Plenković za Euronews: Bilateralni granični spor mora biti potpuno odvojeno pitanje od Schengena

Slika /Vijesti/2019/11 studeni/EIT6Yo4XkAIKRqP.jpg

Tijekom boravka u radnom posjetu Grčkoj, predsjednik Vlade Plenković dao je intervju za Global Conversation na Euronewsu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u razgovoru za Euronews da ne vjeruje da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u schengenski prostor, jer ni Hrvatska ni Slovenija ne bi bile članice EU-a da je taj problem relevantan u tom kontekstu.
 
"Kao prvo, granični spor između Hrvatske i Slovenije je otvoreno pitanje koje je na dnevnom redu posljednjih 30 godina. Da je ono bilo uvjet za bilo koju od dvije države za članstvo u EU-u ili Schengenu, tada ni Slovenija ne bi bila njezina članica, niti jednog od dva unutarnja kruga", rekao je Plenković.
 
Poručio je kako je stav Zagreba da bilateralni granični spor mora biti potpuno odvojeno pitanje od Schengena. 
 
"Za nas je to Savudrijska vala, za njih je to Piranski zaljev. Na kraju dana ćemo pronaći rješenje".
 
Istaknuo je kako se može pronaći rješenje koje je prihvatljivo za obje strane, nevezano za pitanje Schengena. 
 
Štitimo granicu, poštujući hrvatski zakon i najviše standarde
 
Novinarku iz Grčke, države koja je trenutno najviše pogođena ilegalnim migracijama od članica EU-a, zanimalo je koje je Hrvatska posebne mjere uvela za zaštitu granice. 
 
"Imamo 6,5 tisuća potpuno obučenih i opremljenih policajaca za zaštitu vanjske EU granice. Nismo se odlučili za zidove, barikade ili bodljikave žice, za razliku od nekih drugih država", zbog odnosa sa susjednim zemljama s kojima surađujemo, odgovorio je Plenković, odbacivši i optužbe da je hrvatska policija kršila zakon u zaustavljanja migranata. 
 
"Uvijek smo poštivali hrvatski zakon i najviše standarde, no mi i štitimo granicu. Sve navode koje smo čuli istražujemo. Zasad, što se tiče ponašanja naših policajaca, možemo samo pohvaliti njihov rad na zaštiti ne samo hrvatske, nego i granice svih EU članica koje su iza nas", kazao je premijer.
 
Albanija i Sjeverna Makedonija napravile puno po pitanju kriterija za otvaranje pregovora
 
Ponovio je da su Albanija i Sjeverna Makedonija napravile puno po pitanju kriterija koji su se tražili i zato je Europska komisija rekla da je vrijeme za otvaranje pristupnih pregovora. Upitan što je pošlo krivo na sjednici Europskog vijeća, predsjednik Vlade je rekao da za to postoji mnogo razloga, pa i pitanje kakva je Europska unija danas i treba li uopće proširenja. Nije želio govoriti o detaljima, no najavio je nastavak razgovara s onima koji nisu uvjereni da ove zemlje trebaju ući, zbog stabilnosti regije.
 
Plenković nije želio špekulirati kada će i na koji način Ujedinjeno Kraljevstvo izići iz Europske unije, kazavši da će se Hrvatska, dogodi li se to tijekom našeg predsjedanja Vijećem Europske unije, pobrinuti da sve prođe glatko.
 
Izvor: Vlada / HinaPisane vijesti