Plenković: Ulazak u Global Entry program potvrda je povjerenja između Hrvatske i SAD-a i prigoda za jačanje odnosa

Hrvatski državljani odsad mogu još lakše putovati u SAD, nakon što je Hrvatska danas postala punopravni partner u programu Global Entry, objavili su hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova i američka Agencija za carinu i zaštitu granice (CRB).

Tom je prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru čestitao Ministarstvu unutarnjih poslova na ispunjenju svih kriterija.
 
''Nakon ukidanja viza za putovanje u SAD, Hrvatska je od danas i službeno među četiri europske države koje su dio Global Entry programa. Ubrzana procedura za prelazak granice potvrda je povjerenja, kao i prigoda za jačanje odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država'', napisao je premijer.
 
Hrvati odsad mogu još lakše putovati u SAD
 
Članstvo omogućuje putnicima niskoga rizika i s prethodnim odobrenjem brži ulazak u SAD preko 77 aerodroma u toj zemlji.
 
Zainteresirani za poslovno ili turističko putovanje u SAD mogu se od četvrtka prijaviti za Global Entry u kojem je trenutno deset milijuna članova.
 
Hrvatska se tako priključila skupini od 14 partnerskih zemalja: Bahreinu, Argentini, Kolumbiji, Njemačkoj, Indiji, Meksiku, Nizozemskoj, Panami, Južnoj Koreji, Singapuru, Švicarskoj, Tajvanu, Brazilu i Velikoj Britaniji.
 
Prema CRB-u, oni koji se prijave polaze strogu provjeru i moraju obaviti intervju, a nakon što postanu članovi moguće su i dodatne provjere po ulasku u SAD. Kršenje uvjeta i pravila programa rezultirat će ukidanjem privilegija koje proizlaze iz članstva, upozorila je američka agencija.
 
“Današnja objava simbolizira napore i predanost naših zemalja njegovanju odnosa koji olakšavaju trgovinu, ali jednako važno i jačaju našu sigurnost istovremeno pružajući korist našim građanima", rekao je Matthew Davies, visoki dužnosnik CRB-a.
 
Punopravno partnerstvo Hrvatske u programu Global Entry uslijedilo je nedugo nakon što je Hrvatska u listopadu 2021. pristupila američkom programu izuzeća od viza koji Hrvatima omogućuje bezvizno putovanje u SAD do 90 dana.
 
Svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Global Entry trebala bi se održati u Washingtonu idućih tjedana.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti