Potpisan Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/5 studenog/Family photo.jpg

Memorandum Hrvatske i Kine potpisan je na marginama 5. sastanka šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine (16+1) u glavnom gradu Latvije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo u Rigi, kazao je kako je 5. konferencija šefova država i vlada srednje i istočne Europe i Kine završena potpisivanjem niza memoranduma o razumijevanju između Kine i pojedinih država.

"Hrvatska je potpisala sporazum za koji smatramo da je dobar poticaj za daljnji gospodarski odnos s Kinom i povećanu trgovinsku razmjenu", kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković rekao je da je Kina globalni akter i da je za Hrvatsku bilo važno i ovaj forum iskoristi za jačanje gospodarskih odnosa s tom zemljom.​

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je u subotu u Rigi da Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova između Hrvatske i Kine stvara okvir za dolazak kineskih ulagača u one dijelove hrvatskog gospodarstva gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana.

"Memorandum koji smo potpisali osnažuje okvir za daljnju suradnju, posebno u području luka, modernizacije luka i opreme vezane uz industrijske parkove s lukama", rekla je novinarima potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić.

"Njime se stvara okvir za ulazak kineskih investitora posebno u dijelove gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana", naglasila je.

Memorandum o razumijevanju (MOU) o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, između kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme te hrvatskog Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, dogovor je dvije države da će promicati suradnju između trgovačkih društava država u područjima ulaganja, izgradnje, osuvremenjivanja i upravljanja lukama, kao i razvoju, izgradnji i upravljanju lučkim industrijskim parkovima, ulaganjima u projekte te izgradnji željeznica, autocesta, logistike i skladištenja u vezi s lukama i lučkim industrijskim parkovima te drugim područjima o kojima se usuglase.

Memorandum je potpisan temeljem konsenzusa čelnih ljudi država o potrebi proširenja bilateralne suradnje, prepoznajući veliki potencijal za gospodarsku suradnju između država i trajne interese trgovačkih društava iz obje zemlje za razvojem suradnje, a kako bi se bolje iskoristile prednosti država i povećala razina suradnje u području luka i lučkih postrojenja.

Tekst: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković