Potpisan ugovor o izgradnji čvora Trinajstići, vrijedan 33,3 milijuna kuna

Ugovor o radovima na izgradnji čvora Trinajstići u Matuljima, vrijedan 33,3 milijuna kuna, potpisali su u utorak predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i predsjednik Uprave GP Krk Josip Purić.

Izgradnja čvora Trinajstići isplanirana je na trasi autoceste A7, između čvorova Matulji i Jurdani, na području Općine Matulji, a važna je je za kvalitetno povezivanje Matulja i okolice s riječkom obilaznicom i mrežom autocesta. Omogućit će spajanje radnih zona na obilaznicu, kao i rasterećenje cestovne mreže i raskrižja u Matuljima, a pridonijet će i gospodarskom razvoju te smanjenju gužvi.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je bio nazočan potpisivanju ugovora, rekao je da je riječ o projektu važnom za povezivanje Matulja i Kastva s Rijekom i za razvoj poduzetničkih zona.

"Puno smo prisutni s velikim infrastrukturnim projektima u Primorsko-goranskoj županiji i Istri. Od druge cijevi tunela Učka, do završetka Istarskog ipsilona, obilaznice Novog Vinodolskog za koju će sljedećeg tjedna biti donijeta odluka o izvođaču, i niza drugih prometnih projekata koji u ovoj županiji iznose oko dvije milijarde kuna", istaknuo je tom prigodom Butković.

Naglasio je da poduzetnička zona Miklavija u Matuljima predstavlja veliki gospodarski potencijal, zajedno sa Zagrebačkom obalom, za koju će za nekoliko dana biti otvorene ponude potencijalnih koncesionara.

Novi postupak davanja koncesije za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala u riječkoj luci počeo je u ožujku. Na prethodni, poništeni međunarodni natječaj Lučke uprave Rijeka, lani su bile prispjele dvije ponude.

Butković je rekao je da je zona Miklavija pozadinski potencijal Luke Rijeka i Lučke uprave Rijeka. "Ići ćemo s proglašavanjem tog projekta strateškim projektom Republike Hrvatske, a mislim da će ponude i pokazati da će to biti jedna cjelina i da će ubrzati daljnji razvoj poduzetništva u Matuljima i županiji", rekao je.

Restrukturiranje cestovnog sektora uspješno ide kraju

Odgovarajući na novinarska pitanja, Butković je kazao da restrukturiranje cestovnog sektora uspješno ide kraju, te podsjetio da se odustalo od monetizacije i prodaje autocesta, spojene su Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb u jednu tvrtku te se uspješno provodi restrukturiranje u svim tvrtkama.

"Preostaje nam još uvođenje novog sustava naplate cestarine. U tom smislu taj projekt smo kandidirali prema Mehanizmu za oporavak i otpornost u iznosu od 500 milijuna kuna. U razgovorima s Europskom komisijom taj je projekt dobio zeleno svjetlo, budući da najviše zadovoljava ono što je potrebno, a to je digitalizacija i uvođenje novog, modernog sustava naplate cestarine na svim dionicama autocesta u Hrvatskoj, što uključuje i Bina Istru i autocestu Zagreb – Macelj", istaknuo je.

Rekao je i da je procedura projektne dokumentacije provedena kraju te da će, nakon konačnog odobrenja Europske komisije, biti raspisan natječaj za uvođenje novog sustava naplate cestarine, koji će biti beskontaktni, bez rampi, a smanjit će gužve na autocestama.

Na pitanje o odluci o koncesionaru Porto Baroša, Butković je rekao da je odluka o odabiru proslijeđena Vladi. "Došla je jedna izvrsna ponuda, nema nedostataka i u proceduri je Vlade za donošenje odluke. Ovoga tjedna je na koordinacijama i stručnom tijelu, sljedećeg tjedna će, prema toj dinamici, Vlada donijeti odluku, a potom će biti potpisan ugovor o koncesiji, za otprilike 15 dana," rekao je.

Ponudu za koncesiju na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci predala je tvrtka ACI-GITONE d.o.o., kojom nudi investiciju vrijednu 363,7 milijuna kuna. Tu su tvrtku lani osnovale tvrtke Adriatic Croatia International Club (ACI) i GITONE Kvarner.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti