Potpisan Sporazum o uređenju vojnih groblja s područja Hrvatske i Slovenije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpisan_sporazum_o_uredenju_vojnih_groblja_s_podrucja_hrvatske_i_slovenije.jpg

ZAGREB, 12. svibnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH Jadranka Kosor i slovenska ministrica rada, obitelji i socijalne skrbi Marijeta Cotman potpisale su u ponedjeljak Sporazum o uređenju vojnih groblja s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Nakon potpisivanja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da je sigurna da će se ovim potpisivanjem dodatno unaprijediti suradnja između Hrvatske i Slovenije i istaknula da bi potpisivanje ovog Sporazuma trebalo pridonijeti konačnom rješavanju sudbina ljudi čije obitelji još čekaju istinu.

Vlada RH inicirala je pokretanje postupka za uređenje vojnih groblja krajem 2001., odnosno početkom 2002. godine, rekla je potpredsjednica Kosor i dodala da je ovim potpisivanjem posao uspješno završen.

Formirat će Hrvatsko-slovensko povjerenstvo koje će koordinirati daljnje aktivnosti, objasnila je Kosor.

Kazala je da je prošle godine pronađena nova masovna grobnica kod Teznog u kojoj je nađeno između 15.000 i 17.000 posmrtnih ostataka. Prema dostupnim podacima na području Republike Slovenije locirano je oko 540 masovnih grobnica.

Marijeta Cotman, slovenska ministrica rada, obitelji i socijalne skrbi, iskazala je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom i dodala da se time obvezuju da će urediti groblja na hrvatskoj i slovenskoj strani u skladu s međunarodnim pravom kako bi žrtvama iskazali poštovanje.



Pisane vijesti