Poljoprivreda i ravnomjerni regionalni ruralni razvoj prioritet su Vlade

  • Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/14 srpnja/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na Europskom trgu u Zagrebu na manifestaciji „Naše domaće, sada i ubuduće“, koju priređuje Ministarstvo poljoprivrede. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Manifestacijom „Naše domaće, sada i ubuduće“ kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promoviraju hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Današnja zagrebačka manifestacija „Naše domaće, sada i buduće“ posljednja je u nizu.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što ovom manifestacijom „diljem hrvatskih županija našim građanima i gostima u Hrvatskoj pokazujemo što sve hrvatska poljoprivreda i hrvatsko selo ima i što može“.

Osvrnuo se i na kontekst pete godišnjice članstva Hrvatske u EU kazavši da su prednosti toga članstva brojne jer je više od trećine europskoga proračuna posvećeno upravo zajedničkoj poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju.

„Hrvatska ovih prvih nekoliko godina od toga ima znatne koristi i kroz sredstva za subvencije našim poljoprivrednicima i kroz sredstva za ruralni razvoj,“ rekao je premijer Plenković te dodao da oko 164 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima koristi od članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Zdravo, kvalitetno, sigurno i hrvatsko

Naglasio je da su Vladi poljoprivreda i ravnomjerni regionalni ruralni razvoj u fokusu interesa te da su već doneseni ključni zakonski propisi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskom  poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Zdravo, kvalitetno, sigurno i hrvatsko, to je poruka Vlade poljoprivrednicima, trgovcima i potrošačima, rekao je Plenković zaključivši kako od hrvatske poljoprivrede očekuje sjajan doprinos hrvatskoj turističkoj sezoni.

Brojni hrvatski proizvođači došli su danas u Zagreb predstaviti proizvode koji nose neku od oznaka kvalitete: mlijeko s hrvatskih farmi, meso s hrvatskih farmi, jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja. Predstavljeni su i hrvatski proizvodi prepoznati u cijeloj Europskoj uniji, jer nose jednu od zaštićenih europskih oznaka: izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

U okviru današnje manifestacije održao se i edukativni dio – besplatna radionica za poljoprivrednike u Europskom domu. Tom prilikom zainteresirani su mogli saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja te apliciranju za iskorištavanje sredstava iz programa te novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Potom je održan i radni ručak  te izložbeni-prodajni dio manifestacije na Europskom trgu na kojem se moglo kušati domaće proizvode. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković