Plenković: Vlada želi ispuniti svoje obaveze prema onima koji su za hrvatsku državu i slobodu dali najviše

  • Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/16 prosinca/1 (6).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je danas hrvatskim braniteljima da je njegova Vlada ispravila mnoge nepravde prema toj populaciji i popunila praznine, dodavši da ima “još nekih nepravdi i uskraćenih prava”, koje namjerava riješiti sljedeće godine.

“Postupno smo ispravili mnoge nepravde i popunili praznine, ima još nekih nepravdi i uskraćenih prava koje u idućoj godini namjeravamo riješiti. To su odluke iz nekih ranijih vremena, ranijih vlada, u zahtjevnim ekonomskim situacijama i okolnostima”, rekao je premijer na prijemu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zajedno s ministrom branitelja Tomom Medvedom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.
 
Poručio je kako Vlada želi da Hrvatska ispuni svoje obaveze prema onima koji su dali najviše dodavši da se cijeli kontekst rada Vlade bazira na ideji da su hrvatski branitelji i Domovinski rat temelj hrvatske slobode.
 
''Cijeli naš kontekst rada bazira se na jednoj središnjoj ideji, a to je da su hrvatski branitelji i domovinski rat temelj hrvatske države i slobode.  I ta činjenica nikada ne ispada niti iz vida, niti može biti smetnuta s uma i vodi sve nas koji u ovom trenutku imamo odgovornost i povjerenje hrvatskog naroda da činimo najbolje što možemo za boljitak svih naših građana, a isto tako i za očuvanje vrijednosti Domovinskog rata'', istaknuo je premijer.
 
Na tom tragu spomenuo je da je Vlada  u proteklih nekoliko godina donijela jedinstveni zakon o pravima branitelja, zakon o nestalima, o civilnim stradalnicima Domovinskoga rata, novi zakon o Zakladi hrvatskih branitelja i da nastoji kroz svoje aktivnosti koje imaju zakonski okvir i operativne mjere, ali i proračunsku snagu, zaokružiti sve ono što je nužno, primjereno i bitno za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.
 
Zaokružili smo državničke, strateške i vanjskopolitičke ciljeve jedne mlade nacije i države
 
Podsjetio je da će Hrvatska od 1. siječnja, osim što je u NATO-u i u EU, biti i u europodručju i u šengenskom  prostoru.
 
''Mi time zaokružujemo sve svoje državničke, strateške i vanjskopolitičke ciljeve jedne mlade nacije, jednoga naroda i države koja je u samo tri desetljeća prošla put od zemlje koja nije bila subjekt međunarodnih odnosa, nije je postojala na međunarodnoj karti, do toga da smo ušli među 15 članica koje su i u NATO-u, EU-u, Schengenu i europodručju. Mi dalje od toga ne možemo. To je srce i srž onoga što smo zajednički ostvarili'', istaknuo je premijer.
 
Dodao je da Vlada u takvim okolnostima čini sve da ojača hrvatsko gospodarstvo, socijalne standarde i želi da hrvatski branitelji imaju svoj dio doprinosa u takvoj osnaženoj Hrvatskoj u kojoj nitko ne smije biti ostavljen sa strane.
 
''To smo dokazali kao Vlada sa više intervencija u proteklih nekoliko godina u velikim krizama Covida-19, posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka, ali smo na sve te okolnosti imali snažne odgovore stavivši u prvi plan jedinstvenu i nezamjenjivu ulogu države. Nema drugog aktera koji može tako stati uz svoj narod, uz svoje građane, gospodarstvo i institucije kao što to radi država u krizama.''
 
S velikim iskustvom u protekle tri godine Vlada je očuvala radna mjesta tijekom panedmije Covida, 800 tisuća radnika u privatnom sektoru dobilo je plaće od države, 130 tisuća kompanija  ostale su na životu zahvaljujući mjerama koje je u tom trenutku davala država te pružila velike mjere potpore u energetskoj krizi u ovoj godini.
 
''I u takvim zahtjevnim okolnostima, ispuniti kriterije za euro i Schengen nije bilo lako, ali su to velika zajednička postignuća'', rekao je Plenković dodavši da je ovim toga ovo godina u kojoj smo spojili državni teritorij.
 
Spajanje državnog teritorija je najveći suverenistički potez
 
''Za vas, hrvatske branitelje, možda nema bolje manifestacije suverenističkog poteza od toga. Spojiti državni teritorij je sigurnosno, prometno i ekonomsko  pitanje. Na svaki način smo osnažili svoj položaj. Dovršavamo koridor Vc, Baranja je prvi put autocestom integrirana u sustav autocesta Republike Hrvatske, za godinu i pol dana bit će dovršena druga cijev tunela Učka, bit će dovršena autocesta od Lekenika do Petrinje i Siska što treba revitalizirati područje Banovine i Sisačko-moslovačke županije koja je objektivno u najtežem položaju zbog niza razloga i posljedica ekonomske tranzicije, depopluacije, ratnih stradanja te velikoga potresa. Sve su to zadaće koje nam predstoje u idućoj godini i kojima ćemo biti posvećeni da pomognemo onima kojima je potpora najbitnija'', poručio je predsjednik Vlade.
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je sretan što je godina na isteku prošla u zajedništvu i partnerstvu s udrugama, svakodnevno iznalazeći razne oblike i modele potpore onima kojima je najpotrebnija.
 
Okupljenima se obratio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da Vlada koristi svaku priliku raditi i unaprjeđivati stvari, a uputio je i posebnu molbu braniteljskoj populaciji.
 
“Molim vas da u svakodnevnom radu, a pogotovo prema javnosti, govorite o svemu sa čime smo se suočavali. Vidimo i po nekim raspravama koje se sada vode u javnosti, da dosta toga pada u zaborav”, istaknuo je Božinović.
 
Zastupnici koji su glasali protiv EUMAM-a su politički patuljci
 
Komentirajući glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, premijer Andrej Plenković ocijenio je da su zastupnici koji su glasali protiv pokazali neupućenost, ustvrdivši da je glasanje u Saboru bilo "razdjelnica koja dijeli one koje štite nacionalne interese od političkih patuljaka i kukavica".
 
Uputio je posebnu zahvalu uputio onima koji su glasali "za" - zastupnicima parlamentarne većine i još 20 oporbenih zastupnika.
 
Oni su, rekao je, bili na razini političke, moralne, pa i povijesne odgovornosti, što jako dobro. No, loše je, kazao je Plenković, da među ovih 54 zastupnika koji nisu glasali za odluku nije bilo još nekoliko njih "koji razlikuju šumu od drveća, koji razlikuju bijelo od crnoga, dan od noći, dobro od zla".
 
"U ovom konkretnom slučaju vidjeli smo manifestaciju politiziranja, rekao bih provincijalizma, potpune neupućenosti u ključne globalne, sigurnosne i političke teme, koji će na mali način, ne mnogo, jer smo mi osnažili međunarodni položaj Hrvatske, ipak naštetiti našem međunarodnom kredibilitetu, a to se nije smjelo dogoditi", ustvrdio je.
 
Podsjetio je pritom da je Hrvatska bila žrtvom velikosrpske agresije prije samo 30 godina i zna što je to braniti se od većeg i snažnijeg protivnika. Takva zemlja "ne može biti bešćutna u trenucima kada Rusija čini agresiju na Ukrajinu, gdje se okupiraju teritoriji, protjeruju civili, žene, djeca, stariji, gdje su milijuni izbjeglica, a puno je i raseljenih osoba unutar Ukrajine".
 
Današnje glasanje velika je razdjelnica u političkom životu Hrvatske
 
"Ovaj današnji događaj je velika razdjelnica u političkom životu Hrvatske koja dijeli ozbiljne, odgovorne, one koje štite nacionalne interese, a tu ubrajam parlamentarnu većinu i ovih 20 dodatnih zastupnika, od političkih patuljaka i kukavica koji nisu bili u stanju donijeti pravu odluku", poručio je.
 
Oni će sa svojim neglasanjem za ovu odluku živjeti dugo i živjet će sa stigmom, dodao je.
 
"Potrudit ćemo se da ih ta stigma prati i da hrvatski građani i hrvatski narod dobro znaju kako su nas onemogućili da budemo na razini odgovornosti države za koju se mi svakim danom trudimo da bude odgovorna članica međunarodne zajednice", rekao je.
 
Podsjetio je pritom da Hrvatska već niz godina nije u SFRJ, pa da bude nesvrstana, a nije ni neutralna. Hrvatska je članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i takav međunarodni položaj podrazumijeva ne samo prava, nego i određene obaveze, naglasio je, a glasanje je bila prigoda da saborski zastupnici to potvrde.
 
"Dakle, ne samo da su polupali lončiće, nego su baš promašili cijelu loptu, a ovaj promašaj u političkom smislu pratit će ih dugo", poručio je Plenković.
 
Vlada, parlamentarna većina i oporbeni zastupnici koji su glasali za odluku "bili su na pravoj strani morala i solidarnosti, pa i povijesti", a "oni koji su to danas propustili neka sami misle što su napravili", kazao je Plenković.
 
Osvrnuo se i na dodjeljivanje statusa kandidata za EU Bosni i Hercegovini.
 
''Drago mi je da je jučer Bih dobila status kandidata za članstvo u EU za što se Hrvatska snažno zalagala  i nastavit će i dalje'', rekao je.
 
Plenković je istaknuo da se veseli daljnjoj suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata naglasivši pritom da je primjer veteranskih centara koje je Hrvatska s izgradila i europskim novcima, dignuo  nivo skrbi i rehabilitacije za hrvatske branitelje na razinu koje do sada nije bilo.
 
''Vjerujem da će u novoj financijskoj perspektivi barem dodatna tri centra upotpuniti našu skrb o hrvatskim braniteljima'', zaključio je premijer zaželjevši svima sretan Božić i Novu godinu.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković