Poštujmo sve epidemiološke mjere kako bismo odgovornim ponašanjem smanjili broj zaraženih što prije

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/13 studenog/1.jpg

Premijer Andrej Plenković ponovno je danas apelirao na poštivanje epidemioloških mjera kako ne bi uvodili restriktivnije mjere, te poručio da je trenutno situacija pod kontrolom. "Pozivam sve građane na pridržavanje svih epidemioloških mjera koje smo donijeli. Sadašnja situacija je sigurno najteža od početka epidemije i svi imamo odgovornost da svojim ponašanjem učinimo sve što možemo da ove visoke brojke smanjimo što prije", rekao je.

Otvarajući današnju, 20. sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim predstavljanjem Nacionalne razvojne strategije Hrvatske. Taj je dokument, dodao je, sada u javnom savjetovanju, a Vlada očekuje doprinos svih, posebno onih koji sugeriraju konsenzus.

Istaknuo je da će i oporba sada imati prigodu pročitati i proučiti dokument te dati svoje sugestije, koje će Vlada pažljivo analizirati.

S obzirom da će nakon toga Strategija biti predstavljena i na plenarnoj sjednici u Saboru i na svim nadležnim odborima, premijer Plenković kazao je kako mu se rasprava o tome tko treba biti u Upravljačkom odboru čini smiješnom, zakašnjelom i zastarjelom te više plodom neinformiranosti nego prave želje za konsenzusom.

"Vlada ima zadaću predlagati ovakve dokumente i predložili smo ga nakon dugo vremena rada, analize, stručnih podloga brojnih aktera koji su bili uključeni u taj proces i želimo ga usvojiti uz što veću potporu. Svim predstavnicima oporbe poručujem: dapače, dajte svoje sugestije, mi ćemo ih rado razmotriti", poručio je predsjednik Vlade.

Uredu predsjednika poslan prijedlog za sjednicu VNS-a idući petak

Kako tema sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje izaziva pozornost, premijer Plenković kazao je nekoliko riječi i o tome. Rekao je kako želi i tu temu razjasniti prije nego "ovi twitter sportaši krenu objavljivati".

Izvijestio je da je jučer popodne predstojnik njegova Ureda poslao novo pismo predstojniku Ureda predsjednika Republike s ponudom da se sastanak održi idući petak, 20. studenoga.

"Stavili smo prijedlog od šest točaka dnevnog reda, predložili to na vrijeme, a to je minimalno pet dana prije održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predložili smo da se, sukladno zakonu, uključe još pojedini sudionici sukladno pojedinim točkama koje sugeriramo", dodao je.

Podsjetio je i da su propali termini za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ponuđeni prošli petak, jučer popodne, danas ujutro i danas popodne, jer na njih nije došao odgovor Ureda predsjednika.

Naglasio je da će kad stigne potvrda za sastanak biti dogovoren termin i prihvaćanje dnevnog reda te će, sukladno zakonu, supotpisati poziv koji je jedini dokument koji zajedno potpisuju predsjednik države i predsjednik Vlade.

Poštujmo epidemiološke mjere kako bismo izbjegli restriktivnije i smanjili broj zaraženih

Potom se osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Kazavši da će i danas biti više od 3.000 novozaraženih koronavirusom, apelirao na poštivanje epidemioloških mjera kako ne bi uvodili restriktivnije mjere, te poručio da je trenutno situacija pod kontrolom.

"Pozivam sve građane na pridržavanje svih epidemioloških mjera koje smo donijeli do sada. Sadašnja situacija je sigurno najteža od početka epidemije i svi imamo odgovornost da svojim ponašanjem učinimo sve što možemo da ove visoke brojke smanjimo što prije", rekao je.

Dodao je da su mjere koje su donijeli prije dva tjedna značajno usporile širenje epidemije.

"Cilj je da ne ostanemo na ovim visokim brojevima za naše prilike, nego da ih zajedničkim naporima smanjimo", poručio je naglasivši da to ovisi o svakome od nas.

Istaknuo je da situacija u Hrvatskoj nije tako loša kao u drugim zemljama, ali je ozbiljna. Pet županija trenutno provodi strože mjere od propisanih na nacionalnoj razini.

''Ako želimo izbjeći daljnje pooštravanje mjera, a vjerujem da to svi želimo, jedino je rješenje osobna odgovornost. Vjerujemo da to možemo postići zajedničkim naporom, sadašnjim mjerama i, prije svega, odgovornim ponašanjem", istaknuo je premijer.

Zaustavljanje širenja virusa se postiže na dva načina, podsjetio je. Prvi je fizička distanca koja znači izbjegavanje fizičkih kontakata, održavanje potrebnog razmaka i nošenje maski u zatvorenim prostorima i tamo gdje se teško može osigurati distanca. Drugi način je socijalna distanca koja podrazumijeva manje prijateljskih i rodbinskih druženja te manje kontakata koji nisu nužni.

"To nisu velike žrtve kada ih usporedimo s trudom i požrtvovnošću koju pokazuju liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje", poručio je predsjednik Vlade i još jednom apelirao na sve da poštuju mjere istaknuvši kako restriktivnije mjere nikome nisu u interesu.  

Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora

Trenutno je situacija pod kontrolom iako broj hospitaliziranih raste, no taj porast usporava. Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, ali sigurno nije pred slomom, ustvrdio je.

U upravljanju epidemijom najvažnije je izbjeći kritične situacije za funkcioniranje zdravstvenoga sustava, zbog čega druge zemlje idu u potpuno zatvaranje, iako znamo da će nakon ponovnog otvaranja, ako cjepivo do tada ne bude na raspolaganju, ponovno doći do oživljavanja epidemije.

"Iz istih razloga to smo i mi učinili u proljeće, no danas znamo puno više o virusu. Imamo testove i opremu pa smatramo da donesenim mjerama možemo izbjeći potpuno zatvaranje", poručio je premijer.

Naglasio je da je sustav bio vrlo oprezan i spremao se i na težu situaciju pa su pripremljeni rezervni kapaciteti poput Arene u Zagrebu.

"No, srećom, epidemiološki razvoj je danas povoljniji od crnih scenarija i ti kapaciteti za sada nam nisu potrebni, imamo još dosta slobodnih kapaciteta", rekao je naglasivši da je samo u KB-u Dubrava trenutno na raspolaganju preko 500 slobodnih kreveta. 

Iako rast usporava, ne smijemo se opustiti kako se situacija ne bi pogoršala

Govoreći o brojevima, kazao je kako premda broj zaraženih stagnira, broj hospitaliziranih i dalje raste jer on kasni 7-10 dana u odnosu na krivulju broja zaraženih pa je sadašnji porast broja hospitaliziranih ekvivalent porastu broja zaraženih od prije desetak dana.

"Međutim, i jedan i drugi usporavaju. To je ključ rezultata mjera koje smo poduzeli", naglasio je i dodao da je u zadnjih tjedan dana 25 posto više hospitaliziranih nego tjedan ranije, dok se u tjednima prije bilježio puno veći rast.

Slično je i s porastom broja najtežih bolesnika na respiratorima, koji se također smanjuje iz tjedna u tjedan.

"Premda testovima nije moguće otkriti sve slučajeve, usporavanje broja hospitalizacija nam potvrđuje da situacija s epidemijom ne izmiče kontroli u odnosu na mjere i kapacitete zdravstvenog sustava", istaknuo je premijer upozorivši kako to ne znači da se možemo opustiti jer bi se u tom slučaju situacija mogla pogoršati.

Upravo stoga premijer Plenković ponovno je apelirao na osobnu odgovornost, pridržavanje donesenih mjera, držati distancu, smanjiti broj dnevnih kontakata i prozračivati zatvorene prostore.

"Samo na taj način možemo zaštititi zdravlje naših sugrađana i, u konačnici, spasiti njihove živote", zaključio je zahvalivši još jednom svima u zdravstvenom sustavu na svemu što rade.

Za podmirenje dijela duga veledrogerijama osigurano 1,34 milijardi kuna

Vlada je na sjednici donijela Odluka o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.
 
Također, donesena je i Odluka o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je za podmirenje dijela duga veledrogerijama osigurano 1,34 milijardi kuna, radi rješavanja problema dospjelih nepodmirenih obveza zdravstva i zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske.

Za bolnice kojima je osnivač država (KBC-i, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna.

"Sredstava će se iskoristiti isključivo za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova prema definiranim kriterijima", istaknuo je Beroš.

Ovlašten ministar zdravstva za prethodnu kupnju Covid 19 cjepiva

Vlada je donijela Zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog COVID-19 cjepiva za države članice Europske unije.

Zaključkom se ovlašćuje ministar zdravstva da, u ime Republike Hrvatske, potpiše narudžbu za prethodnu kupnju cjepiva.

Ministar Beroš izvijestio je da je Europska komisija (EK) dostavila Ministarstvu zdravstva nacrt sporazuma o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog Covid-19 cjepiva za države članice EU-a, koje je EK dogovorio s farmaceutskom tvrtkom Pfizer.

"Iz sporazuma proizlazi obveza za državu članicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveze iz sporazuma o prethodnoj kupnji. Financijska sredstava osiguravaju se u financijskom planu HZZO-a, a za provedbu se zadužuju Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ", kazao je Beroš.

Ministar je dodao da je Europska komisija dosad zaključila tri sporazuma o kupnji cjepiva i dogovorio ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna doza cjepiva Pfizera, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna.

Croatia Airlinesu državna potpora od 88,5 milijuna kuna

Donesena je i Odluka o dodjeli državne potpore društvu Croatia Airlines d.d. za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je potpora utvrđena u komunikaciji s Europskom komisijom, a odnosi se za naknadu štete nastale u razdoblju od 11. ožujka do 30. lipnja ove godine, u iznosu od 88,5 milijuna kuna.

Novac za potporu osiguran je u rebalansu proračuna.

Naglasio je da je pandemija koronavirusa imala i još uvijek ima razoran učinak na globalnu zrakoplovnu industriju, koja se suočava s najgorom krizom do sada, a Croatia Airlines u tome nije iznimka.

Domaći avioprijevoznik je, kako je rekao, zbog pandemije suočen s padom prometa od 65 do čak 90 posto u odnosu na 2019. godinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je riječ o važnoj odluci koja je konzultirana s Europskom komisijom.

"Budući da je cijeli sektor globalno gledajući u velikom problemu, ovo je pravovremena i ispravna odluka Vlade", rekao je Plenković.



Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković