Policija i vojska rade sukladno zakonu, Vlada snažno osudila incident u Borovu

Slika /Vijesti/2021/travanj/29 travnja/VRH_1694.png

Predsjednik Vlade danas je u razgovoru s novinarima izrazio zadovoljstvu akcijom povrata poreza građanima u svibnju, posebno mladima. Ponovno je pozvao građane na cijepljenje protiv COVID-a 19 te još jednom oštro osudivši incident u Borovu, odbacio političke komentare o politizaciju policije koja radi sukladno zakonu.

"Zadovoljni smo akcijom koju provodi Ministarstvo financija glede povrat poreza našim sugrađanima, osobito mladima kojima se vraća porez na dohodak u 100-postotnom iznosu do 25 godina i 50 % mladima od 26 do 30 godina", rekao je Plenković.
 
Vlada snažno osudila incident u Borovu
 
Još jednom komentirajući incident u Borovu rekao je da ga je Vlada jučer snažno osudila.
 
"Cijela hrvatska javnost vidjela je naše jasno priopćenje. Danas ste vidjeli i priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova, poduzete aktivnosti, broj privedenih osoba, svih onih koji su izvikivali te nedopuštene i skandalozne parole. Smatramo da je to nedopustivo, neprimjereno i na svaki način osuđujemo takvo ponašanje koje se jučer dogodilo."
 
Upitan da komentira recentne izjave predsjednika Republike Milanovića o događaju Plenković je rekao da su Milanovićeve izjave na tragu njegovog politiziranja Hrvatske vojske.
 
"Sada imputira sličnu politizaciju Hrvatske policije koje – nema, podvukao je Plenković.
Dodao da Hrvatska policija nije ni "Plenkovićeva pa ni Pupovčeva kao što ni vojska nije Milanovićeva".
 
Hrvatska vojska i policija su važne institucije hrvatske države nad kojima nitko nema pojedinačni politički prioritet ili ovlast
 
"Hrvatska vojska i policija su važne institucije hrvatske države nad kojima nema nitko pojedinačno, s bilo kojim političkim predznakom, bilo kakav prioritet ili ovlast. Oni se ponašaju sukladno zakonu, a ne sukladno politici ili političkom voluntarizmu nekoga tko pretendira bit predsjednik svih građana."
 
O spomeniku Šoškočaninu koji se nalazi na groblju u Borovu Plenković je kazao da je bio uvjeren da je Milanović maknuo sporni spomenik.
 
"Kasnije sam saznao da nije. Dakle, ono što je mogao promijeniti, nije promijenio. Znate i sami da je to u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ima radnu skupinu koja radi na tome. Kad zakon bude spreman predložit ćemo ga Hrvatskom saboru", rekao je.
 
Pozivam hrvatske građane da se cijepe
 
Govoreći o epidemiološkoj situaciji i procjepljivanju građana Plenković je naglasio da svatko od nas kao odgovoran građanin ima zadaću informirati se o koristima i prednostima cijepljenja.
 
"Pozivam sve naše sugrađane da se cijepe. Vlada je osigurala dovoljne doze cjepiva za sve koji se žele cijepiti. Do 30. lipnja  ćemo imati skoro 3,3 milijuna doza cjepiva, a bit će ih još. Koristi od cijepljenja prevladavaju nad svim rizicima", zaključio je Plenković.


Pisane vijesti