Plenković: Vlada je jednako otvorena suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/5 ožujka/DSC_5093.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se danas s gotovo četrdeset predstavnika Udruge nezavisnih koja okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike općina diljem Hrvatske.

Predsjednik Vlade svim je nezavisnim čelnicima gradova i općina uvodno čestitao na izbornim pobjedama ostvarenim na lokalnim izborima 2017.
 
Kazao je da je Vlada Republike Hrvatske, zajedno s resornim ministrima, partner jedinicama lokalne samouprave te je otvorena za suradnju s Udrugom nezavisnih na isti način kao što surađuje sa Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina.
 
Nakon sastanka, novinarima su se obratili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, trenutno predsjedavajući Udruge nezavisnih i gradonačelnik Novalje Ante Dabo te jedan od četiri supredsjedatelja Marko Jelić, gradonačelnik Knina.
 
Ministrica Gabrijela Žalac kazala je da su otvorenost i međusobna suradnja glavne poruke s prvog sastanka s predstavnicima Udruge nezavisnih, na dobrobit stanovnika tih gradova i općina. Smatra važnim da se neovisno o ovome sastanku već odvija suradnja u projektima lokalnoga razvoja i sufinanciranja iz europskih fondova. 
 
„Zajedničkim radom, neovisno o političkim opcijama kojima pripadaju njihovi čelnici, treba raditi na dobrobit ljudi u svakoj jedinici lokalne samouprave“, naglasila je Žalac.
 
Kad se radi o zakonima koje je Vlada donijela i koje će tek donijeti, poput Zakona o potpomognutim područjima, Zakona o otocima i Zakona o brdsko-planinskim područjima, ministrica Žalac važnim je naglasila da i nezavisni gradonačelnici i načelnici također sudjeluju u radnim skupinama koje na tim propisima rade.
 
„Neki od njih su već i uključeni u rad tih tijela. Uvažit ćemo sve što žele predstavnici jedinica lokalne samouprave. Važno je reći da, neovisno o tome što Vlada dvaput godišnje ima sastanke sa Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova i udrugom općina, i Udruga nezavisnih gradonačelnika i načelnika treba dati svoj doprinos upravo toj dvosmjernoj komunikaciji.
 
Ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je da su brojne udruge jedno od bogatstava Republike Hrvatske. Podsjetio je da Udruga nezavisnih okuplja sve koji promišljaju o dobrobiti lokalne zajednice te da djeluje od srpnja prošle godine. Dodao je da očekuje dobru suradnju i koordinaciju između Vlade i Udruge nezavisnih.
 
Ministar Kuščević naglasio je da je Hrvatska jaka koliko je jako i najmanje selo, mjesto, općina i grad, poručivši da je regionalno jačanje svih područja Hrvatske strateški cilj Vlade.

„Čuli smo probleme koji tište naše gradonačelnike, ali i pohvale na rad Vlade u proteklom razdoblju“, rekao je.
 
Dodao je kako je predsjednik Vlade Plenković zadužio ministre da budu otvoreni prema općinama, županijama i gradovima te da pomognu u rješavanju njihovih problema.
 
Predsjedavajući Udruge nezavisnih Ante Dabo zahvalio je predsjedniku Vlade na prihvaćanju inicijative udruge te je izrazio uvjerenje da dijeli mišljenje svih prisutnih gradonačelnika i načelnika o tome da je sastanak bio pozitivan, otvoren i konstruktivan. Bitnim je ocijenio što je otvoren novi komunikacijski kanal, i što su svi, kao udruga, a ne samo pojedinačno, dobro primljeni.
 
„Prijedlozi udruge išli su u pravcu da budu partneri ovoj Vladi, kao i svakoj budućoj Vladi. Žele ostati nezavisni jer udruga nije politička stranka niti to želi biti, ali želi surađivati s političkim strankama, sa saborskim zastupnicima i svima onima koji će prepoznati naše probleme i zajednički raditi na dobru naših građana“, kazao je Dabo.
 
Dabo napominje da se 90% svih investicija koje se odvijaju u Hrvatskoj konkretno tiče lokalne samouprave. U tome smislu, izražava zadovoljstvo i zahvaljuje predsjedniku Vlade i njegovim suradnicima na sastanku na kojem su otvoreni i neki konkretni, a rješivi problemi.
 
„Uvjet je bolja komunikacija koja će ići u oba pravca“, zaključio je Ante Dabo.
 
Supredsjednik Udruge Marko Jelić zahvalio je predsjedniku Vlade Plenkoviću i ministrima Žalac i Kuščević na današnjem sastanku. Ocijenio je važnom suradnju i otvorenost u zajedničkom radu na razvoju lokalnih samouprava. „Do sada smo imali iznimno kvalitetnu komunikaciju s Vladom. Postoje uvijek otvorena pitanja, ali iz njih smo izrodili konkretna rješenja i mislim da će tako biti i nakon današnjeg sastanka“, kazao je. 



Pisane vijesti | Lokalna uprava i regionalni razvoj | Andrej Plenković