Potpisana Odluka o zajedničkom financiranju provedbe Javnog poziva za predlaganje programa poduzetništva u kulturi

Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/26 srpnja/IMG_0536.jpg

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek potpisale su Odluku o zajedničkom financiranju provedbe Javnog poziva za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini u srijedu, 26. srpnja 2017. godine, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.   

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek najavila je i objavu rezultata Javnog poziva za predlaganje programa poduzetništva u kulturi u 2017. godini za koji su osigurana sredstava u iznosu od 2 milijuna kuna kao i posebnog Javnog poziva za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini za koji su u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta osigurana 4 milijuna kuna.

Zbog velikog interesa poduzetnika iz književno-nakladničkog područja za namjenska sredstva predviđena Javnim pozivom za predlaganje programa poduzetništva u kulturi u 2017. godini kao i zbog jačanja krize u književno-nakladničkoj djelatnosti, Ministarstvo kulture je na temelju dogovora u Vladi RH i u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta 5. lipnja 2017. godine raspisalo poseban Javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini.
 
Ministrica kulture rekla je kako „odaziv i kvaliteta prijavljenih projekata književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti upućuju na potrebu i interes korisnika za raspisivanje specifičnih i uže usmjerenih poduzetničkih natječaja, odnosno na sufinanciranje poduzetničkih projekata i u drugim kulturnim djelatnostima.“ Nadodala je i kako će se u tom smislu „provesti evaluacija rezultata javnih poziva kako bi se za 2018. godinu pripremili natječaji koji će na najbolji način odgovoriti potrebama poduzetnika koji djeluju u kulturi, posebno u kulturnim i kreativnim industrijama.“
 
„Ministarstvo kulture planira intenzivirati suradnju s  Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te u sljedećoj godini raspisati još nekoliko natječaja za poduzetništvo u kulturi i za druge grane kulturnih i kreativnih industrija“, istaknula je ministrica kulture.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić istaknuo je kako je došlo do „točke preokreta na čemu se intenzivno radi već mjesecima, između Ministarstva kulture i Zajednice nakladnika i knjižara.“ Rekao je kako se radi o pravovremenom rješenju te kako se nada da će se do kraja godine ne samo vratiti kapaciteti knjižara, nego čak i porasti. Istaknuo je i kako je ovaj Javni poziv odigrao bitnu ulogu te izrazio zadovoljstvo jer se pokazalo da kada se institucije proaktivno uključe i krenu u politiku prema knjizi, može zaustaviti kriza i iskoristiti kao trenutak koji preokreće smjer.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić istaknula je ulogu Ministarstva kulture u promptnom i kontinuiranom motrenju problema koji su prijetili urušavanjem knjižarske mreže u cijeloj zemlji. Istaknula je kako vjeruje da će se provedbom ovog Programa pomoći u osiguravanju stabilnost knjižarske mreže i dodala kako su knjižare posebno važne za manje gradove te očuvanje kulture čitanja i hrvatskoga jezika. Ovom prilikom pozvala je poduzetnike u kulturi na realizaciju i korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova kojim upravlja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te najavila kako će u suradnji s Ministarstvom kulture s posebnom pažnjom podupirati projekte u području kulturnih i kreativnih industrija. Tom prilikom istaknula je veliki doprinos kulturnih i kreativnih industrija europskom pa tako i hrvatskom gospodarstvu te posebno naglasila potencijal ovog sektora za otvaranje novih radnih mjesta.

Izvor: Ministarstvo kulture

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek