Plenković: Velike političke promjene na europskom kontinentu

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/01_srpnja/Plenkovic_izjava.jpeg

Događaju se velike političke promjene na europskom kontinentu, rekao je danas  predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a, komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Francuskoj. Osvrnuo se i na unutarstranačke izbore u HDZ-u te dodao kako se na njih ide s istim timom.

Premijer se osvrnuo na aktualna događanja te nadolazeće unutarstranačke izbore. Naglasio je kako se na njih ide s istim timom.

- Tomo Medved je za zamjenika predsjednika, Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Branko Bačić i Oleg Butković su kandidati za potpredsjednika stranke, rekao je i dodao da će tijekom sljedeća dva tjedna ponovno obići sve županijske organizacije i predstaviti program.

Komentirao je i pripreme za predsjedničke izbore te kakve kvalitete mora imati kandidat HDZ-a.

- Obavit ćemo konzultacije, prvo ćemo obaviti ovaj proces. Nakon što obavimo te konzultacije, testiramo izglede i vidimo tko može okupiti najveću potporu, i tko ima kvalifikacije, znanje i društveni ugled - onda ćemo se odlučiti za kandidata. Vodimo računa o tome, poručio je.

Upitan je li se odlučio uložiti novac u narodne obveznice, rekao je kako će o tome razgovarati s ministrom Primorcem.

- Danas još nisam stigao, ali ću sutra razgovarati o tome s ministrom financija, dodao je.

Šanse za ponovni izbor Borisa Vujčića vrlo velike

Kada se radi o čelnom mjestu u HNB-u i ostalim važnim pozicijama, premijer je najavio nove konzultacije.

- Ovaj tjedan ćemo obaviti konzultacije o nekoliko ključnih dužnosti. Znate da smo proteklih godina zajedno radili na najvažnijem velikom projektu za hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, a to je članstvo u eurozoni, podsjetio je.

- Njegove šanse su vrlo velike, dodao je govoreći o Borisu Vujčiću.
 
''SOA-u nećemo ostaviti obezglavljenu''
 
Predsjednik Vlade također je rekao da će se ovaj tjedan voditi razgovori s predsjednikom Republike o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije i njegovog zamjenika, istaknuvši kako SOA-u neće ostaviti obezglavljenu.
 
- Vodit će se razgovori ovoga tjedna kao što sam najavio u subotu. Markiću je mandat do 6. srpnja i moramo nešto odlučiti. Nećemo ostaviti obezglavljenu SOA-u u vremenu kada imate kibernetičke napade i hibridne prijetnje, kazao je.

Izbori u Francuskoj? "Događaju se velike političke promjene"

Odgovarajući na novinarski upit, premijer je komentirao rezultate prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj.

- To ima odraz na Europu, događaju se velike političke promjene na europskom kontinentu. 2024. godina je godina kada četiri milijarde ljudi na svijetu izlaze na izbore. Francuska, koja ima specifičan izborni sustav, za skupštinu se bira 577 zastupnika, na način da se svatko od njih bira u maloj izbornoj jedinici, dvokružno, rekao je.

- Samo je oko 60-ak zastupnika izabrano u parlament. Drugi krug se održava na način da u njega ulaze ili prva dva kandidata ili ako je netko u prvom krugu dobio više od 12,5 posto, imaju situaciju da ih u drugi krug ide čak troje, nastavio je.

Pojasnio je kako se u Francuskoj događa rasprava o tome tko će se odreći kandidatura.

- Dosta je neizvjesno kakav će biti rezultat izbora, no politička poruka da je Nacionalno okupljanje dobilo 34 posto je velika, pogotovo na takvu izlaznost, dodao je.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković