Hrvatska vojska, zatreba pomoći civilnim službama, pomoći će da se raščiste štete koje su u Petrinji malo veće nego u Sisku“, kazao je.

Izrazio je zadovoljstvo što potres ipak nije ostavio veće štete, te izvijestio kako se tijekom jutra čuo s čelnicima gradova i općina koje je potres pogodio.

Razgovarao je, kaže, sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem, sisačkom gradonačelnicom i petrinjskim gradonačelnikom, načelnikom Pokupskog, ali i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

"Sad već imamo dosta iskustava s potresima, nastojat ćemo popisati štete i pomoći i Sisku i Petrinji i ostalima koje je potres pogodio da se štete čim prije  saniraju", rekao je Plenković.

Državni vrh obišao je potom potresom pogođenu Petrinju.

Država će reagirati, napravit ćemo pravni okvir za pomoć

"Štete su značajne u zgradama koje smo obišli, ali najvažnije je da nema ozlijeđenih. Ovo je bio dosta snažan potres, a dobro je da su naknadni bili manjeg intenziteta. Ne možemo govoriti o predikcijama, što će se događati u sljedećim danima", rekao je Plenković nakon obilaska Petrinje. 

"Nažalost imamo ove godine sada već dosta iskustva s rješavanjem krovišta, zabatnih zidova i interventnim mjerama. Postoji mogućnost preraspodjela u okviru proračuna koji postoje kod Ministarstva graditeljstva i državne imovine”, dodao je Plenković nakon obilaska.

Kazao je da se prvo mora procijeniti šteta od potresa, a potom to staviti u pravni okvir, ili uredbama koje će donijeti Vlada ili eventualnim proširenjem opsega primjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice.

"Razmotrit ćemo sve opcije, zatražio sam od ministra Darka Horvata da njegovo ministarstvo sagleda što nam je najbolje najpragmatičnije”, rekao je Plenković i dodao kako je u kontaktu i s Europskom komisijom.

"Nadam se da će od iduće godini biti bolje, valjda sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020”, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojim su kuće oštećene.

Obećao je da će država osigurati pravni okvir za pomoć pogođenim područjima. "Nadamo se da će od iduće godine biti bolje. Država će reagirati, naravno da hoće. Tu smo da pomognemo", rekao je Plenković. 

Predsjednik Milanović je rekao da je u Zagrebu bilo neugodno. "Ljudski je bojati se, strah je najveći udarac ljudima. A ovo će se obnoviti što je porušeno, to je manji problem", rekao je Milanović.

Gradonačelnik Petrinje  Dumbović, zadovoljan je što je državni vrh obišao grad samo nekoliko sati nakon prvog potresa koji je u 6, 28 sati pogodio Petrinju, Sisak, Zagreb.

„Dobro je da to obiđete i dadete poruku građanima Petrinje koji očekuju da stanemo iza njih nakon svega što je grad preživio“, rekao je gradonačelnik Gordanu Jandrokoviću, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

Petrinja je, podsjetio je, preživjela Domovinski rat, covid, a sada i potres.

Oštećena sisačka bolnica, ali sve funkcionira

"Na žalost, to su preživjeli i Zagreb i njegova okolica, nitko tko to nije preživio  ne zna kako je to", kazao je Dumbović, poručivši kako bi bilo dobro da i u Petrinji „bude države“, dakle da državna vlast pomogne stradalim građanima.

Prenio je i da su građani, nakon tri uzastopna potresa, osjetili strah i kako su mnogi rekli da se boje prespavati u svojim kućama.

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović rekao je da su neki bolesnici premješteni u druge sobe. Pala je žbuka, popucali su toplovodne cijevi prema jednoj zgradi, naveo je.

"Ali to smo već krenuli popravljati tako da uglavnom funkcionira", rekao je Dujmenović.

"Nema nikakvih ozljeda, i ono što je bitno, covid-pozitivni bolesnici na respiratoru nisu transportirani, sve je kako treba", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković