Potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sudjelovala je u ponedjeljak, 29. siječanja na svečanom potpisivanju „Memoranduma o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“. 

Potpisivanje Memoranduma održano je u prostoru Hrvatske obrtničke komore.

Cilj ovog Memoranduma je formalizirati uspostavu partnerstva za naukovanje između potpisnika: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore čiji čelnici su ujedno i potpisnici samog Memoranduma.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednica Vlade i ministrica dr.sc. Martina Dalić najavila je izmjene i dopune  Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugog kvartala ove godine, a koje će biti usmjerene vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksi, osobito onih vezanih uz  polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave kod obrtnika, odnosno u gospodarstvu.

 „Ove godine očekujemo dodijeliti 2400 stipendija za obrtnička zanimanja za koje bi isplata 1. obroka trebala krenuti početkom veljače ili prve polovice veljače. Za tu svrhu namijenjeno je 21 milijun kuna, što je najviše do sada. Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju dodjeljenih stipendija.

Također, na raspolaganju je 5 milijuna kuna za sufinanciranje mentora. Cilj je postići sinergiju između zainteresiranosti obrtnika da primaju đake na naukovanje, a kroz same stipendije, da strukovna zanimanja postanu što atraktivnija đacima “ -  izjavila je potpredsjednica Vlade Dalić.

Ministrica Divjak napomenula je kako je Zakon o strukovnom obrazovanju upućen u saborsku proceduru. Njime će se unaprijediti strukovno obrazovanje te uvesti centri kompetentnosti koji će postati središta okupljanja škola, poslodavaca i ostalih dionika kako bi se omogučilo fleksibilno strukovno obrazovanje.

"Kao što bez poslodavaca nema naukovanja, bez partnerstva nema niti kvalitetnog strukovnog obrazovanja“ – naglasio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i ukazao na važnost međuinstitucionalne suradnje.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
 

Pisane vijesti | Martina Dalić