Potpisan sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost

Sporazum o suradnji za tehnološki napredak i gospodarsku konkurentnost Republike Hrvatske, potpisan je u utorak.

Potpisnici su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Hakom.

Obvezali su se među ostalim jačati i promicati kontinuirani dijalog radi izrade poticajnog zakonodavnog okruženja za razvoj i uporabu suvremene elektroničke komunikacijske infrastrukture, raditi na osvješćivanju javnosti o dobrobiti uporabe 5G tehnologije u obrazovanju, zdravstvu, industriji, prometu, energetici itd.

Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa i usluga

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo kako smo zadnjih godinu i nešto, u vrijeme aktualne pandemije i potresa svjedočili koliko je važna kvalitetna povezanost, a time i elektronička komunikacijska infrastruktura.

Vjeruje da će provedba aktivnosti iz sporazuma pridonijeti informiranju i izobrazbi o važnosti razvoja suvremene komunikacijske infrastrukture za društveni i gospodarski napredak.

"Vlada se strateški opredijelila za uravnoteženu i jasnu politiku razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa i usluga", kazao je Butković napominjući kako je važan uvjet gospodarskog i društvenog napretka, osim ulaganja u izgradnju širokopojasnih mreža, postojanje mjera za poticanje potražnje za korištenje mreža vrlo velikih kapaciteta i 5G mreže, čime aktivnosti i ciljevi ovog sporazuma i doprinose.

Uvođenje mreže pete generacije, kako je rekao, jedan je od ključnih čimbenika za omogućavanje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima.

Podsjetio je kako je Vlada odredila Osijek kao prvi 5G grad gdje su svi operatori u cijelosti uveli 5G mrežu.

Puna podrška tehnološkoj transformaciji

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je kazao Vlada daje punu podršku tehnološkoj transformaciji.

5G, kako je ocijenio, ne služi samo za zabavu ili modu, već kao potreba poslovnog svijeta te je teško zamisliti bilo kakvu investiciju bez brzih komunikacijskih sustava.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić je kazao kako se današnjim potpisom kreće prema novoj tehnološkoj budućnosti.

Dopredsjednik HUP-ICT Udruge i voditelj RS za telekomunikacije Tomislav Makar je istaknuo kako se približavanjem ICT sektora i državnih institucija poboljšava gospodarska konkurentnost Hrvatske.

ICT sektor, kako je kazao, demonstrirao se kao segment koji stabilno raste, a u ovom periodu kada je Hrvatska gotovo preko noći bila prisiljena digitalno se transformirati podupro je sve ono što je bitno.

"U teškim trenucima i pandemije i potresa osigurali smo velike kapacitete koji su bili potrebni za rad od  kuće, za edukaciju na daljinu, za digitalnu kupovinu, digitalnu zabavu", istaknuo je Makar, navodeći kako se ICT pozicionirao kao pomoć za sve industrijske domene, od turizma do digitalne kupovine.

ICT kreira poslove, inovativne usluge i servise sa dodanom vrijednošću, kazao je te dodao kako je kičma modernog ICT-a dobra povezivost i dostupnost širokopojasnog interneta, pri čemu ključnu ulogu igra 5G mreža.

Bez 5G mreže, kako je rekao, nema ubrzane transformacije privatnog i javnog sektora niti premošćivanja jaza koji postoji između urbanih i ruralnih sredina.

Predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (Hakom) Tonko Obuljen je kazao kako se veseli potpisivanju sporazuma i kako čvrsto vjeruje da će se sve potpisano i ostvariti.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti