Plenković: Za zdravu političku kulturu nužno da manjine budu uz većinu

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/02 rujna/Hina.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je za zdravu političku kulturu i tolerantno ozračje nužno da predstavnici manjina budu uz parlamentarnu većinu, ističući kako "sada uopće nije u fazi" razmišljanja da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju.

"Što se tiče potrebe da predstavnici manjina u Saboru budu uz parlamentarnu većinu, moj je stav da je to nužno za zdravu političku kulturu, tolerantno ozračje, Hrvatsku koja je u 2019. riješila sve svoje nacionalne zadaće - demokraciju, slobodu, neovisnost, mirnu reintegraciju, članstvo u EU i NATO-u. Sve što je relevantno mi smo kao država riješili", izjavio je Plenković novinarima u Karlovcu.

Na Hrvatskoj je sada, dodao je, da smireno trezveno, racionalno, odgovorno uređuje sve ono što joj preostaje da bude tolerantno i europski orijentirano društvo, u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro. 

Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako se manjine osjećaju dobro

"Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije ako nam se manjine u ovakvoj Hrvatskoj koja je riješila sve ono što je bitno, a mora napredovati i ekonomski i socijalno i razvojno, osjećaju dobro. To je cilj i to je politika", naglasio je Plenković.

Upitan misli li da će SDSS napustiti vladajuću koaliciju odgovorio je: "Nismo sada uopće u toj fazi". Sada, rekao je, čeka stav stranačkih tijela SDSS-a te potom i novi sastanak s čelnikom te stranke Miloradom Pupovcem.

"Razgovarat ćemo, moram naći vremena u ovoj agendi koja je dosta zgusnuta da čujem gospodina Pupovca", kazao je Plenković i ponovno kao netočne odbacio Pupovčeve teze o netolerantnoj klimi u hrvatskom društvu te usporedbi suvremene Hrvatske s NDH i ocjenom da je Hrvatska faktor nestabilnosti na jugoistoku Europe.

"Ni jedna, ni drugi ni treća teza nisu točne, iza toga stojim vrlo jasno i vrlo decidirano", poručio je premijer i ponovno osudio napade na predstavnike manjina, posebno onaj u Uzdolju, "koji je nedopustiv po svim mogućim kriterijima i jasno je imao svoju metu i cilj - destabilizaciju". 

Na pitanje misli li da toleranciji u društvu doprinose poruke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućene Pupovcu da mu je "Zagreb glavni grad, a ne Beograd", Plenković je odgovorio kako ne misli biti komentator njezinih riječi.

MIP je za Kuščevića donio odluku uobičajenu u ovakvim situacijama

Vezano za skidanje zastupničkog imuniteta bivšem HDZ-ovom ministru uprave Lovri Kuščeviću kazao je kako je Mandatno-imunitetno povjerenstvo donijelo odluku uobičajenu u ovakvim situacijama, "a vidjet ćemo što će biti dalje".

Ne smatra se odgovornim jer je Kuščević bio njegov izbor za ministra te za političkog tajnika HDZ-a, a na pitanje kako tumači poruke SDP-ovca Gordana Marasa sa sjednice MIP-a da će dijelom i premijer snositi odgovornost ako se protiv Kuščevića potvrdi optužnica, Marasa je ponovno nazvao "plačljivkom".

"Plačljivko ponovno plače. SDP ima okvir koji se zove korupcija, lopovi, sve ono ostalo što su već godinama spominjali u vezi HDZ-a, a drugo su ideološke teme. To su jedine dvije teme oko kojih oni mogu nešto artikulirati", rekao je Plenković, poručivši da su postignuća Vlade u kojoj je sjedio Gordan Maras takva su da bi bilo bolje da se ne javlja ni o ovoj, ni o drugim temama.

Obiteljski obrti doprinose hrvatskom gospodarstvu i društvu

Predsjednik Vlade posjetio je i Obrtnički sajam u Karlovcu koji se održava u sklopu 33. Dana piva. Dojmljivim je ocijenio poduzetnički duh hrvatskih obitelji u kojima se obrti prenose iz generacije u generaciju.

"To pokazuje vjeru u sebe i daje doprinos gospodarstvu i društvu koji moramo posebno cijeniti", istaknuo je premijer Plenković, dodajući kako je vidljiv velik potencijal i prilagodba zanimanjima budućnosti.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Andrej Plenković