Poljoprivrednicima sredstva po iznimno povoljnim uvjetima, do sada odobreno zahtjeva u vrijednosti od 30,6 milijuna eura

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/12 svibnja/Vučković 5.jpg

U okviru Programa kreditiranja Obrtna sredstva za ruralni razvoj koji HBOR provodi na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i sufinancira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, poljoprivrednim proizvođačima dostupna sredstva po iznimno povoljnim uvjetima, a do sada je odobreno zahtjeva u vrijednosti od 30,6 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je sastanak s predstavnicima sektora ratarstva pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) na temu aktualnosti na tržištu, mogućnosti korištenja povoljnih kredita i zajmova te ulaganja u obnovljive izvore energije u sektoru poljoprivrede.
Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Predstavnici sektora ratarstva su pozdravili mjere pomoći i napore koje čini Vlada te ministarstva, uključujući povoljne investicijske zajmove iz Programa ruralnog razvoja te zajmove i jamstva za obrtna sredstva koji se plasiraju putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a.

No naglasili su pritom potrebu za dodatnom pomoći te istaknuli zabrinutost zbog snažnih poremećaja na tržištu žitarica u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Ministarstvo je podsjetilo da su u okviru Programa kreditiranja Obrtna sredstva za ruralni razvoj koji HBOR provodi na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i sufinancira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, poljoprivrednim proizvođačima dostupna sredstva po iznimno povoljnim uvjetima, a do sada je odobreno zahtjeva u vrijednosti od 30,6 milijuna eura.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede istaknuli su na kako će se s Europskom komisijom ispitati mogućnosti produljenja provedbe ovog Programa kreditiranja, ali i povećanja ukupno raspoloživih sredstava za provedbu te maksimalnog jediničnog iznosa kreditiranja.

Za ulaganja u obnovljive izvore energije na gospodarstvima osigurano 30 milijuna eura

Vučković je naglasila kako će Ministarstvo razmotriti i dodatne mogućnosti pomoći sektoru ratarstva sukladno financijskim mogućnostima, nastaviti pratiti stanje na tržištu te čvrsto zastupati svoje stavove na Vijeću ministara nadležnih za poljoprivredu u EU.

Podsjetila je kako je na posljednjim Agrifish sastancima ukazala na činjenicu da posljedice poremećaja, pored najsnažnije pogođenih tržišta, osjete i hrvatski ratari te zatražila poduzimanje izvanrednih mjera za rješavanje poremećaja na tržištu žitarica, bilo kroz osiguranje dodatne potpore i/ili kompenzacijska plaćanja proizvođačima, ali i druge mehanizme, uz potrebu još bolje organizacije tranzita proizvoda iz Ukrajine kroz EU, ali i striktnije kontrole takvog prometa.

Na sastanku su predstavljene mogućnosti koje su ratarima na raspolaganju iz različitih izvora financiranja kako bi nastavili i unaprijedili svoje proizvodnje, ali i ulagali u obnovljive izvore energije.

Poljoprivredni proizvođači iskazuju značajan interes za ulaganja u obnovljive izvore energije na gospodarstvima, a samo u okviru Strateškog plana u tu je svrhu osigurano 30 milijuna eura.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Marija Vučković