Potpisan Ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom u iznosu od 70 milijuna eura, za modernizaciju sustava socijalne zaštite

Slika /Vijesti/2014/Rujan/25 rujna/DSC_6829.jpg

Ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor između Republike Hrvatske i Svjetske banke o zajmu za provedbu projekta modernizacije sustava socijalne zaštite u iznosu od 70 milijuna eura

Potpisivanju je bila nazočna i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je istaknula da će se zajmom osigurati podrška za nove reforme u sustavu socijalne skrbi.

Potpredsjednica Opačić rekla je da su dosad provedene reforme bile uvjet za novi zajam Svjetske banke. Prva je bila informatičko povezivanje sustava socijalne skrbi i uvođenje reda u socijalne naknade, a druga spajanje socijalnih naknada, koje su bile u različitim resorima, u jednu socijalnu naknadu koja danas funkcionira u punom opsegu.

„Novi zajam će se upotrijebiti za novo unaprjeđivanje sustava socijalne zaštite“, nastavila je potpredsjednica, pojasnivši da se tu radi, kao prvo, o Jedinstvenom novčanom centru. „To će biti jedinstveno mjesto za građane gdje će oni dobivati sve novčane naknade koje im Republika Hrvatska isplaćuje“, kazala je potpredsjednica Opačić i dodala da će projekt zaživjeti najvjerojatnije krajem iduće godine jer „to je proces, to nije nešto što se radi preko noći“. Drugo je Jedinstveno tijelo vještačenja, jer se sada vještačenje provodi u nekoliko ministarstava,a standardi vještačenja su neujednačeni. „S jedinstvenim tijelom imat ćemo jedinstveno vještačenje, puno jeftiniji sustav i, što je puno važnije za građane, pravedniji, jer će moći na jednom mjestu dobiti jedinstvenu procjenu svog stupnja invalidnosti“, zaključila je potpredsjednica Opačić.

Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Piñerúa rekao je da je potpisivanje Ugovora rezultat dobre suradnje svih ministarstava i Svjetske banke. „Velika nam je čast što smo izabrani za strateške partnere“, kazao je voditelj Ureda Piñerúa i dodao da je uvjeren da će ovaj projekt biti uspješan.



 

Pisane vijesti