Plenković uputio pismo čelnicima država članica i Europskoj komisiji za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/9 lipnja/EaFbW8kWkAIhX0-.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo predsjednicima Vlada država članica europodručja i predsjednici Europske komisije kako bi se dobila potpora za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM II).

Sve mjere i obveze u potpunosti su ispunjene početkom svibnja, i prije predviđenoga roka, a dodatna potvrda Hrvatske spremnosti za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju uslijedila je nakon prošlotjedne potvrde Europske središnje banke da je temeljem sveobuhvatne procjene pet hrvatskih banaka, ustanovljeno da ni u jednoj nema kapitalnih nedostataka.
 
Početkom srpnja Hrvatska je dobila službenu potvrdu Eurogrupe o prihvaćanju pisma namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama. Akcijski plan s preuzetim obvezama se morao u potpunosti ispuniti kako bi Hrvatska bila u mogućnosti ući u ERM II - mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.
 
Da je Hrvatska preuzetu obveze provodila predano i sukladno planiranoj dinamici, prepoznale su i međunarodne financijske institucije, uključujući agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojeg su agencije Fitch (u travnju i lipnju) te S&P (u svibnju) zadržali Hrvatski kreditni rejting na investicijskoj razini, unatoč utjecaju pandemije koronavirusa i očekivanog jakog gospodarskog pada.
 
S obzirom na to da je pozitivna ocjena našeg zahtjeva za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju od iznimne gospodarske, financijske i političke važnosti za zemlju, predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo predsjednicima Vlada država europodručja, predsjednici Europske komisije, predsjedniku Europskog vijeća te predsjednici Europske središnje banke, u kojemu je naglašeno da je cilj Hrvatske ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju 2020.
 
Od svih država EU izvan europodručja Hrvatska je najmanja po broju stanovnika ali i najeuriziranija. Analiza ekonomskih koristi i troškova uvođenja eura pokazala je da je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura bez odgode te da će koristi od uvođenja eura biti značajne i trajne. Zato smo u proces ulaska u europodručje ušli strateški i osmišljeno, što potvrđuje izrada "Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj" još u listopadu 2017., koju je Vlada usvojila u svibnju 2018.

Pisane vijesti