Potpisan ugovor za izgradnju mosta na Savi - prvu fazu projekta Okučani - granica BiH

Hrvatske ceste, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine te predstavnik konzorcija izvođača radova u utorak su potpisali Ugovor za I fazu projekta Okučani - granica Bosne i Hercegovine ukupne vrijednosti 23,5 milijuna eura.

Riječ je o izgradnji mosta na granici preko rijeke Save, za što troškove ravnomjerno plaćaju hrvatska i bosanskohercegovačka strana.
 
Radove će izvesti zajednica izvođača: Integral Inženjering (Laktaši), Đuro Đaković Montaža (Slavonski Brod) i Zagreb-Montaža (Zagreb).
 
Veliki zajednički infrastrukturni projekti
 
Ugovor su, kao naručitelji radova, potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, a u ime konzorcija izvođača njihov predstavnik Dragan Jevtović.
 
Na potpisivanju je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je kazao da je potpisivanje ugovora dokaz da dvije susjedne i prijateljske zemlje mogu ostvariti velike infrastrukturne projekte. Istaknuo je i da će do kraja godine u funkciji biti i most Svilaj, koji se također gradi suradnjom BiH i hrvatske strane.
 
Međudržavni most preko rijeke Save dio je planirane brze ceste "Granica Republike Mađarske - Virovitica - Okučani - granica BiH", na dionici Okučani - granica BiH.
 
Most bi trebao biti završen u sljedećih 30 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, za što je predviđeno 105 dana. Sam most bit će dugačak 462 metra, širok 22,6 metara i imat će četiri prometne trake. Cjelokupni projekt sastoji se od tri faze i podrazumijeva i izgradnju oko 8,5 kilometara pristupnih cesta.
 
"Sporazumom iz 2011. godine između Vlade Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine krenulo se u ovaj projekt, za čiju realizaciju je trebalo osam godina", rekao je ministar Butković, najavivši da će Hrvatske ceste uskoro raspisati natječaj i za izgradnju spomenutih oko 8,5 kilometara pristupnih cesta (kako bi most mogao biti u funkciji). Rok za njihovu izgradnju također će biti 30 mjeseci.
 
Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Oleg Butković