Potpisan ugovor za rekonstrukciju državnih cesta; Butković: Snažna ulaganja i obnova cestovne infrastrukture u Istri

Slika /Vijesti/2024/Listopad/14_listopada/HN_20241014741986.jpg

Ugovor za projekt rekonstrukcije državnih cesta Veli Vrh - Pula i Vodnjan-Veli Vrh potpisan je danas u Puli, pri čemu je ministar Oleg Butković ustvrdio kako su projekti cestovne infrastrukture pokazatelj da je Vladi bitan ravnomjerni razvoj Hrvatske. 

"Ovo ulaganje iznosi nešto više od 19 milijuna eura, bez PDV-a, a Pula će se ovim projektom prometno rasteretiti te uz kvalitetniji ulaz u grad, osigurat će se i bolja povezanost unutar samog grada", rekao je Butković.

Dodao je kako ovaj projekt za Hrvatske ceste spada u veće projekte, dok će Pula time, po pitanju prometne sigurnosti i rasterećenja i boljoj funkcionalnoj povezanosti unutar grada do dolaska u grad, biti na višoj razini.

Prema njegovim riječima u Istri u pripremi je nekoliko projekata u ingerenciji Hrvatskih cesta poput spojne ceste Vranja-Lupoglav i sanacije nadvožnjaka u Baderni.

"Velika su to ulaganja nakon druge cijevi tunela Učka. Nastavljamo u Istri sa snažnim ulaganjima i obnovom cestovne infrastrukture. Usprkos činjenici da su zahtjevi sve veći u Hrvatskoj, Istra može biti zadovoljna po pitanju realizacije i rekonstrukcije državnih cesta", poručio je ministar Butković.

Članica Uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić potvrdila kako radovi na 1,4 km dugoj dionici počinju za dva tjedna, a trajat će dvije godine.

"Ovo je povijesni dan za Pulu i jedno od većih ulaganja države u grad. Ulaganje u infrastrukturu je ulaganje u razvoj i budućnost grada. Nema sumnje da će se ovim pothvatom povećati protočnost prometa iz smjera Vodnjana i Fažane prema Puli gdje smo zadnjih godina svjedočili prometnim gužvama, pogotovo u ljetnom razdoblju", naglasio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Radi se o četverotračnoj prometnici, a radovi će obuhvatiti izgradnju rotora na Fažanskoj, raskrižju s ulicom Valelunga i raskrižju s Tršćanskom ulicom. 

Posjet Buzetu i pulskoj Zračnoj luci

Ministar Butković prije Pule boravio je i u Buzetu gdje je obišao Riječku ulicu u gradskom središtu, dionicu državne ceste DC44, u čiju je rekonstrukciju uloženo oko milijun eura.

Zahvalio je Hrvatskim cestama na realizaciji svih projekata u Istri, ali ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj.

Na području Grada Buzeta nedavno je otvorena obilaznica Buzeta ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna eura, obnovljena je dionica državne ceste od Ponte Portona prema Motovunu, i to prvih pet kilometara te sada predstoji nastavak sanacije još pet kilometara državne ceste prema Istarskim Toplicama.

U Puli je Butković posjetio i Zračnu luku te obišao radove na rekonstrukciji stajanke, projekt čija je vrijednost milijuna eura i financira se iz državnog proračuna kojom prigodom je istaknuo da su po broju dolazaka i putnika u zračnoj luci rezultati ove godine bolji nego prošle za 20 posto. 

Istarski ipsilon u cijelosti gotov do 2026. 

Ministar je u izjavi za novinare rekao kako bi istarski ipsilon u ovom formatu trebao biti u cijelosti gotov  do 2026. nakon dovršetka dionice do Matulja odnosno dva vijadukta - Mirna i Limska draga. 

"Zajedno s koncesionarom pokrećemo postupak da ipsilon postane iks jer je Prostorni plan Istarske županije definirao novi krak prema Labinu. Ta investicija iznosit će nekoliko stotina milijuna eura, pa moramo krenuti u pripremu dokumentacije i procedure prema Europskoj komisiji budući da će i to značiti određene izmjene u odnosu na postojeći ugovor o koncesiji", zaključio je Butković.

Istraga još uvijek traje
 
Ministar je novinarima ponovio kako istraga u slučaju Jadrolinije još uvijek traje, a o tome će razgovarati kada bude imao potpisano konačno i službeno izvješće Ministarstva.
 
Po njegovim riječima, kao kod svake pomorske nesreće vodi se upravna istraga, to je procedura i to radi struka odnosno inspektori i ljudi koji su zaduženi i koji su ovlašteni da takvu istragu rade. Upravo iz tog razloga, naveo je Butković, neće komentirati nešto što nije vidio i u čemu nije upućen, već može isključivo komentirati nešto kada je konačno i službeno.
 
"Mi smo institucija i moramo se tako ponašati", poručio je Butković.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti