Poništena odluka o nabavi izraelskih F-16, nastavljamo s aktivnostima za modernizaciju ratnog zrakoplovstva

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/14 siječnja/Sjednica VRH.jpg

U Banskim dvorima održana je 137. sjednica Vlade na kojoj je donesena Odluka o stavljanju izvan snage Odluke Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Sućut obiteljima stradalih djelatnika HEP-a

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković još jednom je u ime Vlade i osobno izrazio sućut obiteljima Davora Pozniaka, Ivice Zvrka i Mata Maškarića, djelatnika Hrvatske elektroprivrede koji su stradali u požaru u Hidroelektrani Dubrovnik.

"Bili smo cijelo vrijeme u kontaktu sa županom Dobroslavićem i predsjednikom Uprave HEP-a Barbarićem", kazao je premijer, dodavši da je u tijeku istraga o svim uzrocima nesreće.

"Nama je izrazito žao da se ovo dogodilo. Naša sućut ide njihovim obiteljima, cijeloj Hrvatskoj elektroprivredi, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji", rekao je.  

Predsjednik Vlade zahvalio je svim službama koje su se uključile u gašenje požara, vatrogascima Dubrovačko-neretvanske županije, svim djelatnicima Policijske uprave, bolnice u Dubrovniku, službama 112, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, helikopterskim jedinicama, specijalnim jedinicama ronioca MUP-a, Obalnoj straži Omiš, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i dubrovačkoj Lučkoj kapetaniji, ali i svim ljudima koji su sudjelovali u potrazi.

Još jednom je izrazio žaljenje zbog ove nesreće, rekavši da očekuje da istraga pokaže koji su razlozi ove tragedije.

Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i ne može biti odgovorna

Govoreći o Odluci o stavljanju izvan snage Odluke Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona, predsjednik Andrej Plenković podsjetio je da je jutros održana sjednica Vijeća za obranu.
"Raspravili smo Izvješće Ministarstva obrane i Vladi je jednoglasno preporučeno da donese ovakvu odluku", kazao je premijer.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je da je Vlada 29. ožujka 2018. donijela odluku o nabavci višenamjenskog borbenog aviona i zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora o nabavi.

"Kako bi se ugovor potpisao, Izrael je kao prodavatelj trebao osigurati konačno odobrenje od SAD-a. Izrael nas je 10. siječnja 2019. službeno obavijestio da ne mogu ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih zrakoplova F-16 Barak", rekao je.

Kazao je da je izraelska strana istaknula da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu, Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu u svakom koraku procesa te da Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

"Ovaj smo proces otpočetka vodili sustavno i odgovorno. Vodili smo se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima.  Proveden je transparentan natječaj s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti hrvatske strane, niti je Hrvatska na nju mogla utjecati", naglasio je te napomenuo da Hrvatska nije preuzela nikakve financijske obveze i nikakva šteta nije učinjena.

Na kraju, Krstičević je poručio da Hrvatska ima političku volju zadržati sposobnost borbenog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata.

Napravit će se temeljita analiza

Predsjednik Vlade zaključno je kazao kako će se napraviti temeljita analiza svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovoga projekta, koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela, putem njihovog generalnog direktora, da ne može realizirati preuzetu obvezu da pribavi suglasnost SAD-a za transfer tehnologije trećoj strani koji je nužan u ovakvim situacijama.

Naglasio je da Izrael to nije bio u stanju ispuniti i zato je ta obavijest bila ključni razlog za donošenje ovakve odluke.

Premijer je dodao da se prošlog tjedna i sam sastao s generalnim direktorom izraelskog ministarstva obrane kako bi mogao izravno i neposredno steći dojam zbog čega se to dogodilo.

"Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni Republici Hrvatskoj i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija Hrvatskoj da se realizira i da se zadrži", poručio je predsjednik Vlade.
 


Pisane vijesti