Potpisan Sporazum s bankama i teleoperaterima za otpis dugova određenog dijela građana

Slika /Vijesti/2015/siječanj/20 siječanj/JKP_2999.jpg

„Sporazum koji smo danas potpisali pomoći će velikom broju socijalno najugroženijih građana da dobiju jedan novi početak“, rekla je potpredsjednica Opačić.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić potpisala je danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima banaka i teleoperatera Sporazum za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.
 
Sporazum su, kao predstavnici banaka, potpisali Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke d.d., Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke d.d., Tea Martinčić, predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Mario Žižek, zamjenik predsjednika Uprave Raiffeisenbank Austria d.d., Dinko Lucić, član Uprave Privredne banke Zagreb d.d., Zdenko Matak, član Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d., Dubravko-Ante Mlikotić, član Uprave SBERBANKE d.d., te Tomislav Krpan, prokurist Societe Generale-Splitske banke d.d. Kao predstavnici teleoperatera, Sporazum su potpisali Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave VIPneta, Malin Elisabeth Homberg, predsjednica Uprave TELE2 d.o.o., te Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma d.d.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom. „Mislim da je ovo jedan veliki događaj. Prvi put u Republici Hrvatskoj se okupio ovako veliki broj vjerovnika oko jednog dobrovoljnog sporazuma“, kazala je, dodavši da je potpisivanje Sporazuma rezultat višemjesečnih razgovora u kojima se zajednički došlo do kriterija koji su svima prihvatljivi za otpis dugova. Istaknula je da su banke i teleoperateri bili vrlo konstruktivni tijekom razgovora i da su pokazali društveno odgovorno ponašanje. „Sporazum koji smo danas potpisali pomoći će velikom broju socijalno najugroženijih građana da dobiju jedan novi početak“, rekla je potpredsjednica Opačić. Naglasila je da je ovo jednokratna mjera koja je posljedica teške socijalne situacije u Republici Hrvatskoj. „Ovo nije poruka da se računi ne plaćaju već jedna socijalna mjera te društveno i socijalno odgovorno ponašanje“, dodala je. Pozvala je sve ostale gradove, općine i pravne subjekte da se priključe ovom Sporazumu, pojasnivši da to mogu učiniti putem obrasca koji će danas biti objavljen na web stranici Ministarstva socijalne politike i mladih. Na kraju, potpredsjednica Vlade Opačić zahvalila je bankama i teleoperaterima na suradnji.
 
Predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Tea Martinčić kazala je da ovaj Sporazum pokazuje društvenu odgovornosti bankara prema svojim klijentima koji su se našli u nezavidnoj financijskoj situaciji. Naglasila je da su banke i do sada pokušavale naći rješenja gdje god je to bilo opravdano i pomogle strukturirati dugove kako bi se ublažili problemi koje klijenti imaju. „Ovo je jednokratna mjera i to ne znači da smo abolirani od financijske odgovornosti i da svoje obaveze ne trebamo izvršavati“, kazala, istaknuvši da su bankari kao društveno odgovoran partner spremno potpisali ovaj Sporazum.
 
Član Uprave TELE2 d.o.o Viktor Pavlinić istaknuo je da su teleoperateri kao društveno odgovorne tvrtke od početka podržavale Vladinu inicijativu da se pomogne građanima kojima su blokirani računi uslijed teške gospodarske situacije. Kazao je da se tijekom razgovora s Vladom iznašao prihvatljiv model kojim će teleoperateri najugroženijoj skupini građana otpisati dugove, dok ostaloj skupini građana koja zadovoljava kriterije ponuditi jednogodišnji moratorij na otplatu duga tijekom koje neće teći kamate. „Vjerujemo da je takav modalitet prihvatljiv i od strane teleoperatera društveno odgovoran prema svim našim korisnicima, dioničarima i društvu u cjelini i da će pomoći ljudima prevladati ovu tešku situaciju“, zaključio je.
 

Pisane vijesti | Socijalna politika