Plenković: Vlada cijelo vrijeme vodi računa o građanima i gospodarstvu te će to nastaviti i dalje

Premijer Plenković istaknuo je da nema nikakve obnove preko veze komentirajući obnovu stana u kojemu živi kao najmoprimac predstojnik premijerovog Ureda Frka Petešić. Osvrnuo se i na poskupljenja energenata poručivši kako Vlada cijelo vrijeme vodi računa o građanima i gospodarstvu te da će to nastaviti i dalje. Poručio je i kako Vlada radi na ubrzanju trošenja sredstava iz europskog Fonda solidarnosti te da razgovara s Europskom komisijom o svim specifični okolnostima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjoj izjavi za medije osvrnuo se na niz aktualnih tema.

Istaknuo je da nema nikakve obnove preko veze komentirajući obnovu stana u kojemu živi kao najmoprimac predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić.

„Nema obnove preko veze, u zgradi u kojoj su Državne nekretnine vlasnik stana, a kojeg on koristi za službene potrebe dok je na dužnosti, pokrenula se inicijativa i da bi se sve to obnovilo trebala je participirati tvrtka koja je vlasnika stana, a to su Državne nekretnine”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da tu nema niti insinuacije o tome da se nešto radi preko reda, napomenuvši kako je medijska priča o toj zgradi pisana zadnjih 7 do 8 mjeseci.

Naglasio je da inicijativu suvlasnika u toj kući treba pozdraviti, a ne kritizirati.

„Sigurno mogu reći da nije bilo nikakvog napora ikoga da se nešto tu ubrza zato što taj stan koristi taj dužnosnik”, dodao je.

Oporba u prošlom mandatu napadala osobe, a u ovom institucije

Za kritike oporbe Plenković kaže kako ona uvijek traži kut promatranja teme tako da našteti HDZ-u i da što god HDZ napravi za njih nije dobro. „Vjerojatno će reći i da je rast BDP-a , koji će biti iznad 10 posto , slučajno”, kazao je Plenković dodavši kako smo se doveli u fazu gdje se što god može atribuira HDZ-u.

Na upit novinara hoće li biti još „feta salame”,  a vezao za ranije tvrdnje premijera da netko napada institucije takozvanom „salama taktikom”,  Plenković je odgovorio da će ih sigurno biti no nije otkrio tko je to tko demontira državu.

„To će se oni sami pronaći, vi ćete ih pronaći, ne moram to tumačiti, ja sam svoje kazao pa sada neka se o tome priča”, rekao je. 

Naveo je i neke od institucija koje su u posljednjih godinu dana napadane: Hrvatski crveni križ, Civilna zaštita, Sveučilište u Zagrebu, HNK, HGK, HOK, HRT, Ustavni i Vrhovni sud, DORH, USKOK, vojska, policija i Stožer.

"Cilj je politički reći da ništa ne vrijedi i da treba zamiješati karte", zaključio je Plenković.

Po njegovim riječima, oporba je u prošlom mandatu napadala osobe, a u ovom institucije.

Vlada će ponovno intervenirati ako cijene energenata budu išle prema gore

Plenković se osvrnuo i na poskupljenja energenata poručivši kako Vlada cijelo vrijeme vodi računa o građanima i gospodarstvu te da će to nastaviti i dalje.

„Naravno da ćemo donijeti mjere koje će ublažiti taj udar na građane i sve je na stolu, ima više alata, vode se intenzivne konzultacije”, kazao je.

Za cijene goriva premijer je dodao da prate trendove na tržištu i ukoliko cijene budu išle prema gore ponovno će intervenirati. No kaže da u ovom trenutku nije takva situacija jer postoje naznake da bi se cijene trebale smanjiti.

Učinit ćemo sve da se sredstva Fonda solidarnosti iskoriste

Vezano za demografsku sliku Hrvatske Plenković je podsjetio na mjere koje je Vlada dosad poduzela, gradnju vrtića, stipendije za studente, porezne olakšice za mlade, subvencioniranje stambenih kredita, dizanje rodiljnih naknada. Dodao je da je Vlada prepoznala i moment iseljavanja te zato predložila mjeru „Biraju Hrvatsku”. 

O prilagodi biračkih popisa i izbornih jedinica novom popisu stanovništva, rekao je, nisu raspravljali.

Plenković je također poručio kako Vlada radi na ubrzanju trošenja sredstava iz europskog Fonda solidarnosti te da razgovara s Europskom komisijom o svim specifični okolnostima.

„Može se dati argumentacija i staviti u koncept specifičnih okolnosti koje su zaista postojale, učiniti ćemo sve da se sredstva iskoriste”, odgovorio je na upit mogu li se rokovi pomaknuti.  

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković