Početkom srpnja kreću noćni letovi helikopterske hitne medicinske službe

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/29_lipnja/HHMS_noćni letovi.jpeg

„Nakon uspostavljanja dnevnih letova helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) u sve četiri HHMS baze, u Zagrebu, Osijeku, Splitu (Brač) i Rijeci (Krk), uvođenjem noćnih intervencija HHMS-a početkom srpnja u splitskoj i riječkoj bazi, zaokružujemo naš ciklus uspostave funkcionalnog sustavnog pristupa hitnoj medicinskoj službi za svakog građanina, čime Hrvatska postaje jedna od najsigurnijih destinacija u Europskoj uniji“, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Noćne operacije HHMS-a za baze Split i Rijeka kreću početkom srpnja, a nastavno na to, ministar Beroš je istaknuo kako je ovo još jedan značajan reformski iskorak za sigurnost i očuvanje života građana i posjetitelja Hrvatske.

Podsjetio je na važnost uvođenja noćnih letova u jadranskom i priobalnom području, kazavši kako je u protekla tri mjeseca zabilježeno 208 uspješnih intervencija, stoga HHMS, kao strateški projekt Vlade, vrijedan oko 62,5 milijuna eura, opravdava svoju vrijednost.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je, od uvođenja HHMS-a, identificirano dodatnih 100 mjesta za slijetanje helikoptera na otocima i udaljenim područjima, što je u skladu s dobrim praksama drugih država članica Europske unije, s naglaskom na kvalitetu usluge, kao i na geografsku pokrivenost cijelog teritorija u okviru standarda zlatnog sata.

Istaknula je i kako su za prijevoz do bolnice, uz HHMS, na raspolaganju i brze brodice pomorske hitne medicinske službe, te osnažena kopnena hitna medicinska služba.

„HHMS nisu samo helikopteri, govorimo o stručnim timovima ljudi koji su prošli edukaciju za rad u svim mogućim scenarijima i na raznim terenima. Ovim putem zahvaljujem svim djelatnicima hitne medicinske službe što su odlučili posvetiti život spašavanju i zbrinjavanju životno ugroženih  pacijenata. Upravo integracijom svih sastavnica hitne medicinske službe, u zraku, moru i na kopnu, u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, Hrvatska se svrstala uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicinske službe u Europi“, poručio je ministar Beroš.

Izvor: MZ/Vlada

Pisane vijesti